Głośnik plazmowy

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
Kuki10
-
Posty: 20
Rejestracja: 31 maja 2011, 17:11
Lokalizacja: Krosno

Post autor: Kuki10 » 07 cze 2011, 13:57

Ok, jak narysuje to podam wam i sprawdzicie ;)

[ Dodano: 2011-06-07, 15:23 ]
Potencjometrów nie łącze bo wiem jak mają być. Proszę bardzo sprawdzić mi to, a jeżeli coś będzie źle to skorygować błędy :)
Załączniki
bc.JPG

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 07 cze 2011, 17:33

Wyglada OK, tylko czemu zrodlo tranzystora masz zwarte z bramka?

Kuki10
-
Posty: 20
Rejestracja: 31 maja 2011, 17:11
Lokalizacja: Krosno

Post autor: Kuki10 » 07 cze 2011, 18:20

Bo wcześniej nie rozumiałem tego symbolu mosfeta ;) Ale już chyba rozumiem:) Czyli ma to wyglądać tak?
Załączniki
bc.JPG

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 08 cze 2011, 17:36

Wydaje sie OK.

Kuki10
-
Posty: 20
Rejestracja: 31 maja 2011, 17:11
Lokalizacja: Krosno

Post autor: Kuki10 » 12 cze 2011, 14:03

A czy mogę zastosować kondensator 47 nF ceramiczny zamiast zwykłego?

Mam schemat mojego trafopowielacza, i chciałem się zapytać, czy plus to jest ten przewód z przyssawką, a minus to pin nr 4 ?
Załączniki
trafopowielacz 7360.JPG

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 12 cze 2011, 19:34

"minus" to raczej pin 3. Przewód z przyssawką to w rzeczy samej "plus".

Kuki10
-
Posty: 20
Rejestracja: 31 maja 2011, 17:11
Lokalizacja: Krosno

Post autor: Kuki10 » 12 cze 2011, 21:21

Ok, dzięki wielkie

[ Dodano: 2011-06-13, 21:15 ]
A czy mogę zastosować kondensator 47 nF ceramiczny zamiast zwykłego?

Kuki10
-
Posty: 20
Rejestracja: 31 maja 2011, 17:11
Lokalizacja: Krosno

Post autor: Kuki10 » 01 lip 2011, 19:22

Witam, zbudowałem głośnik plazmowy, początkowo podłączałem go do zasilacza 12V; 1,2 A i była malusienka iskra niezdolna do wytwarzania dźwięku. Dziś kupiłem zasilacz o wydajności 0-30V i 0-5A - podłączyłem do niego moją konstrukcję, zakręcił się wentylatorek do chłodzenia po czym zacząłem regulować wypełnienie i częstotliwość łuku elektrycznego. Kiedy dałem trochę większe wypełnienie to chwilkę coś zapiszczało i po chwili już przestało i nawet wentylatorek się już nie kręcił. Nie zobaczyłem również łuku elektrycznego. Zasilacz jest sprawny i teraz po podłączeniu do głośnika plazmowego pokazuje, że głośnik pobiera całe jego możliwości, czyli 5A, ale nic się nie dzieje nawet wentylator się nie kręci. Mam do was pytanie, co się mogło zepsuć/spalić??? Możliwe, że trafopowielacz???

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 01 lip 2011, 20:40

Masz gdzieś zwarcie, idzie te 5A i zasilacz zmniejsza napięcie na wyjściu przez co wentylator się nie kręci.
Mogłeś spalić tranzystor lub układ scalony.
Sprawdź przez co idzie najwięcej prądu, prawdopodobnie ten element będzie uszkodzony.

Ja stawiam na przebity tranzystor, zrobiło się zwarcie i ciągle przewodzi.



P.S. Dałeś radiator temu tranzystorowi podczas testów?

Kuki10
-
Posty: 20
Rejestracja: 31 maja 2011, 17:11
Lokalizacja: Krosno

Post autor: Kuki10 » 01 lip 2011, 21:37

Radiator dałem i to dość duży. Najpierw odłączyłem trafo i podłączyłem zasilacz to nie było zwarcia. Kiedy podłączyłem już trafopowielacz to już chyba gdzieś było, bo znowu się tak działo( pobór 5 A i brak reakcji głośnika). Wymienię ten tranzystor i wtedy sprawdzę i wam napiszę ;)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 02 lip 2011, 1:54

Prawdopodobnie to właśnie tranzystor jest spalony.

Kuki10
-
Posty: 20
Rejestracja: 31 maja 2011, 17:11
Lokalizacja: Krosno

Post autor: Kuki10 » 02 lip 2011, 9:29

Oki, dzięki wymienię i napiszę wam efekt.

Kszostak96
-
Posty: 2
Rejestracja: 18 lis 2011, 16:09
Lokalizacja: Podolsze

Post autor: Kszostak96 » 18 lis 2011, 16:15

czyli tu jest pin 7 "minusem" bo ja nie jestem obeznany w elektronice ale szukałem podobieństw.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ