Płytki z błędami

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
seg
Użytkownik

Płytki z błędami

Post autor: seg » 06 mar 2006, 15:48

Szlag mnie trafił. Drugi raz używam płytek z AVT i drugi raz są błędnie zaprojektowane!! Ludzie jeżeli tak chwalicie swoje wyroby to proszę poświęcić trochę czasu na ich dopracowanie a nie masówę. Teraz robię koder/dekoder sterowania proporcjonalnego w którym znajdują się rezystory w SIL packu podciągające nóżki multipleksera do +zasilania zgodnie ze schematem...tylko, że użyte są dwa SIL packi i jeden podciąda do + a drugi...do masy!! No i co znowu mam ciąć ścieżki jak kiedyś (i tak potem nie działał) wykrywaczu pluskiew?? Za co my płacimy? Za te buble? I co, mam zrobić mutację pająka z laminatem? Jak to wygląda?! Wiem, że P. Raabe niestety nie jest wśród nas obecny, ale póki produkcja tych płytek trwała (obecnie końcówki magazynowe) to można było to naprawić. Tragedia!! :evil:

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 mar 2006, 16:19

seg pisze:Ludzie jeżeli tak chwalicie swoje wyroby to proszę poświęcić trochę czasu na ich dopracowanie a nie masówę.
Proponuję zwrócić się do właściwego źródła czyli AVT - www.avt.pl

Arnold_S.

;-)

Post autor: Arnold_S. » 06 mar 2006, 18:12

Wojtek pisze:Proponuję zwrócić się do właściwego źródła czyli AVT - www.avt.pl
Jak najbardziej zwrócić się, tylko bez "pyskówy". :wink:

jareks91
Użytkownik

Post autor: jareks91 » 09 mar 2006, 23:30

seg pisze:Za co my płacimy? Za te buble? I co, mam zrobić mutację pająka z laminatem? Jak to wygląda?!
Podzielam twoje zdanie w 100%. Zamówiłem płytkę startową do kursu C i naprawdę jest to bardzo denerwujące że płące za bubla. Niestety zwrócenie do AVT nic nie daje. W tym przypadku(wadliwej płytki do kursu C) każdemu wysyłają dodatkową płytkę ale i tak trzeba łączyć kabelkami czyli robimy mutacje pająka z laminatem.
Sprawa na tyle jest drażniąca że pakujemy w to sporo kasy z elementami i chcemy też aby to ładnie wyglądało. Osobiście kupiłem dwie płytki z AVT i wszystkie zawierały błedy.
Może dobrze by było jakby EDW zlecało wykonywanie płytek innej firmie niż AVT. Napewno znajdzie sie wiele chętnych firm, które bedą lepiej dbać o swoich klientów.
A może lepiej wykonywać płytki na żelazku? Wtedy napewno nie bedziemy zdenerwowani że kupiliśmy jakiś szmelc.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Koppel
Użytkownik

Post autor: Koppel » 10 mar 2006, 12:00

Projektowanie i wykonywanie układów nie jest prostą sprawą. Czasem nie udaje się wyłapać jakiś błędów w pracowni AVT. W przypadku płytki do C w pierwotnej wersji wyświetlacz nie zawsze zakłócał pracę ISP. Dodatkowo nie każdy wyświetlacz powodował takie działanie.

Dla przemyślenia proponuję zerknąć na taką informację:
http://www.semiconductors.philips.com/a ... s/2294.pdf

14 stron informacji o problemach z mikrokontrolerem ARM firmy Philips - trafiłem na to przypadkiem, ponieważ szukam odpowiedniego procesora do pewnej aplikacji. Tak czy inaczej - daje do myślenia. Tym bardziej, że jest troszkę pozycji "Work-around: None". :evil:

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 09 kwie 2006, 10:28

A najgorsze jest to, że większość opisywanych kitów niby działa jak twierdzi autor projektu, później wychodzi na to, że sa to jednak kompletne bzdury, bo płytka zawiera błędy a w projekcie jest pokazana identyczna jak ta z wadą...
Ja tego nie rozumiem i piszę szczerze, że to chyba trochę przesada.
Owszem, nikt nie jest nieomylny ale bez przeady...

P.S. Nie piszę teraz o konkretnej płytce, ale ogólnie o płytkach z AVT, co z tego, ze są dobrze wykonane jakościowo jak zawierają błędy.
Może AVT wreszcie się weźmie za to.

Robo
-

Post autor: Robo » 01 maja 2006, 16:06

No właśnie End, wreszcie ktoś to zauważył! Niekiedy zdaża się nawet, że płytka jest zgodna ze schematem, ale sam projekt zawiera będy i może działa przez przypadek za pierwszym uruchomieniem. Widziałem kiedyś przrzutnik na bramkach CMOS sterowany z kolektra tranzystora bez żadnego rezystora podciągającego - może działać, ale ryzykowne.

ODPOWIEDZ