7/2006 Ściemniacz ( wadliwe działanie )
7/2006 Ściemniacz ( wadliwe działanie )
zbudowałem ściemniacz , lecz żarówka cały czas lekko miga , sterowanie na dotyk nie działa .
co może byc tego przyczyną ?
co może byc tego przyczyną ?
-
Arnold_S.
Witam
Tak się składa, że ja jestem autorem tego projektu
W tej chwili nie potrafię ocenić dlaczego układ u kolegów błednie działa, bo u mnie działał bardzo dobrze. Być może jest to wina procesora. Niech koledzy, którym układ nie działa prawidłowo napiszą , czy użyli procesora AT90s2313 czy jego nowszej wersji ATTINY2313 (która do prawidłowego działania w tym projekcie potrzebuje przestawienia bitów CKSEL )
W tej chwili nie potrafię ocenić dlaczego układ u kolegów błednie działa, bo u mnie działał bardzo dobrze. Być może jest to wina procesora. Niech koledzy, którym układ nie działa prawidłowo napiszą , czy użyli procesora AT90s2313 czy jego nowszej wersji ATTINY2313 (która do prawidłowego działania w tym projekcie potrzebuje przestawienia bitów CKSEL )
Dla wszystkich zainteresowanych soft do projektu
- Załączniki
-
- sciemniacz 25-11-05.rar
- (5.86 KiB) Pobrany 665 razy
kożystam z atinny 2313 . ponieważ w sklepie nie można było już kupic at90s2313 a to podobno to samoramistyk_ pisze:Witam
niestety nie jest to ten sam procesor. attiny ma jedną ceche wyróźniającą się od AT90s2313 czyli wewnętrzny oscylator, który taktje procesor z częstotliwością 1MHz. Jest to standardowa częstotliwość świeżo zakupionego procesora Attiny2313 ( oraz innych tej firmy) i nawet podpięcie kwarcu nic tu nie zmieni. Aby procesor attiny działał poprawnie to należy zmienić mu taktowanie ze źródła wewnętrzego na zewnętrzne. wszystko jest napisane w tym poscie: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=17257#17257 .wxw pisze: kożystam z atinny 2313 . ponieważ w sklepie nie można było już kupic at90s2313 a to podobno to samo
Pozdrawiam