8/05 Opinia
-
qwaszx
8/05 Opinia
Polecam bardzo artykuł z sierpniowego numeru EdW -" Jeszcze o zasilaczach".(o zasilaczach komputerowych), bardzo dużo cennych uwag dla użytkowników i naprawiaczy Szkoda, że Redakcja nie rozszerzyła tego artykułu.
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59522722 (stan na dziś, 3/8/2K5),
na giełdzie różnie, jak sie potargujesz to parę zł per sztuka....
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Zaraz, zara. To ja już nic nie rozumiem lampy z EdW w projekcie zegara nazywają się LC 513, a przecież wyglądają inaczej. Proszę mi to wytłumaczyć.
[ Dodano: Sro 03 Sie, 2005 ]
Całego artykułu nie przeczytałem i dlatego moje to pytanie. Właśnie doczytuję ten projekt z EdW.
Już uzupełniłem swoją wiedzę na ten temat. Zmylił mnie wykaz elementów, gdzie zapisane jest, że potrzeba 6 sztuk lamp LC-513.
Całego artykułu nie przeczytałem i dlatego moje to pytanie. Właśnie doczytuję ten projekt z EdW.
Już uzupełniłem swoją wiedzę na ten temat. Zmylił mnie wykaz elementów, gdzie zapisane jest, że potrzeba 6 sztuk lamp LC-513.
Ja buduje zegar na lampach z573M. Przy czym nie mogłem takich na allegro trafić więc poszukałem noty katalogowej i okazało się, że lampki z5740M (a ostatecznie takowe zkupiłem po 5 zeta za szt. z demontażu) różnią się tylko umiejscowieniem kropki dziesiętnej. Jak na mój gust są ładniejsze bo mają bańkę przezroczystą.
Swoją drogą nieraz na allegro można zakupić także płytkę do takiego zegra za około 20zł.
Swoją drogą nieraz na allegro można zakupić także płytkę do takiego zegra za około 20zł.
tia, na schemacie jest LC-531, a w spisie części LC-513...
najgorzej że oba symbole są ok, tylko lampy coś jakby do siebie niepodobne...
Sebastian RCS
to te lampki, oba typy fajne...

wiesz co? w EdW jest rubryka "Errare...", zamejluj do Redakcji i oficjalnie zgłoś błąd...
jak to się robi - masz napisane na PPEdW...
najgorzej że oba symbole są ok, tylko lampy coś jakby do siebie niepodobne...
to te lampki, oba typy fajne...
wiesz co? w EdW jest rubryka "Errare...", zamejluj do Redakcji i oficjalnie zgłoś błąd...
jak to się robi - masz napisane na PPEdW...
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Ale czy to jest błąd? Autor przecież opisuje i lampy LC-531 i LC-513. Moim zdaniem, to nie wygląda na błąd, lecz drobną nieścisłość. Można by tam w wykazie el. zrobić slesza i dopisać LC 531 i bez problemu byłobytasza pisze: i oficjalnie zgłoś błąd
Swoją drogą, nie wiecie, gdzie nabędę lampy LC 531 drogą internetową?
[ Dodano: Czw 04 Sie, 2005 00:47 ]
Już napisałem, tak jak poleciłaś Nataszo
tak, z technicznego punktu widzenia jest to błąd. drobny ale jest, i miejscem gdzie lądują takie 'chochliki' jest właśnie 'Errare humanum est'Sebastian RCS pisze:Ale czy to jest błąd? Autor przecież opisuje i lampy LC-531 i LC-513. Moim zdaniem, to nie wygląda na błąd, lecz drobną nieścisłość.
tak naprawde to w ten zegar można wstawić i LC-513 i LC-531 i dowolne inne nixie, to kwestia minimalnych modyfikacji pierwowzoru...
ale powiem Ci tak: kilka razy widziałam scenkę, że do lady w sklepie podchodził ludek z ksero jakiegoś artykułu z gazety, pokazuje ramkę z listą elementów i mówi: proszę o te części...