1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
jackie01
-
Posty: 2
Rejestracja: 09 kwie 2016, 12:35
Lokalizacja: polska

Post autor: jackie01 » 09 kwie 2016, 12:43

Witam,

Pytanie do twórcy i was wszystkich koledzy. Co może być przyczyną takiego zachowania generatora avt2999

>>>>film link klik<<<< proszę wlączyć wyświetlanie adnotacji

Jak widać amplituda sygnału drga. Czasami po włączeniu generatora jest ona sztywna jak drut jednak po manipulacji częstotliwością sygnału zaczyna drgać jak na filmie. Przy przechodzeniu przez punkt około 170kHz (jak i 260kHz) drgania na przemian albo się uspokajają albo się inicjują. Ponadto przy przechodzeniu przez pewne częstotliwości sygnału zmienia się jego amplituda i kształt. Generalnie sinus powyżej 100kHz jest zdeformowany podobnie jak i prostokąt. Postaram się załączyć oscylogramy. Napięcie zasilania 2,9V. Bardzo proszę o podpowiedź czy u Was jest podobnie czy mam jakiegoś babola.

Pozdrawiam

jackie01
-
Posty: 2
Rejestracja: 09 kwie 2016, 12:35
Lokalizacja: polska

Post autor: jackie01 » 07 lis 2016, 19:13

Cześć,
Czy w Waszych MKP również występuje to zjawisko jak z filmu który zamieściłem? Czy to cecha czy wada mojego egzemplarza?

sebxx4
-
Posty: 8
Rejestracja: 14 kwie 2017, 7:57
Lokalizacja: Katowice

Post autor: sebxx4 » 14 kwie 2017, 12:53

Istnieje jakaś inna aplikacja na PC?
Bo ta oryginalna nie chce mi nawet portu otworzyć (przedtem kilka razy się udało, ale brak jakichkolwiek przebiegów, teraz już nawet nie otwiera).

Awatar użytkownika
Konstruktor
-
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, 23:09
Lokalizacja: Inowrocław i okolice.

Post autor: Konstruktor » 16 kwie 2017, 11:44

W moim urządzeniu, również występuje problem komunikacyjny z PC etem. W zasadzie, czasami porty się synchronizują ale i tak nie można sterować urządzeniem z poziomu kompa. Podobno zmiana softu pomaga ale potrzebny będzie chyba programator obsługujący Xmegi.

sebxx4
-
Posty: 8
Rejestracja: 14 kwie 2017, 7:57
Lokalizacja: Katowice

Post autor: sebxx4 » 09 maja 2017, 18:33

U mnie problem jest po stronie PC: unable to open i koniec. Mam przejściówke na FT232.

Btw, w AVT2999 wyprowadzenia UART są opisane jako RX i TX. Tylko pytanie: musze skrosować te piny z przrjściówką? (pin opisany jako RX w kicie do pinu TX w przejściówce?)

Jak wykonać test echa przejściówki?

vidmo
-
Posty: 1
Rejestracja: 23 maja 2017, 20:53
Lokalizacja: Krakow

Post autor: vidmo » 23 maja 2017, 21:11

Witam,
mój kombajn leżał sobie spokojnie parę lat w szufladzie, jednak niestety ostatnio okazało się, że odmówił posłuszeństwa. Okazało się, że to ATxmega (przegrzewała się nawet wylutowana). Wymieniłem ją i zaprogramowałem najnowszą wersją firmware'u i wszystko działa. Jako programatora wykorzystuję płytkę Arduino UNO, w której Atmegę16U2 zmieniłem w AVR ISP MKII :grin: oczywiście wykorzystałem konwerter poziomów.
Ale do rzeczy: Czy jest gdzieś dostępna dokumentacja komunikacji lub ktoś mógłby mi ją udostępnić? Program na PC nie jest zbyt stabilny, często się zacina... Mógłbym napisać nowy, na przykład w Labwiew. Wolałbym uniknąć konieczności posuwania się do "szpiegowania przemysłowego" zwanego ładnie reverse engineering. Ponadto można by wykorzystać MKP jako interfejs pomiarowy...

sebxx4
-
Posty: 8
Rejestracja: 14 kwie 2017, 7:57
Lokalizacja: Katowice

Post autor: sebxx4 » 11 cze 2017, 13:01

Napisz do autora na email, da Ci pliki źródłowe.
Mam oryginalną przejściówke na FT232RL, a mimo to program na PC nie otwiera nawet portu. Jakieś pomysły?

lukaszmb
-
Posty: 1
Rejestracja: 10 lip 2017, 12:24
Lokalizacja: Goraj

Post autor: lukaszmb » 10 lip 2017, 12:32

Przede wszystkim chciałbym wszystkich gorąco powitać!
Wprawdzie temat mocno zwolnił, ale przy okazji zakupu tego sympatycznego urządzenia pojawił się od razu problem, wszystko działa prawidłowo, oprócz kalibracji... Otóż załóżmy, że generuję przebieg prostokątny o amplitudzie 1V, załóżmy, że pojawia mi się wartość średnia 54mV, natomiast na komputerze mam już 180mV. Skąd się bierze ta rozbieżność? Ponadto zaobserwowałem, że kalibracja nie wnosi nic, jeśli chodzi o program na PC. Szkoda, że autor już sobie odpuścił, zapewne z braku czasu, bo urządzenie nadaje się świetnie do wielu zastosowań

EDIT: Co do portu COM, to trzeba ustawić prędkość w menedżerze urządzeń na taką samą jak w programie i urządzeniu, nawet kilka razy włączyć/wyłączyć program, aż mu się uda zapisać ustawienia w pliku konfiguracyjnym, za każdym razem próbując się połączyć, a z pewnością się uda.

Marmarek
-
Posty: 1
Rejestracja: 17 lut 2018, 17:38

Re: 1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe

Post autor: Marmarek » 17 lut 2018, 17:49

Witam
Mam problem z uruchomieniem avt2999. Nie bardzo umiem znaleźć miejsca błędu, który powoduje że MKP jest 'Martwy' czyli ekran nie wyświetla niczego.
Podaję napięcie 3,5V ale na zaciskach mam 2V i taka wartość jest prawie na wszystkich punktach kontrolnych.
Brak pomysłów jak dalej szukać
Będę wdzięczny za sugestie
Marek

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1791
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Re: 1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe

Post autor: matrix » 18 lut 2018, 10:31

Cytat z instrukcji, spróbuj poniższego.
Po uruchomieniu prawidłowo zmontowanego modelu powinniśmy ujrzeć menu główne na wyświetlaczu. Jeśli tak się nie stało, to trzeba
sprawdzić dokładnie połączenia i napięcie zasilające. Napięcie zasilania nie powinno być niższe niż 3V, gdyż kontrast wyświetlacza staje się
bardzo słaby. Można też wykonać prosty test, który pozwala określić, czy program w ogóle jest wykonywany. Naciskamy przycisk „EXIT”.
Po każdym naciśnięciu podświetlenie wyświetlacza powinno na przemian zaświecać się i gasnąć. Gdy tak się dzieje, to możemy
jednoznacznie stwierdzić problem z wyświetlaczem bądź jego połączeniem. W przeciwnym wypadku należy sprawdzić, czy na nóżce
RESET/PDI_CLK jest stan wysoki. Jeśli wciąż nie będzie efektów, to należy wyjąć wyświetlacz i bezpośrednio sprawdzić, czy po naciśnięciu
przycisku „EXIT” zmienia się stan na nóżce PE1, odpowiedzialnej za podświetlenie. Należy też dokładnie sprawdzić wszystkie
wyprowadzenia mikrokontrolera, czy aby na pewno nie ma nigdzie zwarcia

ODPOWIEDZ