ElCafe - niska frekwencja

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
ZbeeGin

ElCafe - niska frekwencja

Post autor: ZbeeGin » 09 mar 2006, 20:53

Ostatnio dość często pojawiałem sie na kanale #elportal (aka ElCafe). Dziwi mnie fakt, iz poza osobami ze statusem Operator, prawie nikogo nie ma... Owszem, czasami pojawiają się "przelotem" różni użytkownicy (a jest ich dość sporo zarejestrowanych na witrynie elPortal-a). Niestety, ich aktywność ogranicza się do przysłowiowego "wpadnięcia po ogień"... A wytarczy poczekać, napisać "Czesc" i... może to być początek bardzo konstruktywnej rozmowy.

Wydaje mi się, że wspomniane w temacie czatu "zawsze w piątki o 20" powinno zostać rozszerzone do "codziennie o 20". Znam ten ból kiedy na forum ktoś zadaje pytanie a później dość długo oczekuje na odpowiedź. Przecież czat może służyć jako pomoc doraźna w Naszym codziennym obcowaniu z elektroniką. Zebrałaby się grupa osób - stałych bywalców czatu - którzy chętnie służyli by pomocą.

Fakt. Forum posiada tą zaletę, że raz napisana wypowiedź pozostaje i można z niej skorzystać w prawie każdym momencie. Ale ile jest użytkowników, którzy chcieliby uzyskać odpowiedź prawie natychmiast? Moim zdaniem jest ich bardzo wiele.

A być może to obawa przed czymś nowym - dla wielu użytkowników - powoduje pewne opory: wejśc, czy nie wejść? Być może wielu użytkowników nie wie jak skorzystać z czata, myśląc o strasznych, skomplikowanych w konfiguracji aplikacjach. A tym czasem... każda przeglądarka obsługująca Javę jest narzędziem odpowiednim do przyłączenia się do rozmowy.


Zatem: Koledzy! Nie lękajcie się! ElCafe też jest dla Was.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2006, 23:12 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Posty: 869
Rejestracja: 14 lut 2006, 14:13
Lokalizacja: z pociągu...
Kontakt:

Post autor: marcing » 09 mar 2006, 21:12

Witam!

Akurat mam włączoną sesję na mIRC-u, no i rzeczywiście - nikogo :(
A szkoda - mogę siedzieć głównie wieczorami, choć i wtedy nie za długo.

Nie jestem specjalistą - na elektronice znam się raczej słabo - ale mam (pewne) doświadczenie jeśli chodzi o mikrokontrolery rodziny AVR Atmel-a (no i Z80).

Pozdrawiam!

I do "zobaczenia" na #Elportal

Marcin G.

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 09 mar 2006, 21:18

Myślę że problem w czymś innym. Wiele osób nie wie co to jest IRC i nic o tym nie słyszało. Wiec każdy jak musi instalować dodatkowe programy i konfigurować to, to trochę zniechęca. Ktoś powie, przecież można wejść przez strone WWW okej, ale jak wejde przez strone www to znowu nie ma polskich liter...
Drugi poważny minus to, to że trzeba się łączyć z serwerem na portach ponad 6000 . I jeśli oczywiście mamy internet osiedlowy, to mamy wszystkie porty poblokowane. I trzeba sie kłócić z adminem o porty, ale to dużo zachodu.
Poprostu po co ten cały IRC i tyle problemów?? nie lepiej założyć normalnego czata, np jakiegoś polczata czy coś, tam nie ma żadnych problemów.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Posty: 869
Rejestracja: 14 lut 2006, 14:13
Lokalizacja: z pociągu...
Kontakt:

Post autor: marcing » 09 mar 2006, 21:25

Faktycznie - jeśli ktoś zainstaluje mIRC-a w takiej sieci, to ma "drobny" problem.
Ale jest przecież moduł IRC-a dostępny z poziomu przeglądarki ("java" ma duże możliwości), no i chodzi to na porcie 80 - a ten blokowany nie jest.

Pozdrawiam!

Marcin G.

jareks91
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 kwie 2005, 13:30

Post autor: jareks91 » 09 mar 2006, 22:08

marcing pisze:z poziomu przeglądarki ("java" ma duże możliwości), no i chodzi to na porcie 80 - a ten blokowany nie jest.
Nie prawda, nawet z poziomu przeglądarki musisz mieć odblokowane porty powyżej 6000 bo sie na tych łaczy z serewrem. Ja sie nie mogę połączyć akurat na tym komupterze bo akurat jest podłączony do sieci osiedlowej, w której jak zwykle wszystko jest zablokowane.
Natomiast czaty wszystkie bardzo dobrze działają. Dlatego troszkę nie rozumiem dlaczego elcafe zrobiono na IRCu z którym niektórzy mają problemy a nie na czatach które na każdym kompie chodzą.

Passage
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 16 sie 2005, 22:46
Lokalizacja: Cambridge / UK
Kontakt:

Post autor: Passage » 09 mar 2006, 22:45

Witam,
Rozwazania na temat „dlaczego to a nie tamto” są trochę bez sensu. #Elportal od początku miał być kanałem ircowym, a moduł na stronie, który przygotowała Tasza jest po to by szybko i bez problemu wejść na kanał. Natomiast stwierdzenia, że w sieciach osiedlowych blokuje się porty powyżej 6000 (w tym standardowy 6667) świadczą tylko i wyłącznie o administratorach tych sieci… Kolejną sprawą jest to, że w razie jakichkolwiek problemów możecie zgłosić się do mnie. Ja oczywiście nie odblokuje Wam portu, ale mogę udostępnić tunel, i będziecie się mogli laczyc przez dowolny port. Polskie litery są, co prawda inaczej kodowane niż w mIRC’u ale nikt Wam nie zabrania ich używać (czasami prosimy :P).
Chciałbym podziękować dla kolegi ZbeeGin za ten post, i także zaprosić do korzystania z ElCafe. Jeśli naprawdę bariery są natury technicznej, lub słabego wyjaśnienia jak dostać się na kanał to bardzo proszę o opisanie tego w tym poście.
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 23 lip 2006, 11:04

Witam wszystkich po 2 miesiecznej nie obecnosci, widze ze wkoncu i ten temat zostal poruszony ja bardzo chetnie posiedzial bym ELCafe ale neistety zawsze jesli probuje sie zalogowac wyskakuja mi ze niemam autoryzacji itp. i neiwiem dlaczego :(

oto przyklad:
Laczenie...
Logowanie sie...
-torun.ircnet.pl- *** Looking up your hostname...
-torun.ircnet.pl- *** Checking Ident
-torun.ircnet.pl- *** Found your hostname
-torun.ircnet.pl- *** Got Ident response
Blad : Closing Link: cpc2-tall6-0-0-cust848.dbln.cable.ntl.com (You are not authorized to use this server)
Rozlaczenie z irc.ircnet.pl
Laczenie...
Logowanie sie...
-torun.ircnet.pl- *** Looking up your hostname...
-torun.ircnet.pl- *** Checking Ident
-torun.ircnet.pl- *** Found your hostname
-torun.ircnet.pl- *** Got Ident response
Blad : Closing Link: cpc2-tall6-0-0-cust848.dbln.cable.ntl.com (You are not authorized to use this server)
Rozlaczenie z irc.ircnet.pl
Laczenie...
Logowanie sie...
-torun.ircnet.pl- *** Looking up your hostname...
-torun.ircnet.pl- *** Checking Ident
-torun.ircnet.pl- *** Found your hostname
-torun.ircnet.pl- *** Got Ident response
Blad : Closing Link: cpc2-tall6-0-0-cust848.dbln.cable.ntl.com (You are not authorized to use this server)
Rozlaczenie z irc.ircnet.pl


a robilem wedlug wskazowek kolegi
:(

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 23 lip 2006, 13:24

W elcafe na początku było fajnie. zawsze był ktoś kto chętnie odpowiedzial. Teraz jest nawet więcej osob, ale są tam chyba tylko po to żeby być. Nikogo nie interesuje to że ktoś zadal pytanie. Już nie raz próbowalem. zostałem tylko wykopany bo kilka zdenerwowany napisałem to samo :cry:

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Posty: 869
Rejestracja: 14 lut 2006, 14:13
Lokalizacja: z pociągu...
Kontakt:

Post autor: marcing » 23 lip 2006, 20:27

Bywam (prawie) codziennie z małą przerwą na wakacje. Z reguły około godziny 21-szej.
I jakoś nikt nie odpowiada na przywitanie...
Może w końcu się to zmieni - czekam na taką możliwość

Pozdrawiam!

Marcin "Max" G.

zyraf
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 23 sie 2005, 11:34
Lokalizacja: Nowy Dwor Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: zyraf » 24 lip 2006, 14:41

Pikczu: jak widac PolNet nie chce polaczen z zagranicznych hostow, mozesz polaczyc sie albo z jakiegos shella w kraju albo poprosic Passage o tunel...
Jak dla mnie problemem jest to ze codziennie, a wlasciwie caly czas kozystam z sieci IRCnet, a trzymac druga sesje tylko dla jednego kanalu jest poprostu niewygodnie... Wlazlem wlasnie na chwilke telnetem i wyglada na to ze sa tam tylko idlujace sesje...
Rozumiem natomiast pewne 'zalety' uzytej sieci takie jak ChanServ i podejzewam ze zmiana sieci nie wchodzi w gre za bardzo

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 27 lip 2003, 12:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Alek » 25 lip 2006, 19:27

Ja bym wszedł, ale nie pamietam jak sie logowało:(

tasza
Użytkownik
Posty: 1389
Rejestracja: 21 lut 2005, 15:02

Post autor: tasza » 26 lip 2006, 7:38

proszę się zalogować na Elportal https://elportal.pl/user.php?op=loginsc ... le=NS-User
w przypadku zapomnienia hasła https://elportal.pl/user.php?op=lostpas ... stPassword
a potem proszę przejść na stronę ElCafe https://elportal.pl/modules.php?op=modl ... file=index

tasza

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 26 lip 2006, 9:13

albo wejść na elcafe tam sie każe zalogować

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 26 lip 2006, 14:51

i dalej przyslowiowa "dup.." niemoge wejsc niedasie tego jakos zmienic kto sie zna niech cos doradzi co powinienem zrobic:(

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 27 lip 2006, 10:06

co ci sie pokazuje
może udostępnij screen

ODPOWIEDZ