Witam!
Jezeli kiedys bedziecie mieli chec/potrzebe wykonania stroboskopu z tego nr EdW (https://elportal.pl/pdf/K06/23_05e.pdf) zwroccie uwage na rezystor R1 lub R2 (nie pamietam juz ktory), gdyz na plytce jeden z nich nie jest podlaczony poprawnie i nie rozladowuje baterii kondensatorow co jest stosunkowo niebezpieczne. Ja te stroboskopy robilem jakies 2 lata temu, wiec moze blad na druku jest juz poprawiony. W kazdym razie po tej malej naprawie dzilaly b. dobrze w dyskotece u znajomego, nawet przez dlugie godziny. Dokonalem tylko modyfikacji - optotranzystor nie sterowal zalacz/wylacz tylko istniala mozliwosc zdalnej regulacji czestotliwosci.
BTW: nie puszczajcie magistrali I2C i sterowania stroboskopem jednym kablem 8-zylowym... niesie to tylko same klopoty. Swoja droga I2C bez klopotu dzialala na 15 metrowym przewodzie - tylko zasilanie sterownika bylo oddzielone od elementow wykonawczych.
Heh, trosz zagmatwalem, moze ktos cos z tego wyciagnie;-)
Pozdrawiam
Stroboskop z EdW 11/97
-
atelszewski
- Użytkownik
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o rozładowywanie kondensatorów, może lepiej by je rozładować tymi rezystorami. Chciałbym się jeszcze czy to jest stroboskop z mikrobrocesorem bo ja nie mam tego numeru. Jeżeli ma procesor to należy pod zasilanie procesorka dać większy kondensator, tak żeby mikroprocesor zdąrzył jeszcze raz mignąć palnikiem i żeby rozładował te kondensatory. Jeżeli ten strobojkop jest zwyczajnie wykonany na potencjometyrze i paru półprzewodnikach to wtedy lepiej dać tam rezystorki, które rozładują nam te kondensatory.
-
atelszewski
- Użytkownik
Link do projektu podalem u gory. Nie do konca sie zrozumielismy, chodzi mi o to, ze AVT popelnilo blad przy prowadzeniu sciezki i ktorys z rezystorow rozladowujacych nie mogl pelnic prawidlowo swojej funkcji. Strobo jest wykonane na kilku polprzewodnikach, jednak niemal 'bezbolesnie' daje sie przerobic na sterowane cyfrowo z separacja galwaniczna.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt: