czat

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 17 paź 2005, 13:28

ups nie wiedzialem, ze jest juz takowy temat :shock: a wiec pozwole wyrazic swoja opinie na temat czatu. Osobiscie nie jestem zwolennikiem czatow na stronach www. Nie moglem przetestowac czatu ktory jest umieszczony na tej stronie poniewaz kiedy bym nie wchodzil to nikogo nie ma. Jestem natomiast zwolennikiem irca. Wiem, ze to przestarzala technologia, ale mysle, ze jest to najlepsze miejsce do wszelkich pogawedek. Kiedys (ok 2 lata temu) kiedy jeszcze nie bylo Elportalu wyslalem emaila do EDW z pomyslem zalozenia kanalu ircowego. Dostalem dwuznaczna odpowiedz ("brak mocy przerobowych"). Przeciez nie musimy miec zadnych serwerow na ktorych beda postawione sesje i boty pilnujace, mozna legalnie zarejestrowac kanal na polskim ircnecie. Ja proponuje nazwe "EDW" lub "Elportal" ale to nie ma znaczenia. Ten kto nie mial doczynienia z ircem niech wie ze obsluga programom typu Mirc jest balanie prosta. Nie musimy miec uruchomionej strony www jak w przypadku czata, tylko programik chowany do tray'a. Kolejnym plusem jest to, ze osoby ktore jednak wola czaty www, moga bez problemu wejsc na kanał z klienta www. Takich skryptow jest w internecie bardzo wiele, wiec mozna by go wstawic i na tą stronę.
Pozdrawiam.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 17 paź 2005, 14:06

:arrow: Passage
wybacz moje lenistwo :wink: - garść linków do poczytania/downloadu możesz wstawić?
może rozpoznamy ten temat...

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 17 paź 2005, 16:08

Witam ponownie :)
Jesli chodzi o informacje to moge polecic jedna strone na ktorej jest wszystko ladnie opisane :)
http://www.ircnet.pl
Aby zaczac kozystac z sieci IRC proponuje instalacje programu Mirc ktory jest bardzo latwy w obsludze, pobrac mozna go np. stad: http://www.idg.pl/ftp/pc_3883/mIRC.6.16.html
lub ze strony domowej: http://www.mirc.com/get.html
opis konfiguracji Mirca:
http://www.ircnet.pl/irc/klient.html#mirc
Pozwolilem sobie zarejestrowac kanał #Elportal a wiec zapraszam na niego. Jesli Administratorzy wyrazaja sprzeciw to prosze mi napisac, a oddam uprawnienia Chanop'a.

Oczywiscie wszystko jest na serwerach Polnetu a wiec mamy do wyboru:
bialystok.ircnet.pl
katowice.ircnet.pl
krakow.ircnet.pl
poznan.ircnet.pl
torun.ircnet.pl
warszawa.ircnet.pl

Jesli ktos czegos nie rozumie to proszę pisać
Pozdrawiam.

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 17 paź 2005, 21:57

:arrow: tasza
Pani pyta więc odpowidam.
Ja osobiście nie mam potrzeby korzystania z czata. Czasami z nudów usiądę sobie ale i tak nikt zazwyczaj nie przychodzi więc...
Oprogramowanie też nie jest typu "dobrego". Co pewnie sama zauważyłaś - troje ludzi to już tłok. Nie wiedomo kto do kogo pisze... Są także dość spore opóźnienia.

I teraz czy potrzebne jest zbudowanie z tych "klocków" nowe forum...
Wiesz fajnie by było jakby coś takiego pożądnego, jak dobry czat, bądz taka kawiarenka cyfrowa gdzie się spotykają nasi kochani użytkownicy, powstało. Chociaż sęk w tym, że nie wiadomo czy ktoś będzie tego używał, bo namęczyć się przy robocie (ciężkiej) a później mieć jakieś żale do siebie, że nikt z tego nie korzysta, to jakiś absurd.

Także czekam na kolejne komentarze...
A może ankietę przeprowadzić...
Kombinujcie... ;)

Pozdrawiam

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 18 paź 2005, 15:38

ivanek_89, Wiesz to napewno nie bedzie tak, ze zrobimy czat i juz bedziemy mieli zgrana ekipe. Wszystko przyjdzie z czasem, z czasem zostanie garstka osob ktore sie mocno zzyja z czatem, a inni beda wchodzic od czasu do czasu. Najwazniejsze jest to aby naglosnic sprawe, a to juz lezy w rekach naszych laskawych administratorow, moderatorow... Wczoraj zawitala na kanale #Elportal Tasza ktorej sie to spodobalo :)
Jesli chodzi o umieszczenie pozadnego czata na www to naprawde nie bedzie to az tak ciezkie jak sie wydaje, poniewaz sa juz gotowe aplety w javie obslugujace siec IRC udostepnione na licencji GPL.
Zapraszam na #Elportal, jesli nigdy nie byliscie na ircu, smialo piszcie tu z czym macie problem, a napewno Wam pomoge/pomozemy. Z czasem napisze sie jakis "przewodnik po ircu" opisujacy konfiguracje najpopularniejszych klientow.
Pozdrawiam.

[ Dodano: 18-10-2005, 18:35 ]
Nudziłem się więc co nieco napisałem :mrgreen:

Jak wejść na kanał (czat) #Elportal:

http://www.passage.prv.pl/elportal_irc/

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 18 paź 2005, 17:36

:arrow: Passage ale ten cały mirc to jest tylko 30 dniowa wersja :roll:

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 18 paź 2005, 17:47

Wojtek pisze::arrow: Passage ale ten cały mirc to jest tylko 30 dniowa wersja :roll:
No niby tak. Jest on rozprowadzany na licencji Shareware, tak jak wiele innych programow. Czy ktokolwiek z Was kupil program np. Winrar lub Winzip? to sa takze programy shareware. Oczywiscie nie jest tak, ze po 30 dniach program przestanie nam działać. Działać będzie cały czas. Ogólnie Shareware oznacza "wypróbuj a później kup" no przecież zawsze możemy być niezdecydowani ;-).
Jeśli jednak ma to duże znaczenie, to poszukamy innego, zupełnie darmowego klienta, lub napiszemy go sami, na potrzeby Elportalu.
Pozdrawiam :)

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 18 paź 2005, 17:55

Myślałem że po 30 dniach nie mozna z niego korzystać tzn. traci swoje funkcje.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 18 paź 2005, 18:14

No cóż pobyłem sobie chwilkę na tym kanale i ruch taki jak i na czcie z forum :)

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 18 paź 2005, 21:00

Wojtek pisze:No cóż pobyłem sobie chwilkę na tym kanale i ruch taki jak i na czcie z forum :)
no no ale powoli sie rokreca, juz sa 4 osoby ;-)

timi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: timi » 19 paź 2005, 8:04

...jeśli moge dorzucić swoje 3 gr. , podzielam zdanie The_End - czaty tematyczne raczej nie będą miały wzięcia.

Problem/temat do rozwiązania który nie wymaga szybkiej reakcji można umieszczać na forum - zagadnienie tam pozostanie i jest dostępne dla wszystkich niezależnie od czasu odwiedzin (przykładem mogą być wypowiedzi na pytania zadane rok wcześniej :) )
Szybkiej reakcji na odpowiedź raczej nie ma co oczekiwać i tu pomocne stają sie komunikatory - umieszczenie nr. swojego kontaktu np. GG w profilu pozwala na szybkie nawiązanie rozmowy (możliwe są też konferencje). Sam korzystam z takiego rozwiązania i gdy zapomne kodu serwisowego do HP klikam do "specjalista od drukarek" - za minutke mam odpowiedź :D

czaty są ciekawe ale do rozmów o d.Marynie, gdy umknięte zdanie nie robi szkody w rozmowie.

to jest moje subiektywne odczucie i moge się mylić, być może czat Elportalu okaże się sukcesem, czego sobie i wam życze.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 19 paź 2005, 9:21

dzięki bardzo za dotychczasowe opinie,
póki co wniosek mam jeden - czy pomysł czata wypali czy nie,
to można sprawdzić tylko eksperymentalnie...(i chyba nawet zaczeliśmy :) )
fakt, że problemy związane bezpośrednio z elektroniką lepiej zgłaszać
na forum - ponieważ odpowiedzi (mocne słowo: przekazana wiedza) nie znikają,
do spraw bardziej prywatnych - cóż - są PW, mejl, czy wszelkie komunikatory...

z Passage 'pogawędziłam' przedwczoraj, sporo się dowiedziałam od IRC i może tak:
skoro Passage wystąpił z inicjatywą IRC i ma doświadczenie w zarządzaniu
kanałem ircowym - niech będzie naszym irc-masterem (czy chanopem),
myśle że nie macie nic przeciwko temu...
nie chcę teraz nic obiecywać, ponieważ gonią mnie jeszcze inne prace,
ale może uda mi się 'skrobnąć' taki zupełnie niewielki modulik do Elportala,
który będzie po zalogowaniu udostepniał IRC za pomocą apletu Javy...
sądze że to jest do zrobienia...dokładnie tak swój kanał IRC obsługuje Elektroda...
pewnie na początku to będzie działało 'krzywo' (taki pilot), ale jeżeli
sprawa nabierze rumnieńców - będę myślała jak to zrobic lepiej, inaczej...
a jak nie - [deactivate module] i wrócimy do punktu wyjścia...
ja osobiście jestem skłonna zainwestować w to trochę czasu,
ponieważ uważam że warto, no i to zawsze coś nowego...

mam prośbę o 'kawałek' HTML-a, który woła aplet na stronce, ale
wstępnie skonfigurowany na serwer, nasz kanał i użytkownika (np. mnie),
i może jakieś uwagi, które parametry powinny być 'hardcoded',
a które należy zaczarowac w konfiguracji,
ja spróbuję to opakować wymaganym przez system kodem i....
...się okaże :roll:

pa,
tasza

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 19 paź 2005, 17:20

Chciałbym się pochwalić bo też mam swój własny czat. Nazywa się #Granitoland. :lol:

Passage
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Passage » 19 paź 2005, 18:48

Witam
Jest mi bardzo przykro, ze niektorzy ludzie nie rozumieja potrzeby czata. Przeciez to jest oczywiste, ze bedziemy tam gadac o d. maryni i czat ten nie bedzie proba eliminacji forum, wrecz przeciwnie, to bedzie dopelnienie. Forum mi sie podoba, ale wolalbym przebywac tu z ludzmi ktorych znam i z ktorymi moge "po godzinach" porozmawiac, nie tylko o elektronice itp...
Ten kanał nie powstanie jesli nie bedzie o nim naglosnienia, nie wiem w jaki sposob, moze chociaz jakis link na stronie glownej forum? Tak przy okazji napisze, ze wczoraj napisalem na gg do dwoch osob tj. do GVolt'a oraz Tranzystora, zeby weszli na nasz kanał. Oczywiscie ze weszli :) i sobie nawet troszke porozmawialismy i fajnie bylo.
Wypowiedzi Tranzystora za bardzo nie rozumiem... Czy to jest proba zrobienie konkurencji? Podzial osob? Kanal moze byc jeden, a jesli Ty chcesz byc operatorem to prosze bardzo, ja naprawde nie mam nic przeciwko, oby wszystko sprawnie dzialalo.
Pozdrawiam
Pass...

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 19 paź 2005, 20:08

nie chcę się teraz rozpisywać, tak jak wspomniałam, pilnuj kanału #Elportal,
dbaj o niego... i daj mi trochę czasu, co?

a 'niektórymi' się nie przejmuj...

ODPOWIEDZ