elektronWielki pisze:Przykro mi również, że uważasz mnie za kolejnego użytkownika tego forum, który próbuje wykazac wyższośc jednej z dziedzin elektroniki. Sam wykonałem mnóstwo urządzeń na mikrokontrolerach, mimo to uważam, że najciekawsze układy są na tranzystorach ponieważ w nich widac całe piękno elektroniki.
Wbrew pozorom, mój post nie dotyczył subiektywnego dla Ciebie "piękna elektroniki", a Twoje wypowiedzi w tym kierunku są ewidentnie nie na temat. Ochłoń trochę, i załóż sobie odpowiedni wątek. Na przykład "Lubię tranzystory", "Lubię mikrokontrolery", albo "Propozycja ramówki dla EDW". Nie narzucaj własnej woli, podpartej osobistymi (subiektywnymi) upodobaniami. Uszanuj wolę innych Czytelników, również tych zainteresowanych mikrokontrolerami. Nie wypowiadaj się w imieniu wszystkich, na temat tego co jest "be", a co jest "cacy". Wybierz z pisma EDW interesujące Cię materiały, i podobną szansę wyboru pozostaw szerszemu gronu Czytelników. Każdy ma prawo wybierać i czytać to, co lubi.
elektronWielki pisze:Może mam mylne pojęcie o tym forum i do końca nie rozumiem jego funkcji, ale w ten sposób chcę wyrazic swoją opinię na temat kursu programowania jaki miałby się pojawic w EdW, której jestem czytelnikiem od bardzo bardzo dawna.
Do wyrażenia opini na temat kursu ma służyć ankieta. Masz prawo opowiedzieć się "za", lub "przeciw". Masz również prawo napisać dlaczego uważasz tak, a nie inaczej. Do tej pory nic nie wskazywało na to, abyś to czynił. Zamiast tego napisałeś twierdzenie, a "zapominając" zaznaczyć że jest to wyłącznie Twoje indywidualne i subiektywne przekonanie (np. "
dla mnie ciekawsze są"), popełniłeś planowaną, lub nieświadomą prowokację ("dokładnie tak

takie projekty są o niebo ciekawsze od kolejnego sterownika, zegara etc.. opartego na mikrokontrlolerze.").
Wiedz, że takie posunięcia, nie wnosząc niczego dobrego, powodują rozpad głównego wątku tematu, zniechęcając innych Użytkowników do wypowiedzi, lub prowokując ich do wypowiedzi nie na temat. Takie zachowania podejmowane są często celowo i świadomie, i wtedy nazywa się je mianem
trollingu, który jest złamaniem jednej z podstawowych zasad
netykiety.
Podobne zachowania mogą też świadczyć o kompleksach autora wypowiedzi, który, (w formie odruchowego buntu?) woli negatywnie wypowiedzieć się o czymś, czego nie potrafi, niż skorzystać z otrzymanego daru, w postaci możliwości zgłębienia czegoś nowego (czego, notabene, nikt mu robić nie każe).
elektronWielki pisze:Kurs programowania PC dla elektroników moim zdaniem nie miałby sensu w EdW. Nie chce po otworzeniu mojego ulubionego czasopisma widziec kilku stron zawalonych kodami, funkcjami, listingami dotyczącymi tworzenia kontrolek dla windowsa albo opisami funkcji API. Windows XP to nie DOS i nie można po prostu zmienic wartości rejestru 378h żeby zapalic diode na porcie LPT. Do tego potrzebna jest wiedza na temat funkcji API, pisania sterowników. A przecież szkoda miejsca w EdW zeby opisywac jak sie korzysta z biblioteki .dll w C builderze albo Delphi, piszą o tym w wielu książkach i czasopismach komputerowych.
Szanuję Twoje zdanie, co jednak nie oznacza, że się z nim zgadzam. Widzę jednak pozytywną zmianę w tym co piszesz, zniknęła bowiem prowokacja w stylu
mikrokontrolery są "be" a tranzystory są "cacy", a pojawiły się racjonalne argumenty dotyczące tematu. Oby tak dalej.
elektronWielki pisze:Krótko ujmując: tematyka, którą poruszalby taki kurs jest zbyt szeroka, żeby wszystko mozna bylo przedstawic w paru artykułach, pojawiłby się nudny, zajmujący wiele stron kurs z opisami co to jest zmienna, co to jest obiekt, co to jest funkcja api, albo opisy kontrolek sterujących USB, RS232 albo LPT. Tego jest dużo w internecie i naprawde nie trzeba dużo wysiłku, żeby tego dowiedziec sie na wlasna ręke.
No. I teraz jest bardzo ładnie. Nareszcie mam się do czego odnieść. Ba! Zaczynam nawet odnajdować w tym co piszesz, wspólne odczucia, i Twoje cenne spostrzeżenia! Po chwili głębszego zastanowienia się, podzielę się teraz własnymi wnioskami:
- Wydaje mi się, że kurs wcale nie musi być ciągnącym się ślimakiem. Wystarczą jedna lub dwie strony na miesiąc, na których można zamieścić bardzo zwięzłe treści, m. in. te, o których wspomniano powyżej.
- Osobiście, zamiast typowego kursu, proponuję szereg zwięzłych tutoriali, w których autor opisuje każdy swój krok, wyjaśniając dlaczego postąpił tak, a nie inaczej.
- Zapewne istnieje taka możliwość, aby wszelkie listingi, jak i pełne projekty źródłowe, zamieścić w Elportalu, chociażby w ramach inicjatywy "Nasze strony".
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dalszej, merytorycznie poprawnej, dyskusji na poziomie.