1/12 Minikombajn Pomiarowy - pliki źródłowe
Witam,
Zakupiłem kit na avt. W dniu dzisiejszym wszystko polutowałem i trochę się zawiodłem - układ martwy.Po podłączeniu zasilania nie ma nawet podświetlenia lcd. Montaż oczywiście sprawdzony.Podejrzewam że dostałem niezaprogramowaną xmege. Zazwyczaj naklejają na uC numery u mnie wlepki brak.Niestety nie posiadam STK tylko USBasp oraz programator wbudowany w płytę testową evb 4.3.Istnieje jakakolwiek możliwość żebym mógł to zweryfikować ?.Czy avt uznaje reklamacje ?.Z góry dziękuje za odpowiedź.
Zakupiłem kit na avt. W dniu dzisiejszym wszystko polutowałem i trochę się zawiodłem - układ martwy.Po podłączeniu zasilania nie ma nawet podświetlenia lcd. Montaż oczywiście sprawdzony.Podejrzewam że dostałem niezaprogramowaną xmege. Zazwyczaj naklejają na uC numery u mnie wlepki brak.Niestety nie posiadam STK tylko USBasp oraz programator wbudowany w płytę testową evb 4.3.Istnieje jakakolwiek możliwość żebym mógł to zweryfikować ?.Czy avt uznaje reklamacje ?.Z góry dziękuje za odpowiedź.
Wojtek pisze:Napisałeś:więc wywnioskowałem że masz sprzęt i umiejętności w stopniu wystarczającym a pliki .hex mozna sciągnąć ze źródła które tutaj było podane.Omen90 pisze:Niestety nie posiadam STK tylko USBasp oraz programator wbudowany w płytę testową evb 4.3
Akurat tym sprzętem, który wymieniłem xmegi się nie zaprogramuje.
Pomyślałem sobie , że może istnieje możliwość sprawdzenia czy aby na pewno uC jest "pusty".Ale ze względu chociażby na napięcie zasilania uC przez moje programatory (5V) nie jest to możliwe.
Ja też dostałem uC bez naklejki,a był zaprogramowany. A oscyloskop masz?
Wracając do programatorów to w sumie ja mam programator usb kompatybilny z stk500v2 i nie ma problemu z zaprogramowaniem ale w moim programatorze mam mozliwość wyboru zasilania no ale tego o twoich programatorach nie wiedziałem
.
Wracając do programatorów to w sumie ja mam programator usb kompatybilny z stk500v2 i nie ma problemu z zaprogramowaniem ale w moim programatorze mam mozliwość wyboru zasilania no ale tego o twoich programatorach nie wiedziałem
To dałeś mi teraz dużo do myślenia...Xmegi są bardzo "wrażliwe" ??.Może przegrzałem go hot air'em za bardzo.Niestety, oscyloskop mam do dyspozycji tylko na uczelni.Wojtek pisze:Ja też dostałem uC bez naklejki
A może LCD jest uwalony ?!.Dostałem jakiś porysowany...Gdybym tylko miał do niego sterownik to napisałbym przykładowe wyświetlanie znaków na płytce testowej i przynajmniej w jednym byłbym pewien.
Teraz już nie wiem co robić...pisać do avt czy zamówić sam zaprogramowany układ.
Edit.
Widzę że bibliotek do lcd jest pełno.Sprawdzę go w takim wypadku w pierwszej kolejności.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2012, 19:46 przez Omen90, łącznie zmieniany 1 raz.
ATXMEGA ma inny interfejs niż ATMEGA
ATXMEGA - PDI - Program and Debug Interface
ATMEGA - ISP - In System Programmable
Więc wątpię by udało Ci się zaprogramować MKP za pomocą klona starego stk500v2 który ma ISP.
Czy może jest to jakaś najnowsza mutacja tego programatora, jeśli tak to podaj link może wystarczy zmienić oprogramowanie w moich starszych programatorach i będę się cieszył z PDI.
ATXMEGA - PDI - Program and Debug Interface
ATMEGA - ISP - In System Programmable
Więc wątpię by udało Ci się zaprogramować MKP za pomocą klona starego stk500v2 który ma ISP.
Czy może jest to jakaś najnowsza mutacja tego programatora, jeśli tak to podaj link może wystarczy zmienić oprogramowanie w moich starszych programatorach i będę się cieszył z PDI.
Kolego Omen90, jaki prąd pobiera układ?
Czy w płytce przycisków wlutowałeś diody zgodnie z schematem czy zgodnie z nadrukiem na płytce. powinno być zgodnie z schematem. Ale nawet bez zamontowanego modułu przycisków układ powinien się załączyć po przyłożeniu napięcia i wtedy pobiera około 35-40 mA, kiedy jest wyłączony pobiera 0,25mA (wersja oprogramowania 1.3 najnowsza).
Na wyświetlaczu jest folia, można zdjąć i rys nie będzie.
Czy w płytce przycisków wlutowałeś diody zgodnie z schematem czy zgodnie z nadrukiem na płytce. powinno być zgodnie z schematem. Ale nawet bez zamontowanego modułu przycisków układ powinien się załączyć po przyłożeniu napięcia i wtedy pobiera około 35-40 mA, kiedy jest wyłączony pobiera 0,25mA (wersja oprogramowania 1.3 najnowsza).
Na wyświetlaczu jest folia, można zdjąć i rys nie będzie.
Omen90
Może nie od razu do wymiany procek, Zrobiłem test, wyjąłem kwarc bo mam na podstawce i oczywiście zero reakcji a prąd pobierany 2mA. Całkiem podobnie do twojego. Sprawdź czy C26, 27 masz o właściwej pojemności 22pF (łatwo je pomylić z innymi większymi pojemnościami) i oczywiście czy kwarc sprawny- podmień.
Ja swoja pierwszą xmege kilka razy grzałem bo sprawdzałem co pod nią się dzieje i nie padła od temperatury, więc miej nadzieję, że twoja żyje.
Procek na pewno masz dobrze wlutowany, znacznik 1 nogi na godzinie 7:30?
Może nie od razu do wymiany procek, Zrobiłem test, wyjąłem kwarc bo mam na podstawce i oczywiście zero reakcji a prąd pobierany 2mA. Całkiem podobnie do twojego. Sprawdź czy C26, 27 masz o właściwej pojemności 22pF (łatwo je pomylić z innymi większymi pojemnościami) i oczywiście czy kwarc sprawny- podmień.
Ja swoja pierwszą xmege kilka razy grzałem bo sprawdzałem co pod nią się dzieje i nie padła od temperatury, więc miej nadzieję, że twoja żyje.
Procek na pewno masz dobrze wlutowany, znacznik 1 nogi na godzinie 7:30?
Procek oczywiście wlutowany poprawnie, a cały układ sprawdzony również pod kątem ew. zwarć.Pomysł z kwarcem godny sprawdzenia.Pojutrze jak wrócę z pracy to z pewnością przetestuje.Niestety mój multimetr nie poradzi sobie z pojemnością w piko a oznaczeń brak.Wlutowałem to co avt podpisało jako 22pF. Mógłbym dla pewności wymienić ale mam tylko te w większej obudowie.Sprawdzę i dam znać.Dzięki w każdym razie za odrobinę nadziei.
No tak, taki skrót myślowy, mam dokładnie oryginalny AVRISP mkII - w sumie nie znam konstrukcji wewnętrznej programatora, a skrót który zastosowałem mówiąc kompatybilny z stk500v2 bierze sie z pliku konfiguracyjnego avrdudepankracy pisze:Wojtek
Jak bym nie patrzył to STK500v2 nie jest to samo co AVRISP mkII.
Może chciałeś napisać, że masz programator USB kompatybilny z AVRISP mkII i nim programujesz atxmege to się zgodzę.
avrdude.conf pisze: programmer
id = "avrispmkII";
desc = "Atmel AVR ISP mkII";
type = stk500v2;