Głośnik plazmowy

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
Kuki10
-
Posty: 20
Rejestracja: 31 maja 2011, 17:11
Lokalizacja: Krosno

Głośnik plazmowy

Post autor: Kuki10 » 31 maja 2011, 18:16

Witam, mam pytanie co do głośnika plazmowego, a właściwie trafopowielacza. Mianowicie poszedłem dziś do sklepu elektronicznego i chciałem kupić trafopowielacz, ale gość zapytał mi się jaki typ, bo mają ich chyba ze 100 rodzajów. Odpowiedziałem, że taki do głośnika plazmowego. On powiedział żebym poszukał w internecie odpowiedniego rodzaju. Podał mi tez stronkę jego sklepu: http://www.telekomp.pl/

Stronka z projektem głośnika plazmowego:http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/kit_avt_2921.pdf

Bardzo proszę o pomoc jaki typ tutaj trzeba zastosować. On mi powiedział, że jak będzie jakiś nietypowy to spuści mi nawet poniżej 20zł. Dzięki wszystkim za pomoc :)

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 31 maja 2011, 19:09

Hehe, no to niezla gosc musial miec mine jak na pytanie "jaki typ?" uslyszal "taki do glosnika plazmowego" :P Kazdy sie tutaj nada, wiec bierz taki, jaki ci ten sprzedawca najtaniej opyli. Ogolnie trafopowielacze to dosc drogie czesci w sklepie, wiec na Twoim miejscu poszukalbym na allegro a najlepiej dorwal jakis z demontazu (tylko nie przebity ;) ).

Kuki10
-
Posty: 20
Rejestracja: 31 maja 2011, 17:11
Lokalizacja: Krosno

Post autor: Kuki10 » 31 maja 2011, 19:30

Nie, ten gość nie miał wcale takiej miny jak myślisz. Po prostu powiedziałem mu, że potrzeba mi go do głośnika plazmowego :) Kazał mi poszukać tego, który ma być na pewno, więc się zwracam do was z pomocą. Mówisz najtaniej, a czy ten najtańszy nie będzie taki, że mi osmoli twarz :)?? Ale ja mam mu podać konkretny typ, więc kieruje to pytanie do was... Gdybym miał wybierać ten z ich oferty to który ?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 01 cze 2011, 0:26

Jak nie pasuje Ci odpowiedz "najtanszy", to moze bardziej bedzie pasowac "ktorykolwiek"?... Do tego zastosowania praktycznie nie ma znaczenia jaki to jest trafopowielacz. Na pewno nikt Ci nie poda konkretnego modelu, jaki najlepiej zastosowac. Czemu najtanszy mialby Ci "osmolic twarz"?

rezasurmar
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:59
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 01 cze 2011, 9:06

Jak chcesz konkretniejszej odpowiedzi, mogę cię nakierować, warto brać najtańszy ale, do telewizora powyżej 21". Na pewno nie do 14", wszystkie mniejsze modele tv, mają "słabsze" trafa.
Mniejsze napięcie anodowe wytwarzają, przez co mają mniejsze gabaryty, ale łatwiej je uszkodzić w nietypowych aplikacjach. Najbardziej trwałe są trafa z starych monitorów. Mają wyższe parametry pracy. Bardziej są odporne na przeciążenia itp. Ogólnie nie warto brać trafa do 14", 21" szczególnie jak pochodzą z marek typu, provision, belstar, telestar, itp. Były to bardzo słabe trafa i w normalnym użytkowaniu w TV wytrzymywały ok 2-3lata max.

Ogólnie jak już powiedział kolega c4r0 nie ma to dla tego układu większego znaczenia, większe gabaryty=grubszy drut, lepsza izolacja, tym się kieruj.

Najważniejsze byś mógł zdobyć do danego trafa rozpiskę wyprowadzeń, część modeli miała naprawdę "dziwne" uzwojenia, ciężko było stwierdzić bez schematu gdzie ma trafo sterowanie.

A i nie bierz trafa z philipsa, często miały dziwnie wyprowadzone uzwojenia synchronizujące przetwornicę. Do tego układu bardzo fajny był by trafopowielacz z Westy lub Jowisza :).

Kuki10
-
Posty: 20
Rejestracja: 31 maja 2011, 17:11
Lokalizacja: Krosno

Post autor: Kuki10 » 01 cze 2011, 13:22

Dzięki, czyli mam rozumieć żebym brał najtańszy, tylko nie do Philipsa i provision, belstar, telestar, itp. Do telewizora powyżej 21'' ?

rezasurmar
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:59
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 02 cze 2011, 9:44

Dokładnie ;).
Nie czytałem dokładnie artykułu o głośniku plazmowym, nie wiem czy coś tam mówili o wyprowadzeniu na siatkę bodajże drugą, (screen, focus). Obok wyprowadzenia na anodę kineskopu jest drugie. Czasem jest od razu kabel, czasem tylko dziura by kabel włożyć. Tam przy normalnym działaniu trafa pojawia się ok 5kV więc uważaj.

Kuki10
-
Posty: 20
Rejestracja: 31 maja 2011, 17:11
Lokalizacja: Krosno

Post autor: Kuki10 » 02 cze 2011, 13:30

Dzięki, naprawdę pomogliście mi :wink: Z tym trafopowielaczem to was jeszcze na pewno zapytam jak podłączyć żebym był pewny. A tak nawiasem mówiąc to muszę jeszcze zakupić zasilacz laboratoryjny :wink: Jak będę potrzebował jakiejś pomocy to na pewno się was poradzę, więc proszę na razie o niezamykanie tego tematu

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 02 cze 2011, 17:34

rezasurmar pisze:Najważniejsze byś mógł zdobyć do danego trafa rozpiskę wyprowadzeń, część modeli miała naprawdę "dziwne" uzwojenia, ciężko było stwierdzić bez schematu gdzie ma trafo sterowanie.
W tej aplikacji nie wykorzystuje sie zadnych uzwojen trafopowielacza oprocz uzwojenia wysokiego napiecia. Uzwojenie pierwotne nawija sie samemu. Kuki, jak bedziesz kupowal to trafo to zwroc tez uwage na konstrukcje - powinno sie w miare latwo dac nawinac dodatkowe uzwojenie na rdzeniu (patrz zdjecia w PDF-ie, ktory podales).

Kuki10
-
Posty: 20
Rejestracja: 31 maja 2011, 17:11
Lokalizacja: Krosno

Post autor: Kuki10 » 02 cze 2011, 18:41

A jeszcze mam pytanie czy przed nawinięciem uzwojenia pierwotnego na rdzeń trafka trzeba go jakoś odizolować? Jak tak to czym? I jeszcze chciałem się zapytać ile kosztuje pasta termoprzewodząca(chyba tak się nazywa) taka żeby przykleić do radiatora tranzystor? I jakim to drutem zrobić uzwojenie pierwotne - miedzianym emaliowanym, podwójnie emaliowanym?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 02 cze 2011, 19:36

Mozesz zastosowac zwykly przewod (linke) w izolacji z tworzywa. Latwiej sie bedzie nawijac i nie bedzie wtedy potrzebna dodatkowa izolacja. Jak chcesz uzyc drutu to w jakiejkolwiek izolacji, tylko takiej zebys jej nie uszkodzil przy nawijaniu. Pasta termoprzewodzaca (pasta silikonowa) nie wiem ile kosztuje, ale jak masz jej uzyc na jednym tranzystorze to niekoniecznie jest sens kupowac cale pudelko. Kup lepiej jedna sztuke podkladki pod tranzystor. Poza tym tranzystor i tak trzeba przykrecic do radiatora - taka pasta to zazwyczaj tylko pasta a nie klej.

Kuki10
-
Posty: 20
Rejestracja: 31 maja 2011, 17:11
Lokalizacja: Krosno

Post autor: Kuki10 » 03 cze 2011, 20:09

Aha, dzięki :)

[ Dodano: 2011-06-05, 18:06 ]
A jak to z chłodzeniem, bo ja kupiłem radiator o taki V7110 : Obrazek , ale chyba za mały będzie. A wentylator 40x40. Jeżeli jest za małe coś to powiedźcie od razu jakiej wielkości ma być...

[ Dodano: 2011-06-06, 15:09 ]
Połączylibyście mi te wszystkie elementy tak jak mają być połączone przewodami ? Przykładowo ja już pokazałem to na wentylatorze. Najlepiej by było gdybyście zrobili to na tym obrazku co ja tu dałem. Bardzo był bym wam wdzięczny...
Załączniki
bc.JPG

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 cze 2011, 17:45

A co, schematu nie ma? Radiator na pewno bedzie za maly.

Kuki10
-
Posty: 20
Rejestracja: 31 maja 2011, 17:11
Lokalizacja: Krosno

Post autor: Kuki10 » 06 cze 2011, 18:51

Schemat jest i wielokrotnie go przerabiałem. Proszę Cię tylko o to abyś mi to wszystko połączył w "kupe", żebym nie miał przykrej niespodzianki jak to podłącze - abym wiedział, że wszystko jest dobrze połączone. Na obrazku zapomniałem dodać zasilanie i masę, więc jakbyś zdecydował mi się pomóc to dorysuj.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 06 cze 2011, 19:45

Jak tak pardzo potrzebny Ci tego typu rysunek, to narysuj sam, a my powiemy czy narysowales OK. Jak masz schemat to nie powinienes potrzebowac takiego rysunku.

ODPOWIEDZ