uniwersalny wzmacniacz

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
Strike
-

uniwersalny wzmacniacz

Post autor: Strike » 25 paź 2005, 14:45

myślę że najbliższym numerze powina być instrukcja zrobienia jakiegoś małego i DOŚĆ TANIEGO wzmacniacza o mocy 20-50w który będzie można podłączyć do różnych urządzeń

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 25 paź 2005, 17:08

Witam,
uwazam, ze wzmacniaczy to juz bylo troche opisanych co wcale nie oznacza, ze nie chcialbym wiecej :D
ostatnio zbudowalem wzmacniacz na ukladzie MAX9704 pracujacy w klasie D. Jego moc wyjsciowa zelezy od obciazenia i wynosi ok 10-16W na kanał bo scalak jest stereofoniczny. Obudowa jest wielkosci paznokcia grubego palca na dloni :P wielkosc plytki na jakiej go umiescilem to ok 3cmX3cm, jej rozmiary sa mocno przesadzone ;-) do pracy wzmacniacza potrzebuje tylko 6 kondensatorkow, radiatora nie potrzebuje. Koszty? nie wiem, ale kazdy kto chce sobie wykonac taki wzmacniacz moze zamowic probki, ktore sa oczywiscie darmowe.
Jesli ktos jest zainsteresowany i nie chce czytac dokumentacji to moge opracowac stosowny artykul opisujacy ten wzmak.
Pozdr.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 26 paź 2005, 11:41

Jeżeli chodzi o podłączenie do różnych urządzeń, to każdy wzmacniacz z przedwzmacniaczem możesz podłączyć do każdego urządzenia. Jeżeli chodzi o wzmacniacz to jestem nawet zainteresowany!! Tylko pytanie brzmi na jaki napięcie??

Strike
-

Post autor: Strike » 28 paź 2005, 9:48

napięcie zasilania powino się wachać w granicach 5V-12V a jeśli chodzi o podłączenie to chodziło mi o rodzaje złącz wychodzących i wchodzących w układzie najlepiej mini-jack, cinch i na OUT dodatkowe wyjście na głośniki

głównie chodziło mi o koszt, zrobienie dobrego wzmaczniacz to nie problem ale dobrego i taniego to już mały problem co do wielkości też nie musi być super mały lepiej byłoby gdyby cały układ miałby wymiary np. 20cmx5cm wtedy z tyłu możnaby było z jednej strony umieścić wszystkie złącz razem z zasilaniem a z drugiej strony potencjometry i diodę
zasilania do tego dobrze by było gdyby było kilka ścieżek IN np. 2 mini-jack i 1 cinch :idea:

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 28 paź 2005, 10:45

No to nie jest tak trudno zrobić. Na razie się do tego nie zabiore bo robie zegar. No, ale później na pewno. Jeszcze jedno pytanie, ma to być wzmacniasz stereofoniczny czy monofoniczny. Może jakiś inny??

ODPOWIEDZ