AVRTV

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

AVRTV

Post autor: Gutek » 02 sty 2008, 23:20

Co jak co ale nie mogę doczekać się lutowego EdW .Projekt okładkowy AVRTV wygląda super nie wiem jak bedzie to wyglądaało ale chyba robie sobie płytkę testową dla ATmegi8.BO działam na PIC na razie.ALe zapowiada się ciekawie .Np zrobić sobię Ponga w kolorze albo inną grę na styl 8 bitówek (NES).CO wy o tym sądzicie?Czego sie spodziewacie może twórca projektu jest na naszym forum i uchyli rabka tajemnicy?

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 03 sty 2008, 17:08

Obawiam się, że uzyskanie kolorowego obrazu na telewizorze za pomocą AVRa jest chyba niemożliwe ze względu na niezbyt dużą szybkośc. Raczej będzie to coś w stylu graficznego wyświetlacza 192*128. Choc przyznam, że też jestem ciekawy co to tak naprawdę może byc.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 03 sty 2008, 17:17

Z kolorem nie bedzie problemu wystarczy wykorzystac wejscia RGB z euroscarta.Wykorzystując 3 piny na po jednym na kolor (RGB) mozna uzyskac 6 kolorów i czarny z białym.Problem może byc z brakiem pamięci w skomplikowanych obrazkach.Tak taktowanie ogranicza rozdzielczosc.Zobaczymy.

aktus
Użytkownik

Post autor: aktus » 03 sty 2008, 18:33

Oj tak. Licz się z pamięcią i prędkością działania, bo PONG potrzebuje i tego i tego w ogromnej ilości. Poza tym o ile sobie przypominam, to PONG był kolorowy, jednakże dominowały kolory biały i czarny ( albo odwrotnie ).

Ozeh
-

Post autor: Ozeh » 15 sty 2008, 23:53

Można by było również napisać jakiegoś prostego "Snejka". On już aż takiej szybkości nie wymaga.

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 16 sty 2008, 18:31

Hm instrukcje te sa wykonywane błyskawicznie.Najwiecej zajmuję wygenerowanie ramki a w czasie impulsu synchronizacji wykonują sie instrukcje tworzenia grafiki i petla obsługa joysticka.

mwsoft
-
Kontakt:

Post autor: mwsoft » 26 sty 2008, 15:59

No coz, moze troche nie w pore odpowiadam, bo EdW lutowe już zawitało do kiosków (mimo że na stronie pusto ;)). AVRTV działa trochę inaczej niż myślicie. Generuje tylko tekst, ale za to w rozdzielczosci 320x200 pixeli (40x25 znakow) i mamy dostepna 255 znakowa czcionke. Nie wyswietlimy na nim pelnej grafiki rastrowej, bo to poprostu nie mozliwe - wiecej w artykule. Idealnie nadaje sie do wyświetlania dużych ilości danych tekstowych, albo i tworzenia gier - wystarczy dodać do czcionki odpowiednie "symbole" i mozemy zrobic np PacMana :)

Co do "Snejka" -> EdW 12/2006 - z tego projektu wywodzi sie AVRTV :)

Kolor w PAL odpada, chyba ze wlasnie przez RGB i przy znacznie mniejszej rozdzielczosci (AVRTV wykorzystuje pewien trick ktory pozwala na sterowanie tylko jedna linia: bialy albo czarny).

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 04 lut 2008, 11:53

A nie ma jakichś prostych układów graficznych, dających podłączyć się do AVRa i mogących generować obraz chociaż 640x480 w 16 kolorach?

Awatar użytkownika
Gutek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gutek » 04 lut 2008, 13:51

Są karty graficzne. dla tej rozdzielczości musisz dysponować pamiecią ram 1MB zeby w niej przechowywac obraz.Telewizor mam rozdzielczosc 2 razy mniejszą.GPU ma operacje które oszczedzają pamięc programu.Programowo wyswietlic grafike jest strasznie trudno.

P.S wiedze że mwsoft jest autorem projektu nie byłem pewien dopuki nie kupiłem lutowego wydania EDW.Widze że już dawno nie było takiego opisu.Chyba dzis trawie płytkę.CHciałbym poznać szczegółowo kod.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 04 lut 2008, 18:01

Gutek pisze:Są karty graficzne. dla tej rozdzielczości musisz dysponować pamiecią ram 1MB zeby w niej przechowywac obraz.
Trochę z tą wielkością pamięci kolega przesadził. 640x480 to mapa bitowa mieszcząca się w pamięci o romiarze 38400 bajtów. Przy 16 kolorach potrzeba 4 takich bitmap zatem całkowita pamięć karty mieszcząca obraz o rozdzielczości 640x480x4bit to 153600 bajtów. Zatem karta VGA ISA musi mieć tylko 256KB pamięci video.
Oczywiście nie ma wtedy możliwości operowania na stronach jak to ma miejsce w kartach VGA posiadających na pokładzie 512KB.

A kontroler VGA można zrobić w sposób następujący:
http://www.mcselec.com/index.php?option ... &Itemid=57
Prawda, że proste?

kryspi
-
Kontakt:

Post autor: kryspi » 07 lis 2008, 23:24

Hej Skad mozna sciagnac oprogramowanie do tego modulu? Kupilem go, polutowalem i proboje uruchomic jednak nie moge znalesc nigdzie programu do niego?

Awatar użytkownika
leszekk
-
Kontakt:

Post autor: leszekk » 08 lis 2008, 7:45

Na elportalu jest EDW2/2008
Program

kryspi
-
Kontakt:

Post autor: kryspi » 11 lis 2008, 14:40

Dzieki za wskazanie miejsca ja nie moglem znalesc nigdzie odnosnika do tego.
Mam jeszcze pytanie odnosnie tego ukladu. Rozumiem ze zakupiony uklad jest juz zaprogramowany i pozostaje go tylko zlutowac podlaczyc pod poprt COM i wysylanie danych za pomoca np hyperterminala powinno powodowac wyswietlanie znakow na ekranie. Czy sie myle?

ODPOWIEDZ