[shadow=red]czesc wam[/shadow]
Uwazam ze kurs jest super i powinien byc nadal kontynuowany...to czy caly listing czy tylko czesc powinna byc przedstawiana to nie ma dla mnie az takiego duzego znaczenia wazne jest aby kod zrodlowy byl calkowicie jasny...Wiem ze w EdW nie mozna dlugich dokladnych opisow zmiescic..ale moze mozna na Elportalu umieszczac pdf albo inne pliki gdzie wszystkie czesci kodu dokladnie beda opisane tak jak to bylo w pierwszej czesci gdzie opisywales jak zbierac narzedzia itd...bardzo mi sie to podobalo
Natomiast nowy sterownik jak najbardziej...te ekperymenty z wyswietlaczem z Noki to super sprawa
Dzieki za kurs...oby tak dalej
10/05 Kurs C - ogólnie
Odpowadam, dość zbiorczo, na Wasze pytania:
W numerze listopadowym kursu niestety nie będzie. Potrzebuję chwili czasu na przetworzenie nowych informacji, a rozpoczęcie roku akademickiego tego nie ułatwia. Natomiast na koniec roku powinna pojawić się nowa płytka - jak widać na poprzednio załączonym obrazku - sterownik już działa ;]
Jeśli chodzi o objętość - jak widać kurs nie ma stałej wielkości. Staram się za każdym razem zamknąć jeden, konkretny temat. Czasami zajmuje to więcej, czasami mniej miejsca. Mam wrażenie, że zaczynanie nowego tematu tylko po to aby zwiększyć objętość wyszłoby sztucznie.
Pozdrawiam
W numerze listopadowym kursu niestety nie będzie. Potrzebuję chwili czasu na przetworzenie nowych informacji, a rozpoczęcie roku akademickiego tego nie ułatwia. Natomiast na koniec roku powinna pojawić się nowa płytka - jak widać na poprzednio załączonym obrazku - sterownik już działa ;]
Jeśli chodzi o objętość - jak widać kurs nie ma stałej wielkości. Staram się za każdym razem zamknąć jeden, konkretny temat. Czasami zajmuje to więcej, czasami mniej miejsca. Mam wrażenie, że zaczynanie nowego tematu tylko po to aby zwiększyć objętość wyszłoby sztucznie.
Ta wypowiedź rzeczywiście dała mi do myślenia. Przejrzę jeszcze numery archiwalne z kursem BASCOM aby przemyśleć co dałoby się w ten sposób przenieść. Wydaje mi się, że interesujące mogłoby być pokazanie jak zapisać w C to co poprzednio zostało napisane w BASCOMie.jareks91 pisze:Według mnie na tej płytce testowej AVT3500 autor powinien jeszcze niektóre ćwiczenia z poprzedniego cyklu powtórzyć np: czestościomierz, komunikacje 1wire, komunikacje I2C.
Muszę powiedzieć, że nie do końca rozumiem jak miałoby to wyglądać. Czy podobnie do cyklu BASCOMowego? Nie chcę powtarzać zawartych w poprzednim kursie całkowicie podstawowych informacji. Do tej pory wszystkie ważne i nowe informacje umieszczam w ramkach o odpowiednim kolorze. Czy powinienem zmienić formę?daniel93 pisze:A ja mam taki pomysł :
Żeby do kazdego numery edw dodawać gazetkę z pojęciami (dla początkujących) , które były w tym numerze .
Ale żeby były odnośniki w kursie .
Pozdrawiam
Jeśli o mnie chodzi to ja właśnie na to czekamKoppel pisze: Czy interesują was algorytmy obsługi takich elementów jak układy 1wire, pamięć zewnętrzna ram, port RS, wyświetlacz graficzny nokia (czarno-biały oraz kolorowy)...
Pozdrawiam
Nie!Koppel pisze:daniel93 napisał/a:
A ja mam taki pomysł :
Żeby do kazdego numery edw dodawać gazetkę z pojęciami (dla początkujących) , które były w tym numerze .
Ale żeby były odnośniki w kursie .
Muszę powiedzieć, że nie do końca rozumiem jak miałoby to wyglądać. Czy podobnie do cyklu BASCOMowego? Nie chcę powtarzać zawartych w poprzednim kursie całkowicie podstawowych informacji. Do tej pory wszystkie ważne i nowe informacje umieszczam w ramkach o odpowiednim kolorze. Czy powinienem zmienić formę?
Codzi o to że karzdy numer jest w foli.
A do tej foli można dodać jakąś małą gazetkę (np.A5).
A działało by to tak:
W kursie jest np.jak zrobić zmienną w c.
A w gazetce by było opisane co to jest zmienna.
W ten sposub ci co przeczytali kurs BASCOM by mile czytali kurs. A początkujący by widziali o co to zmienna
-
Andrzej_:-)
- -
Cześć !
Bardzo cieszę się że w Edw jest kurs C.
Ja całą swą wiedze na temat elektroniki (i w tym mikroprocesorów też) zawdzięczam generalnie wlasnie Edw i "Oślim łonczką". Przyzwyczaiłem do tej formy przedstawiania takich czy innych zagadnień. Musze przyznać, że tu troche mi tego brakuje.
- nie chodzi mi o to by pisać tosamo raz jeszcze, ale by choć troche nawiązać formą do "MOŁ".
Czyli:
-bardzo byłbym wdzięczny gdyby było troche więcej przykładów praktycznrgo zastosowania
omówionych zagadnień (funkcji,komend) wlasnie w przykładowych programach.
-"MOŁ" przyzwyczaił mnie, a także-jak sądze-innych początkujących, do tego że niczego nie trzeba było się domyślać. Mianowicie: bardzo proszę o więcej komentrzy do przedstawionych programów (najlepiej w każdej lini programu) - wtedy początkujący ma jasność
, a zaawansowany, jeśli nie chce, to nie musi ich czytać
.
To ja tyle..
Życze miłej pracy przy tworzeniu dalszych częsci kursu, i owocnej nauki-kursantom
Pozdrawiam! Hej
Bardzo cieszę się że w Edw jest kurs C.
Ja całą swą wiedze na temat elektroniki (i w tym mikroprocesorów też) zawdzięczam generalnie wlasnie Edw i "Oślim łonczką". Przyzwyczaiłem do tej formy przedstawiania takich czy innych zagadnień. Musze przyznać, że tu troche mi tego brakuje.
- nie chodzi mi o to by pisać tosamo raz jeszcze, ale by choć troche nawiązać formą do "MOŁ".
Czyli:
-bardzo byłbym wdzięczny gdyby było troche więcej przykładów praktycznrgo zastosowania
omówionych zagadnień (funkcji,komend) wlasnie w przykładowych programach.
-"MOŁ" przyzwyczaił mnie, a także-jak sądze-innych początkujących, do tego że niczego nie trzeba było się domyślać. Mianowicie: bardzo proszę o więcej komentrzy do przedstawionych programów (najlepiej w każdej lini programu) - wtedy początkujący ma jasność
To ja tyle..
Życze miłej pracy przy tworzeniu dalszych częsci kursu, i owocnej nauki-kursantom
Pozdrawiam! Hej