Pomysł

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
ODPOWIEDZ
DinthKSC
-

Pomysł

Post autor: DinthKSC » 09 lis 2005, 11:04

Strony użytkowników są bardzo dobrym pomysłem jednak mają swoje wady - otóż gdy ich ilość zrobi się duża to wyszukiwanie w nich danej informacji będzie znacząco utrudnione, a tematy stron różnych autorów prawdopodobnie będą się dublować. Dlatego proponuje Wam zrobić strony - miniportale na różne tematy np. "generatory wysokiego napiecia" i inne. Moje założenie jest takie żeby do tych miniportalów KAŻDY zarejestrowany użytkownik mógł dodawać swoją wiedze lub stworzyć własny miniportal o jakimś nowym temacie.
Wiem ze wykonanie tego może wydawać się skomplikowane, ale przy wykorzystaniu mechanizmów WikiWiki (najlepiej Mediawiki), na których jest zrealizowana chociażby Wikipedia.

timi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: timi » 09 lis 2005, 11:33

Pomysł ciekawy, godny rozważenia. Wystarczyło by dodać ścieżki do katalogów w tytule artykułu i odpowiednio umieścić spis na atykułów na temetycznych podstronach portalu (troszkę zagmatwałem?)

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 09 lis 2005, 16:45

:arrow: DinthKSC

witam,
dziękuje za tę wypowiedź, może po kolei
w kwestii wyszukiwania - strony autorskie są zarządzane przez specjalny moduł
o nazwie Content Express i on jednocześnie dostarcza mechanizmów wyszukiwania
danych - prosty test: w Elportalowej szukaczce wystarczy wpisać jakąś frazę,
ot, przykładowo "Algorytm jest prosty" - jako wynik wyskoczy strona N0003j - jej tekst
zawiera dokładnie te słowa...
jedyne drobne problemy w kontekscie wyszukiwania informacji na Elportalu są
ze zgromadzonymi tam plikami pdf (pierwotna zawartość dostarczona przez EdW),
to są niezależne pliki i tylko ich tytuły podlagają indeksacji...
ale to się za jakiś czas zmieni, mam już wizję nowej wyszukiwarki

jeżeli chodzi o samą tematykę stron autorskich - przy dużej ilość stron - rzeczywiście
istnieje ryzyko dublowania się tamatyki, ale nie konkretnych opracowań,
a każde nowe na dany temat - to jest inne podejście do tematu, inne spojrzenie,
więc przynajmniej ja nie uważam, że to źle...
problem jest faktycznie z rozproszeniem tej wiedzy (opracowań) po różnych
stronach - dlatego też dodałam do modułu OurPages ikony symbolizujące dana tematykę,
można pójść dalej i pokusić się o stworzenie swego rodzaju tematycznego katalogu stron,
ale to jeszcze nie teraz - jest ich zbyt mało

pomysł jak to nazwałeś - 'miniportali' jest bardzo dobry i paradoksalnie on został
już dawno (gdy Elportal startował) wdrożony - to są właśnie poszczególne działy portala!
to tylko kwestia przyjętej nomenklatury - czy nazwiemy to działem - czy 'miniportalem',
aktualnie wiekszością działów opiekują się 'trzy kropki' czyli one czekają aż ktoś je
przygarnie i zacznie rozwijać - nie musi to być jedna osoba, może być kilka, aby tylko
umiały się 'dogadać' i ze sobą współpracować....
póki co zagospodarowane są 'Szkoły i uczelnie' (Brzozi), CYBEROB (Michał Urbaniak)
i 'Nasze Strony' - to ja... I te działy, jako mające opiekunów, jakoś się rozwijają,
coś ciągle się tam dzieje, na innych - niestety osiada kurz...
W/g mnie problem nie jest, w nazwijmy to naukowo, braku wsparcia informatycznego,
czy jakiejś ułomności systemu na którym stoi Elportal - ale w braku wiekszego
zainteresowania ze strony zarejestrowanych userów...
iloraz zarejestrowanych-piszących do zarejestrowanych-tylko raczej nie napawa radością...

ODPOWIEDZ