Ostatnio nasunął mi się mały pomysł usprawnienia działu "Programy wspomagające projektowanie" na Forum Elportalu. Obecnie wszystkie posty pisane są jeden pod drugim niezależnie od tego jakiego programu dotyczą, Eagle, KiCADa, Protela, itd. Powoduje to iż niekiedy ten sam problem dotyczący np. Eagle, jest poruszany kilka razy. Nawet jak ktoś zada sobie trochę trudu i zacznie szukać rozwiązania wśród napisanych już postów to też nie jest łatwo mu znaleźć właściwą odpowiedź. Dlatego mam propozycję aby w dziale "Programy wspomagające projektowanie" utworzyć dodatkowe działy osobne dla najbardziej popularnych programów według zamieszczonego poniżej prostego schematu:
Programy wspomagające projektowanie - główny dział
-> KiCAD - poddział
-> Protel 99 SE - poddział
-> Protel DXP - poddział
-> Circuit Maker 2000 - poddział
-> Eagle - poddział
-> OrCAD - poddział
-> Biblioteki elementów - poddział
-> pozostałe tematy w tym dziale
Oczywiście podany tu schemat jest tylko przykładowym. Jednak powinno to ułatwić szukanie rozwiązania problemu z danym programem, np. Eagle. Poprostu wchodzimy do działu "Programy wspomagające projektowanie" a potem do poddziału "Eagle" i szukamy rozwiązania naszego problemu. Jeśli nie znajdujemy odpowiedzi zakładamy nowy temat. Przy okazji szukając rozwiązania problemu np. z programem Eagle można przeglądnąć inne problemy z tym programem i sposoby ich rozwiązania zwiększając swoją wiedzę o nim. Pozostałe tematy dotyczące innych programów nie mających swojego poddziału były by zamieszczane na dotychczasowych zasadach. W przypadku wdrożenia tego pomysłu w życie warto by też było odpowiednio posegregować dotychczasowe tematy w dziale "Programy wspomagające projektowanie". Może ten pomysł dało by się zastosować w innych działach Forum Elportalu?
Usprawnienie działu Programy wspomagające projektowanie
-
ZbeeGin
Niestety taki podział bardzo by poszerzył stronę głowną forum. Istotą całych zmian było jej skrócenie i uporządkowanie forum. Czy nam się to udało, ocenisz sam.
Niestety pewne najważniejsze działy musiały zostać podzielone w poddziały - np. Mikrokontrolery - z racji tego iż jest tam sporo postów.
Moim zdaniem rozwiązanie tego problemu jest sotosowanie przedrostków przed tematem jeśli dotyczą danego oprogramowania: [protel99] albo [kicad]. Tematy obecne można przejrzeć i tak właśnie ponazywać.
Na koniec drobne spostrzerzenie. Twój podział stworzyłby parę "martwych" poddziałów: OrCAD i Protel DXP. Tego pierwszego jest tutaj znikoma ilość użytkowników, a DXP aż tak nie różni się od wersji 99 SE.
Niestety pewne najważniejsze działy musiały zostać podzielone w poddziały - np. Mikrokontrolery - z racji tego iż jest tam sporo postów.
Moim zdaniem rozwiązanie tego problemu jest sotosowanie przedrostków przed tematem jeśli dotyczą danego oprogramowania: [protel99] albo [kicad]. Tematy obecne można przejrzeć i tak właśnie ponazywać.
Na koniec drobne spostrzerzenie. Twój podział stworzyłby parę "martwych" poddziałów: OrCAD i Protel DXP. Tego pierwszego jest tutaj znikoma ilość użytkowników, a DXP aż tak nie różni się od wersji 99 SE.
Właśnie o coś takiego mi chodziło. Według mnie wcale takie rozwiązanie nie zaśmieca Forum, a ułatwia korzystanie z danego działu. Jest to oczywiście moja opinia i nie znaczy to, że mój pomysł jest dobrym rozwiązaniem. Co do poddziałów to zgadzam się z tym iż pewne programy jak np. OrCAD są mniej popularne i taki poddział dotyczący OrCADa byłby "martwy". Takie poddziały należało by ewentualnie utworzyć tylko do najbardziej popularnych programów.Niestety pewne najważniejsze działy musiały zostać podzielone w poddziały - np. Mikrokontrolery - z racji tego iż jest tam sporo postów.
- przemotronik
- Użytkownik
Ja jestem za. Co prawda przedrostki są też wygodne, ale jednak lepiej byłoby, gdyby były to osobne działy forum. Tak więc przyłączam się do propozycji KrzyśkaK.KrzysiekK pisze:Gdyby takie zdanie miało więcej użytkowników Forum Elportalu to być może wtedy, dział "Programy wspomagające projektowanie" doczeka się takich zmian. Póki co pozostaje nam czekać na ewentualne zmiany.
Pozdrawiam serdecznie
Przemotronik
Moim zdaniem zawsze lepiej "wchodzić " do odpowiedniego dziłu i szukać swojego problemu niż przeglądać cały dział , bo pawdopodobnie przez to powtarzają sie tematy , przewijane są ciągle te same wątki, a nie kazdemu chce sie czytać wszysko i wtedy zakłada nowy temat. "Problemy w odpowiednich " działach zawsze są przejrzyste