sierpniowa EdW - Kulpina i JLH

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.

Czy kupiłbyś płytkę lub kit wzmacniacza JLH?

TAK
6
46%
NIE
7
54%

Liczba głosów: 13

Awatar użytkownika
Trafo888
-

Post autor: Trafo888 » 09 sie 2010, 13:40

Oczywiście, że można samemu zaprojektować PCB. Żaden problem! Tylko, że płacąc za czasopismo mam prawo oczekiwać, że uzyskuję dostęp do pełnowartościowego projektu. Zastanów się... :???:

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 09 sie 2010, 17:11

EDW nie opublikowało PCB bo autor nie dostarczył wzoru płytki.
Wysłał gotowy wzmacniacz ze schematem. I w zamierzeniu autora nie miał być to projekt okładkowy.

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 09 sie 2010, 17:40

haterkmp pisze:gdyby np AVT wprowadził do sprzedaży samą płytkę, nie mówiąc już o zestawie, to troszkę więcej osób mogłoby zrobić sobie wzmacniacz o dobrych parametrach na elementach dyskretnych a nie tylko na obstukanych TDA czy LM
Projekt wzmacniacza nie jest na pewno dla osób, którym nie chce sie zrobić płytki i nie dla tych, którzy nie potrafią zrobić tak prostej PCB. Może Ci sie wydawać że układ jest prosty po schemacie (niedużo elementów), ale to jest układ analogowy i może nie wiesz ale jego uruchomienie wymaga pewnej wiedzy, np. odnośnie działania tranzystora i na temat źródeł prądowych. Wymagane jest też doświadczenie, a zrobienie płytki to przy tym pikuś.

Jeśli ci co leją łzy rozpaczy na tym forum z powodu braku PCB a odczuwają potrzebe jej nabycia proponuje zrzucić się i zlecić komuś jej wykonanie, komuś kto to potrafi ją zrobić.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 09 sie 2010, 18:07

wyobraź sobie że zrobiłem tak dużą ilość różnych wzmacniaczy że dla mnie to nie jest problem. a że masz problemy z czytaniem w języku polskim... to twój problem. cały czas chodzi o to że fajnie by było gdyby takowa płytka była w ofercie bo fajnie jest mieć płytkę fabryczną najlepiej dwie sztuki czy tak ciężko zrozumieć że ktoś chce oprócz samego układu żeby było ładnie? :shock: i nie pouczaj mnie bardzo cie proszę bo nie pytałem o radę a jak dobrze pamiętam to nie jest kącik porad.

[ Dodano: 2010-08-09, 19:11 ]
btw jak masz doświadczenie w robieniu płytek to pochwal się na naszym forum płytką do wzmacniacza i zobaczymy czy faktycznie zrobienie dobrej płytki do wzmacniacza to dla ciebie pikuś cwaniaczku.

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 09 sie 2010, 19:02

Pisałem o zrobieniu płytki, bo zakładam że projektować umiesz. Chwalisz sie nawet, że zrobiłęś sam tyle wzmacniaczy, a to znaczy że wiedze jakas posiadasz.
Płytke ładnie można równie dobrze wykonać w domu. Wystarczy troche checi i zaprojektować ją zamiast płakać na forum z powodu jej braku.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik

Post autor: haterkmp » 09 sie 2010, 19:44

po raz kolejny powtarzam ci chłopie że tu nikt nie lamentuje nad zrobieniem tylko nad tym że nie powstał projekt. Ja już rozmawiałem z autorem i dał mi ogólny zarys płytki. Szkoda że wzmacniacz zrobią tylko ci którzy lubią bawić się w robienie płytek a osoby o mniejszym stażu tylko sobie popatrza na obrazki w gazecie. Nie jest jakieś trudne samo uruchomienie tego wzmacniacza bo sprowadza się tylko do regulacji prądów...

ODPOWIEDZ