konwerter USB->LPT

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
_PeZet_

konwerter USB->LPT

Post autor: _PeZet_ » 28 lut 2006, 17:16

Póki co w podobnym wątku w innym dziale wypowiedziały się jedynie dwie osoby, stąd moja propozycja - co myslicie o "profesjonalnym" konwerterze, za pomocą którego możnaby zaprogramować procesor - może takie uzupełnienie projektu związanego z BASCOMem? Wszystkie "tanie" i "zwykłe" nadają sie jedynie do sterowania drukarki, a czasami trzeba czegoś więcej, tym bardziej, że producenci sprzętu komputeowego (kilkadziesiąt procent laptopów ma już tylko USB) odchodzą od lpt. W necie jest garść materiałów, ale wiadomo, że "zwykłemu" elektronikowi duże trudniej dotrzeć do sprzętu i rozwiązań. Poddaję pomysł pod rozwagę;)

Pozdrawiam wszystkich,
Paweł

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 28 lut 2006, 19:45

Nie ma sensu 'inwestować' w LPT w kontekscie programowania uK. Za kilka PLN zmontujesz AVR910, do tego przejsciówka USB->RS232 za 20zł i masz porządny programator współpracujący z USB (dodatkowo obsługiwany przez AVR Studio). Robienie LPT tylko po to żeby podłączyć STK200 nie ma za bardzo sensu.

pawel_pz
-
Kontakt:

Post autor: pawel_pz » 01 mar 2006, 8:32

radzio pisze:Nie ma sensu 'inwestować' w LPT w kontekscie programowania uK. Za kilka PLN zmontujesz AVR910, do tego przejsciówka USB->RS232 za 20zł i masz porządny programator współpracujący z USB (dodatkowo obsługiwany przez AVR Studio). Robienie LPT tylko po to żeby podłączyć STK200 nie ma za bardzo sensu.
Dzięki za cenne rady - to ja, tylko zalogowany;)
Miałem na myśli raczej Bascoma i programator, który został dla niego stworzony - czy ten, o którym piszesz, będzie obsługiwany przez pakiet Bas?

Pzdr,
Paweł

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 02 mar 2006, 20:11

Witam!

Muszę się zgodzić z Radziem ;) - AVR910 (czyli AVR ISP Programmer) jest bez problemu obsługiwany przez BASCOM-a.
Nie wiem jak jest z przejściówkami, ale działać powinno.

Programator w nocie AVR910 jest zrobiony na AT90S1200, ale w prosty sposób można przerobić to na AT90S2313 (lub nowszy ATtiny2313) - tyle, że trzeba asembler wykorzystać, no i mieć dostęp do programatora ;).
Trochę więcej zachodu jest z wykorzystaniem sprzętowego UART-a (USART) i przerwań od niego.

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ