1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 02 gru 2012, 13:51

Omen90, z pierwszej fotografii wynika, że układ odbiera jakieś dane. Sprawdź też, czy nadaje. Najprościej otworzyć terminal (np. hyper terminal, termite) i sprawdzić czy przy wejściu w tryb "RS232->PC" układ wysyła ciąg znaków "MKP>".
Pamiętaj o ustawieniu odpowiednich prędkości w urządzeniu i na komputerze.

Awatar użytkownika
aimeiz
-
Kontakt:

Post autor: aimeiz » 02 gru 2012, 20:03

Aro.

Dzięki za obszerną odpowiedź.
Co do odpowiedzi na impuls Diraca, to chyba trzeba by zrezygnować z tej funkcji i dać coś pseudo.
Radzę sobie w ten sposób iż w generatorze ustawiam przebieg prostokątny o wypełnieniu 1% i maksymalnej amplitudzie. Na oscyloskopie uzyskuję wtedy odpowiedź układu na taki impuls. Wychodzi bardzo ładnie. Można by zrobić że automatycznie powtarzanie odczytu pokrywa się z okresem oscylatora a najlepiej móc ustawić oba czasy naraz automatycznie i mamy rzeczywistą modpowiedż na pseudo impuls diraca. To by było bardziej użyteczne.

Arbitrary to jeden z kształtów przebiegu w generatorze. Nie daje nic na wyjściu.

Jak zrobisz nowy kod to chętnie go wpuszczę w procka, tylko mam dragona. W dokumentacji programatora nie piszą jak programować poprzez PDI, ale gdzieś czytałem że to możliwe.
Dziś zainstalowałem Atmel-Studio 6 i przekompilowałem dla próby jakiś projekt, uruchomiłem dragona - wymusiło aktualizacje kodu w programatorze. W tym środowisku są nowe procesory, łącznie z Cortex, powinno się dać zaprogramować ATX megę.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 02 gru 2012, 20:12

Przebieg arbitralny oznacza dowolny kształt przebiegu. Musisz go najpierw "narysować" w generatorze próbka po próbce. Dokładny opis był w artykule z EDW.

Awatar użytkownika
aimeiz
-
Kontakt:

Post autor: aimeiz » 03 gru 2012, 22:55

tom5555 pisze:Przebieg arbitralny oznacza dowolny kształt przebiegu. Musisz go najpierw "narysować" w generatorze próbka po próbce. Dokładny opis był w artykule z EDW.
Dzięki.

Oooo. To bardzo ciekawe i przydatne. Może można zrobić cfoś w rodzaju impulsu Diraca.
To chyba nie o ten artykuł opisujący projekt chodzi. Bo w opisie kitu AVT tego nie znalazłem.
Możesz wkleić link prowadzący do artykułu?

Aro
Jeszcze nasunęło mi się kilka pomysłów do kolejnej wersji kodu:

1. Skoro wygodnie jest zasilać układ z ogniwa litowego, warto by zrobić automatyczne wyłączenie układu gdy napięcie spadnie poniżej 2.7V. Nie wiem jak to jest w atxmegach, ale w ATmegach wystarczyło ustawić fusebit boden - tam właśnie była wartość 2.7V, poniżej której procesor się wyłączał, czy przechodził w stan uśpienia.
Unikniemy wtedy zniszczenia baterii, gdyby ktoś zapomniał wyłączyć przyrząd. Ogniwa NIcd, NiMh znoszą rozładowanie do końca, nawet jest wskazane rozładowywać do 0.7V na ogniwo. Ogniwa Lipol, Lion, LiFe można rozładować poniżej napięcia minimalnego tylko raz. Po czymś takim nadają się do recyklingu. Idealnie by się nadawały do zasilania ogniwa LiFe, mają napięcie max - 3.6V i długo je trzymają, w dodatku można naładować w 15 minut. Tyle że nie widziałem takich małych i płaskich.

2. Jak jest podłączona bateria, zbyt łatwo włącza się przyrząd - wystarczy dotknięcie któregokolwiek klawisza. To grozi tym, że bateria będzie rozładowana, lub nawet zniszczona, gdy trzeba będzie pilnie użyć urządzenie. Wiozłaem przyrząd samochodem w pudełku tekturowym 200 km i jak dojechałem to oczywiście był włączony.
Trzeba by zastosować jakiś algorytm włączania - np przytrzymanie jednego z klawiszy przez kilka sekund, albo naciśnięcie kilku naraz.

Czy ktoś może wie jak podłączyć i skonfigurować programator Atmel Dragon, aby mógł programować ten układ.

>> Już sobie częściowo odpowiedziałem na ostatnie pytanie. Z Atmel Studio 6 Dragon obsługuje Atxmaga32A4 poprzez PDI, tylko jeszcze muszę poszukać kabelkologii.

Kabelkologię też znalazłem:
Trzeba podłączyć 4 druty do konektora ISP (6 pinów) w Dragonie:
Dragon Mikrokombajn header PDI
1- PDI_DATA 1-PDI_DATA
2- VCC 2-Vbat
3- 3- Nie podłączamy
4- 4- Nie podłączamy
5- PDI_CLK 5- RESET/PDI_CLK
6- GND 6-GND

Chodzi jak burza.
Ustawiłem fuse Boden na 2v4 co spowoduje że przy napięciu zasilania poniżej 2.4V procesor się wyłączy, więc i cały układ się wyłączy, chroniąc przed zniszczeniem lipolka, z którego zasilam układ. Lipol podłączyłem przez diodę krzemową, więc napięcie ogniwa będzie wtedy 2.7 - 3V w zależności od obciążenia, co daje całkowite bezpieczeństwo dla ogniwa.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2012, 20:42 przez aimeiz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 15 gru 2012, 16:40

Wrzuciłem kolejną wersję.
Dodałem funkcję autoset w oscyloskopie. Wystarczy nacisnąć przycisk OK.
Poprawiłem też konfigurację generatora, tak aby przy przeglądaniu przebiegów nie wyłączał się.
W wobuloskopie dodałem zmiany, o których była mowa kilka postów wyżej.

aimeiz, pomyślę nad tym w kolejnej wersji.

Awatar użytkownika
aimeiz
-
Kontakt:

Post autor: aimeiz » 15 gru 2012, 21:56

Wpisałem nową wersję.
Teraz praca z wobulatorem jest komfortowa.
Przyrządzik coraz lepszy.
Dokupiłem do niego na Allegro sondy oscyloskopowe o pasmie 100MHz i przałączanym tłumieniu: 1:1 lub 1:10 i teraz zrobiło się profesjonalnie.
Do generatora trzeba zrobić zwykły kabel ekranowany a do wejść można podłączać sondy.

Jeśli chodzi o wobulator, to zamiast tych dwóch słabo działających funkcji: odpowiedź na impuls i , można by dać możliwość powtarzania skanowania, oraz zmiany ilości pomiarów na przebieg, tylko wtedy potrzebna by była aproksymację wykresu w punktach gdzie niema pomiaru.
Częstotliwość powtarzania wynikała by z zakresy częstotliwości i ilości pomiarów na przebieg.
Wtedy łatwiej było by stroić badane układy i na bieżąco widzieć skutek.

Rocho82
-

Post autor: Rocho82 » 17 gru 2012, 21:18

Witam. Kolego Aro czy możesz troszkę opisać proces aktualizacji oprogramowania. Kupiłem układ na samym początku jak powstał i mam wersję 1.0. Widzę że troszkę zmian jest w oprogramowaniu. Tylko jak to wgrać. Z tego co mi się wydaje muszę użyć złącza P4. Czy powinienem wgrać do procka tylko plik MKP_1_4.hex (aktualnie). I jakiego programatora mogę użyć?

Awatar użytkownika
aimeiz
-
Kontakt:

Post autor: aimeiz » 17 gru 2012, 22:04

Ja wgrałem atmelowskim programatorem AVR Dragon. Program - Atmel Studio 6. Jak podłączyć? Napisałem nieco wcześniej.
Na Allegro widzę klona "programator AVR PROG MKII" powinien się nadać.
Piszą że wykonany jest na bazie projektu LUFA:
http://www.fourwalledcubicle.com/LUFA.php

Rocho82
-

Post autor: Rocho82 » 19 gru 2012, 13:40

Udało mi się pożyczyć programator podróbkę MKII tylko że ma wyjście tylko ISP. AVR studio widzi że jest dostępny tryby PDI nawet mam zworkę do wyboru napięcia. Tylko jak połączyć sygnały z ISP na PDI?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 20 gru 2012, 1:05

ISP - In System Programming, ten termin oznacza wszelkie interfejsy, które pozwalają programować mikrokontroler w gotowym urządzeniu, czyli dla AVRów podstawowy SPI, ale również PDI i TPI.
Sprawdź w dokumentacji programatora, jak wygląda połączenie PDI, bo powinno być na tym samym złączu co SPI.

TributeService
-

Post autor: TributeService » 30 gru 2012, 20:38

Witam na forum jestem nowy ale do rzeczy.
Wielki ukłon dla twórcy omawianego dzieła.

Zakupiłem zestaw do samodzielnego montażu i niby wszystko ok
Jednak przy próbie połączenia kombajnu przy pomocy rs232 pojawił się problem
Po dogłębnej analizie problemu okazało się że nie ma echa , jedyne czego nie zmieniałem to samej kostki max232n

Początkowo zastosowałem kondensatory z odzysku 1uF , dzisiaj w akcie desperacji prze lutowałem na nowe 10uF jednak bez zmian , dodam że max'a zasilam napięciem stabilizowanym 5V przy pomocy 7805CT (na wejściu mam nie całe 8V a na wyjściu piękne 5V )
Sprawdzałem i na samym przewodzie zwierając linie echo się pojawia .
Myślę że któryś z doświadczonych kolegów jest w stanie wyciągnąć pomocną dłoń

Awatar użytkownika
Konstruktor
-

Post autor: Konstruktor » 30 gru 2012, 22:31

Witam. Ja też dołożę kilka pytań.

1. Do czego służy przełącznik s11 ?
2. Multimetr nie mierzy mi częstotliwości ok 120 Hz - sygnał prostokątny...to normalne ?

Mała rada ode mnie. Jeżeli elektrolity są zbyt wysokie, to można je ''przewrócić''

Marchosias
-

Post autor: Marchosias » 31 gru 2012, 19:32

Witam. Nie będę oryginalny jeżeli powiem, że jestem pełen podziwu i szacunku dla twórcy MKP :D ,ale do rzeczy, mam małe pytanko:
z czego może wynikać niemożność ustawienia zerowego offsetu i wzmocnienia na generatorze ??
Najmniejsze możliwe wartości jakie moge uzyskać to offset równy -46mV (mierzone na mierniku, ale również za pomocą multimetru wbudowanego w MKP ten sam wynik) i wzmocnienie 1,03 (dla ustawienia 1,25 V na generatorze, na mierniku jak i MKP otrzymuję wynik średnio 902mV, a powinno 883mV z tego co się orientuję). Obie minimalne wartości otrzymuje dla w dwóch miejscach konfiguracji dla DAC wzmoc/offset 255 lub 127.

Co do elementów przy zamówieniu MKP do własnego montażu trzeba się liczyć, że będzie trzeba wymienić co nieco, aby zgadzało się ze specyfikacją :D Elektrolity polecam Nichicon.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 03 sty 2013, 15:55

TributeService, po której stronie zwierałeś linie? Ustawiłeś takie same prędkości transmisji?

Konstruktor, s11 służy do włączenia tłumika x100 w torze generatora. Pomiar sygnału prostokątnego faktycznie może być problemem, gdyż algorytm szuka przebiegu zaczynając od najwyższego próbkowania, przy którym może się zdarzyć, że zostanie zapisany tylko jeden poziom. W tym wypadku nawet niewielki poziom szumów wystarczy, aby wykryć jakąś częstotliwość, która zostanie uznana za tą właściwą w sygnale i dalsze wyszukiwanie się zakończy. Wtedy wszystkie pomiary będą błędne. Pomyślę jak to rozwiązać w przyzwoity sposób.

Marchosias, niestety nie zawsze daje się ustawić zerowy offset i właściwe wzmocnienie. Wewnętrzna kalibracja ma bardzo ograniczony zakres. Można odpowiednio dobrać rezystory w pętli sprzężenia wzmacniacza na wyjściu w celu kalibracji wzmocnienia i dołożyć jeden rezystor między dodatnie zasilanie a wejście nieodwracające wzmacniacza aby dodać składową stałą i podnieść napięcie na wyjściu o kilkadziesiąt mV, ale pod warunkiem, że układ zasilany jest przez stabilizator.

Awatar użytkownika
Konstruktor
-

Post autor: Konstruktor » 03 sty 2013, 22:16

Dzięki za odpowiedź.
Dzisiaj podłączyłem kombajn pod oscyloskop i nawet fajnie działa.
Mam kolejne pytanko odnośnie generatora.
Badając kolejno przebiegi z generatora, zauważyłem, że po wciśnięciu ''ok'' w pozycji generatora ''none (off)'' nie działają już inne przebiegi. należy wyjść z generatora i ponownie wejść aby móc znowu generować przebiegi. Dopiero pod oscyloskopem to widać. Każdy tak ma ?

Mam wersję 1.3 i te wersja posiada zapamiętywanie nastaw offsetu...można czyścić pamięć z poziomu klawiatury ?

ODPOWIEDZ