Amplituda w... kHz?

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
djlj24
-
Kontakt:

Amplituda w... kHz?

Post autor: djlj24 » 01 mar 2006, 15:08

W bieżącym numerze jest dość ciekawy artykuł o pomiarach audio i autor opisując ustawienia programu używa stwierdzenia (2 razy jest to) w rodzaju: ustawić amplitudę 16kHz. Nie wiem jak to jest ale mnie uczyli, że amplituda jest nie w kHz (to częstotliwość).

Arnold_S.

Czytaj ze zrozumieniem!

Post autor: Arnold_S. » 01 mar 2006, 15:21

Może autor trochę nieprecyzyjnie się wyraził, a chciał dobrze.

Pewnie chodzi o ustalenie jakiejś amplitudy przebiegu o częstotliwości 16kHz.

Czyli masz przebieg o f=16kHz i masz mu ustalić jakąś amplitudę, a nie, że "amplituda w kHz".
:!:

Rozumiesz?

djlj24
-
Kontakt:

Post autor: djlj24 » 07 mar 2006, 23:25

Heh nie wiem co autor miał na myśli ale strzelił poważny błąd. A ja potem się dziwić skąd ludzie ciekawe rzeczy opowiadają (ostatnio usłyszałem, że prad mierzymy w... woltach - i wcale mi do śmiechu nie było).
Czyżby nikt nie czytał tego co jest potem drukowane?

Arnold_S.

Post autor: Arnold_S. » 08 mar 2006, 2:50

No to właśnie próbuję Ci wytłumaczyć, że w przypadku tej częstotliwości, to nie żaden błąd, tylko nie do końca precyzyjne zdanie(często spotykany skrót myślowy: przebieg ma sobie jakąś częstotliwość, a poza tym regulujesz jego amplitudę - czy to takie trudne do rozszyfrowania?).

A drugi przykład, czyli "mierzenie natężenia prądu w woltach", to słysząc coś takieg(bo z Twej wypowiedzi wynika, że słyszałeś to na żywo), trzeba było od razu zareagować, nie siedzieć cicho(i teraz żalić się na forum). :wink:

ODPOWIEDZ