EdW 3/2008-Internetowy sterownik urządzeń
EdW 3/2008-Internetowy sterownik urządzeń
Witam,nie mogę znaleźć programu GgToCom o którym jest napisane w ww artykule,powinno być w archiwum .zip "Internetowy sterownik urządzeń - płytka drukowana w formatach Eagle i PDF, program (ZIP, 111kB) "
a są tylko źródła do Uc : /
a są tylko źródła do Uc : /
-
marcin1326
- -
- Kontakt:
Witam,
Jestem autorem tego artykułu. Napisałem już dwa maile do Redakcji aby umieścili program GgToCom na Elportalu, ale Redakcja wciąż milczy...
Napisałem ten program specjalnie do tego sterownika, więc nie jest on nigdzie dostępny w internecie... Umieszczam go więc w tym poście
Jestem autorem tego artykułu. Napisałem już dwa maile do Redakcji aby umieścili program GgToCom na Elportalu, ale Redakcja wciąż milczy...
- Załączniki
-
- GgToCom.rar
- (226.97 KiB) Pobrany 1415 razy
Witam
Uruchomiłem na płytce prototypowej ten układzik i muszę powiedzieć ze jest on dla mnie najciekawszym układem marcowego numeru EdW
Czy Będziesz jeszcze ulepszał program GgtoCom ?? Jeśli tak to dało by się wrzucić ten programik do paska systemowego Tray'a po minimalizacji okna? I jeszcze mi troszkę przeszkadzały wyskakujące okienka ze połączenie z serwerem gadu zostało zerwane... niestety mam internet radiowy i dość często mi zrywa połączenie
Interesuję się różnymi sposobami sterowania urządzeń domowych, a Twój układ jest bardzo bajerancki i nowoczesny
No i koszty wykonania są prawie zerowe
Pozdrawiam
ps. Udostępniłeś źródła do kontrolera , a Czy Mógłbyś dać też źródło do programu ggtocom ?? jeśli nie to z jakich komponentów Korzystałeś ??
Uruchomiłem na płytce prototypowej ten układzik i muszę powiedzieć ze jest on dla mnie najciekawszym układem marcowego numeru EdW
Czy Będziesz jeszcze ulepszał program GgtoCom ?? Jeśli tak to dało by się wrzucić ten programik do paska systemowego Tray'a po minimalizacji okna? I jeszcze mi troszkę przeszkadzały wyskakujące okienka ze połączenie z serwerem gadu zostało zerwane... niestety mam internet radiowy i dość często mi zrywa połączenie
Interesuję się różnymi sposobami sterowania urządzeń domowych, a Twój układ jest bardzo bajerancki i nowoczesny
Pozdrawiam
ps. Udostępniłeś źródła do kontrolera , a Czy Mógłbyś dać też źródło do programu ggtocom ?? jeśli nie to z jakich komponentów Korzystałeś ??
marcin1326 pisze:Witam,
Jestem autorem tego artykułu. Napisałem już dwa maile do Redakcji aby umieścili program GgToCom na Elportalu, ale Redakcja wciąż milczy...Napisałem ten program specjalnie do tego sterownika, więc nie jest on nigdzie dostępny w internecie... Umieszczam go więc w tym poście
-
marcin1326
- -
- Kontakt:
Źródła do GgToCom niestety zaginęły
, korzystałem z komponentu THGG(do komunikacji przez gg) oraz bodajże TCOM ( do obsługi COMa )
Cieszę się że mój sterownik Ci się podoba
. Co do ulepszania programu, to jestem jak najbardziej za (tyle że trzeba go napisać od nowa - ale tak naprawde to kwestia kilku dni
). Więc jeśli są chętni których ten program interesuje to niech piszą w tym wątku albo do mnie na gg jakie ulepszenia można by jeszcze wprowadzić.
Dodam jeszcze, że kiedyś udało mi sie uruchomić "zdalne sterowanie za pomocą głosu" używając właśnie tego sterownika jako układu wykonawczego oraz programu "KM Remote".
W każdym razie jak będę miał troche wolnego czasu to sie tym zajmę.
[ Dodano: 2008-04-12, 11:24 ]
Jest już nowa wersja GgToCom.
http://mojaelektronika.lua.pl/download.html
Jak narazie w wersji beta. Piszcie do mnie jak wam się sprawuje programik!
Sposób działania jest bardzo podobny do wersji 1.0 ale trzeba wpisać adres IP serwera gg, domyślny jest 91.197.13.2 i na takim testowałem. Inne IP można znaleźć na przykład tu: http://www.mail-archive.com/ekg-users@l ... 00347.html Dodałem też możliwość ręcznego logowania się. Program sam podejmuje próbę logowania co 30 sekund.
Cieszę się że mój sterownik Ci się podoba
). Więc jeśli są chętni których ten program interesuje to niech piszą w tym wątku albo do mnie na gg jakie ulepszenia można by jeszcze wprowadzić.
Dodam jeszcze, że kiedyś udało mi sie uruchomić "zdalne sterowanie za pomocą głosu" używając właśnie tego sterownika jako układu wykonawczego oraz programu "KM Remote".
W każdym razie jak będę miał troche wolnego czasu to sie tym zajmę.
[ Dodano: 2008-04-12, 11:24 ]
Jest już nowa wersja GgToCom.
http://mojaelektronika.lua.pl/download.html
Jak narazie w wersji beta. Piszcie do mnie jak wam się sprawuje programik!
Ostatnio zmieniony 09 sie 2009, 17:49 przez marcin1326, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam 
Bardzo się cieszę, że chciało Ci się napisać jeszcze raz ten program
Wykonałem sterowanie oświetlenia w pokoju i od jakiegoś miesiąca praktycznie go testuję. Od siebie dodałem obsługę kodu RC5. Układ działa bardzo fajnie. Nie wiem co się stało, ale od jakiegoś czasu nie program nie potrafił się zalogować do serwera. Jest to już nieistotne, ponieważ Napisałeś nowy program
Jeśli mogę, to chciałbym zwrócić uwagę na kilka rzeczy:
1) bardzo fajna by była minimalizacja programu/okna to paska systemowego tray, w linku poniżej gotowy przykład, można nawet dodać animowaną ikonkę Tray
2) Bardzo denerwujące są wyskakujące ramki, jeśli program nie potrafi się połączyć z serwerem. Używam łącza radiowego i chwilowe przerwy w dostawie netu są nagminne. Czasem przychodzę do komputera i mam cały ekran zawalony komunikatami , które trzeba ręcznie zamknąć,
3) W programie umieściłeś okno autoryzacji numeru gadu-gadu (zezwolenie dla...). Można by dodać ze cztery takie okna , na cztery numery gadu, wtedy można by większej liczbie internautów dać dostęp do sterowania. Równie dobrze można by dać jeszcze zezwolenie na sterowanie po wpisaniu hasła w komunikatorze przed rozpoczęciem sterowania
4) fajnie by było, żeby zamiast tekstu typu urządzenie1 urządzenie2 była możliwość wpisywania swoich nazw typu "lampa1 , przedpokój itp. ,Dalej idąc można by naprzykład odpytać sterownik z okna gadu wpisując np "o" a sterownik wywali do okna gadu co jest włączone a co nie .... tak samo jak Odpytujesz sterownik avr programem ggtocom. Na przykład by to mogło tak wyglądać :
-opcjonalne hasło
- "o" czyli wysłana komenda do programu z poziomu gadu z celu odpytania
-odpowiedzi z ggtocom typu:
lampa przedpokój wyłączona;
pompka z akwarium załączona;
lampa biurko wyłączona;
5) swój układ zbudowałem na płytce uniwersalnej , więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby dobudować w miare potrzeb kolejne bloki przekaźnik czy triak, można by to uwzględnić również w Twoim programie dodając jakieś opcjonalne komponenty,
6) ciekawym rozwiązaniem by było również użycie wspomnianych wyżej triaków do sterowania jasnością żarówek , wystarczyłoby wysłać komendę typu on2 70 --> czyli np 70% wypełnienia przebiegu i to wysłać do avr'a
7) w wersji 2.0 Dodałeś ręczne podłączanie do serwera, można by dać do wyboru , ręczne albo automatyczne (tak jak to Miałeś w wersji 1 -->chodzi o autostart )
8 ) można by dodać jakąś fajną ikonę dla tego programu , lepszą niż ta standardowa z Delphi
9) przydatna byłaby komenda do wyłączenia wszystkich urządzeń naraz typu "off_all"
10) w pliku, który Wysłałeś, Norton antywirus wykrył jakiegoś wirusa
11) Wersja 2.0 jakoś długo przechodzi ze statusu online do offline po odcięciu od neta (wyciągnięcie kabla sieciowego).
12) uważam że Twój pomysł jest świetny , tani i niecodzienny , dlatego wypisałem tyle moich uwag, fajnie gdyby powstała wersja 3.0
11) w programowaniu Delphi jestem początkujący i fajnie by było zobaczyć "jak to jest zrobione"
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę, że chciało Ci się napisać jeszcze raz ten program
Wykonałem sterowanie oświetlenia w pokoju i od jakiegoś miesiąca praktycznie go testuję. Od siebie dodałem obsługę kodu RC5. Układ działa bardzo fajnie. Nie wiem co się stało, ale od jakiegoś czasu nie program nie potrafił się zalogować do serwera. Jest to już nieistotne, ponieważ Napisałeś nowy program
Jeśli mogę, to chciałbym zwrócić uwagę na kilka rzeczy:
1) bardzo fajna by była minimalizacja programu/okna to paska systemowego tray, w linku poniżej gotowy przykład, można nawet dodać animowaną ikonkę Tray
2) Bardzo denerwujące są wyskakujące ramki, jeśli program nie potrafi się połączyć z serwerem. Używam łącza radiowego i chwilowe przerwy w dostawie netu są nagminne. Czasem przychodzę do komputera i mam cały ekran zawalony komunikatami , które trzeba ręcznie zamknąć,
3) W programie umieściłeś okno autoryzacji numeru gadu-gadu (zezwolenie dla...). Można by dodać ze cztery takie okna , na cztery numery gadu, wtedy można by większej liczbie internautów dać dostęp do sterowania. Równie dobrze można by dać jeszcze zezwolenie na sterowanie po wpisaniu hasła w komunikatorze przed rozpoczęciem sterowania
4) fajnie by było, żeby zamiast tekstu typu urządzenie1 urządzenie2 była możliwość wpisywania swoich nazw typu "lampa1 , przedpokój itp. ,Dalej idąc można by naprzykład odpytać sterownik z okna gadu wpisując np "o" a sterownik wywali do okna gadu co jest włączone a co nie .... tak samo jak Odpytujesz sterownik avr programem ggtocom. Na przykład by to mogło tak wyglądać :
-opcjonalne hasło
- "o" czyli wysłana komenda do programu z poziomu gadu z celu odpytania
-odpowiedzi z ggtocom typu:
lampa przedpokój wyłączona;
pompka z akwarium załączona;
lampa biurko wyłączona;
5) swój układ zbudowałem na płytce uniwersalnej , więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby dobudować w miare potrzeb kolejne bloki przekaźnik czy triak, można by to uwzględnić również w Twoim programie dodając jakieś opcjonalne komponenty,
6) ciekawym rozwiązaniem by było również użycie wspomnianych wyżej triaków do sterowania jasnością żarówek , wystarczyłoby wysłać komendę typu on2 70 --> czyli np 70% wypełnienia przebiegu i to wysłać do avr'a
7) w wersji 2.0 Dodałeś ręczne podłączanie do serwera, można by dać do wyboru , ręczne albo automatyczne (tak jak to Miałeś w wersji 1 -->chodzi o autostart )
8 ) można by dodać jakąś fajną ikonę dla tego programu , lepszą niż ta standardowa z Delphi
9) przydatna byłaby komenda do wyłączenia wszystkich urządzeń naraz typu "off_all"
10) w pliku, który Wysłałeś, Norton antywirus wykrył jakiegoś wirusa
11) Wersja 2.0 jakoś długo przechodzi ze statusu online do offline po odcięciu od neta (wyciągnięcie kabla sieciowego).
12) uważam że Twój pomysł jest świetny , tani i niecodzienny , dlatego wypisałem tyle moich uwag, fajnie gdyby powstała wersja 3.0
11) w programowaniu Delphi jestem początkujący i fajnie by było zobaczyć "jak to jest zrobione"
Pozdrawiam serdecznie
marcin1326 pisze: Jest już nowa wersja GgToCom.
http://marcin-elektronik.lua.pl/download.html
Jak narazie w wersji beta. Piszcie do mnie jak wam się sprawuje programik!Sposób działania jest bardzo podobny do wersji 1.0 ale trzeba wpisać adres IP serwera gg, domyślny jest 91.197.13.2 i na takim testowałem. Inne IP można znaleźć na przykład tu: http://www.mail-archive.com/ekg-users@l ... 00347.html Dodałem też możliwość ręcznego logowania się. Program sam podejmuje próbę logowania co 30 sekund.
Witam. Jakiś czas temu wykonałem ten sterownik internetowy i mam z nim niestety mały problem ponieważ, komputer a dokładnie program ggtocom niewykrywa sterownika. Kilka razy sprawdzałem poprawność połączeń pomiędzy sterownikiem a portem COM (gnd, Txd i Rxd) ale nadal niemogę znaleźć przyczyny. Jeśli chodzi o sposób połączenia sterownika z portem Com to korzystałem z Wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/RS232 ponieważ niebardzo wiedziałem czy rysunek w arykule przedstawia port Com od strony wtyczki czy od wnętrza komputera, ostatecznie wyszło, że przedstawia on Port od strony wtyczki i tak właśnie podłączyłem karte. Prosiłbym o podpowiedź, co może być nietak, ewentualnie co jeszcze powinienem sprawdzić?
Chciałbym zauważyć, iż załącznik z drugiego postu zawiera wirusa. Podobnie program z http://marcin-elektronik.lua.pl/download.html
- Załączniki
-
- wirus.png (5.17 KiB) Przejrzano 16315 razy
-
marcin1326
- -
- Kontakt:
Dawno się nie odzywałem po trochę porzuciłem ideę sterownika internetowego... Teraz mam zamiar reaktywować projekt. Może ktoś się znajdzie do pomocy? 
Apropo wirusa w pliku - według antywirusów prawie każdy program pisany przeze mnie w delphi jest wirusem
a szczególnie taki który komunikuje się przez gg... zatem chyba nie ma sie czym przejmowac
Apropo wirusa w pliku - według antywirusów prawie każdy program pisany przeze mnie w delphi jest wirusem