Stan wojenny?

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
Zablokowany
Skrzydlaty
Użytkownik

Stan wojenny?

Post autor: Skrzydlaty » 29 sie 2008, 22:40

Eh...ręce mi opadają. Bywam na tym forum czasem jak czas pozwala i mnie natchnie...okresowo... z większymi przerwami niż pobytami. I stwierdzma że:
kiedyś było fajnie i wszyscy sie cieszyli, więcej radości z powstania "Elportalu" niż samej treści. Potem treść góra, drobna zadyma od czasu do czasu, potem wywalenie takiego jednego A.... .
Teraz od kilku dni bywam - toczy sie jakas batalia ale i tak dalej szukam rozwiazania własnego problemu chociaż ktoś mnie zdązył po raz pierwszy podminować.
Kolejny problem - zakładam temat - temat zamknięty. Coż, nie złamałem regulaminu ale w trosce o dobro ogółu dobrze ze sie tak stało (nastroje podniesione, napięcie większe-takie odczucia). Temat poprawiłem ale kolejny moderator niejako wbrew poprzedniemu w nowym poprawnie sformuowanym temacie dał linka do poprzedniego. Widać odmienne a może nawet "przeciwnie skierowany" sposób moderowania. Zdarza sie. Temat pociągnięty, dołożyły sie "prośby do moderatorów" (2). Efekt? Jeden z modów ostro przychamował z moderacją i nawet podpis jakby "samokrytyczny" dał. Wiem że ironiczny ale widoczne były róznice. Sytuacja zaostrzona, przywołani admini, okazało sie że jednego nie ma... ktoś zrezygnował z uczestnictwa i publicznie to wyraził, potem następna osoba...
A teraz... ooo!!! Nowy moderator!!! Hurraaa!!! cieszymy sie niezmiernie.... Pan CSM sie pojawił na forum. Niewiadomo kto to, skąd i wogóle....a avatar to już sam podświadomie w człowieku wyrabia opinie bez czytania postów. Po przeczytaniu - masakra! Dorawał sie i w 5 poście zamknął jakiś temat. Jak tak dalej pójdzie będzie ciężko znaleźć otwarty temat!
Sam mam wyrzuty sumienia że nadszarpnąłem nerwy moderatorów ale to co sie pozatym dzieje...egh..jaki sens? Bo niewiedze żadnego, same dyskusje które od niczego nie porowadza a tylko zaogniają sytuacje.
Dyskusje o liczniku postów i opcji "pomógł".
Pomógł - kto jest stały bywalec - wie z czyja opinią sie liczyć. Kto nie nie wie...i przydało by sie pomógł. Sam o mało sie nie przejechałem na osobie znanej na forum która to strasznie pewnie napisała posta...a kilka godzin później ktoś inny napisał coś innego z uzasadnienem... troche by mnie to kosztowało gdybym sie pośpieszył ze skorzystaniem z rady. Osobiście byłbym za.
Licznik postów- osobiście sie nie wypowiem, może nie odzwierciedla wiedzy i umiejętności aledaje jakieś ogolne pojęcie.
Liczniki i "pomógł" zawsze mozna sprawdzic-przegladnac inne posty i tematy i ocenic czyjąś wiedze i poziom - tak też zrobiłem kilka razy w ciagu kilku ostatnich dni.
Z tego wynika że nie każdemu da sie dogodzić i może przywrócić stan taki jaki był w okresie świetności forum? Liczniki niech już będą ku zadowoleniu kogoś tam a nabijaczom postów -kasować je. Pomógł - ze względu że przeanalizowałem statystycznie czy to będzie odzwierciedlało rzeczywistosc - albo niech nie będize tej opcji albo wyliczana z ilości postów i wciśniecia przycisku "pomógł" i obliczany jakis "wspołczynnik".
Moderacja i admini - było dobrze, może nie doskonale ale moderator też człowiek tak jak i zwykły user a nawet lepszy (co tu dużo mówić, w końcu został moderatorem). Przynajmniej do tej pory tak uważałem zanim zobaczyłem wyczyny CSM.... wnioski niech odpowiednia osoba sama wyciągnie zanim zacznie robić na forum stan wojenny.
Ostatnia i najważniejsza prpozycja - dajmy sobie, przynajmniej na jakiś czas, siana z kłutniami. Nie jest dobrze więc po co zaogniać sytuacje, niech każdy popuści bo jak tak dalej pójdzie to nie będzie miał gdzie pisać postów :sad:

[ Dodano: 2008-08-29, 23:41 ]
Sory za błędy ale czas goni i nie na swoim kompie jestem gdzie mam FF i podkreśla...

[ Dodano: 2008-08-29, 23:42 ]
Swoją drogą styl pisania CMD mi kogoś przypomina...

Awatar użytkownika
CSM
Moderator

Post autor: CSM » 29 sie 2008, 22:51

Zamknięty temat został odblokowany. Co z tego wynika niech każdy przeczyta i sam wyciągnie wnioski czy decyzja o zamknięciu była słuszna.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 29 sie 2008, 22:57

Rzeczywiście CSM wziął się "znikąd" - czyżby drugie konto jakiegoś oldmoderatora?
Nie ważne, nie rozumiem tylko, jak ktoś bez żadnego dorobku na forum mógł zostać moderatorem? Chyba, że o czymś nie wiemy...
Teraz to boję się założyć jakiegoś tematu czysto elektronicznego, bo albo dostanę ostrzeżenie (przecież to jest w google!), albo temat zostanie zamknięty...
Apeluje do Pana CSM (z całym szacunkiem) o przystopowanie!
Niedługo nikt nie będzie pisał na forum, jak tak dalej pójdzie, ludzie już odchodzą...
Zamykanie tematów kojarzy mi się jednoznacznie z "pokazaniem, kto tu rządzi", bez dania userom szansy na wypowiedzenie się.
Sprawa liczników: stworzyłem temat, ale oczywiście closed... :(
Do nabijaczy postów się nie zaliczam (zawsze staram się pisać z sensem i w miarę możliwości pomagać użytkownikom), ani nie widzę takowych na tym forum, a jeżeli już, to są to pojedyncze przypadki w działach typu Hyde Park... więc nie wiem, o co ten hałas...
Może jeszcze usuńmy podpis, rangę, avatary? Po co to komu?
Pewnie za tego posta dostanę ostrzeżenie - ale cóż - musiałem napisać co mi na żołądku leży.

Apeluję do wszystkich o spokój, wyjdzie nam to wszystkim na dobre.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 29 sie 2008, 23:01

Tak w ogóle to w czym problem? Po co apelujecie o spokój? Sami się uspokójcie. Zresztą przestańcie zakładać jakieś głupie tematy. Kogo obchodzi co to za CSM, jak będziecie normalnie się zachowywać to nikt wam nie będzie nic blokował i was banował. Wróćcie do meritum sprawy i piszcie na forum a nie się tu użalacie.

Poza tym nie apelujcie do wszystkich tylko do siebie nawzajem sobie apelujcie - wkońcu to wy się kłócicie a nie ja.

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 29 sie 2008, 23:52

Oj snow, tak to działa, ktoś coś pisze a potem mimo że sie go popiera pisze własne odmienne zdanie...mimo że jest ono takie samo. Patrzac na to wszystko (a ja zwykle patrze na wszystko z boku i analizuje czasem mechanizmy ludzkich zachowań) to jak już ktoś sie z kimś zgadza to i tak może doprowadzić do kłutni. Co do wypowiedzi Luminofora- nie skrytykuje ale nie nie musiał pisac - bo o to chodzi żeby nie pisać. Snow - skrytykowałeś ale i sam napisałeś. Luminofor może i tego nie zauważył ale teraz wszyscy widzą o co chodzi więc niech każdy sie zastanowi zanim napisze i może niech nie pisze...bo po co? Wszyscy wiedza o co chodzi.
A te pare postów niech będize przykładem i inni wyciągną wnioski. Ja zasygnalizowałem problem i po 2 postach widać jak działa ten mechanizm - błędne koło. Ktoś mi teraz może zarzucić że pisze - tak, ale pokazuje i zaznaczam jak to działa. Wiec nie piszmy już... cieszmy sie że mamy to forum, a jak ktoś będzie miał jakieś sugestie...może kiedyś jak już emocje opadną, a i po czasie większość sugesti sama zniknie....
CMD - dobre posunięcie. A ten temat niech poświeci trochę żeby ludzie poczytali a żeby nie pisali niepotrzebnych postów proszę (jako autor) o zamknięcie.
Pozdrawiam wszystkich

Admin.

Post autor: Admin. » 30 sie 2008, 10:43

Luminofor pisze:Nie ważne, nie rozumiem tylko, jak ktoś bez żadnego dorobku na forum mógł zostać moderatorem?
Szanowny Panie. Moderatorem nie staję nikt od tak i nie jest to ważne czy jest to osoba z forum czy nie. Jest to osoba kompetentna która ma za zadanie dopilnować ażeby na forum pisano w odpowiednich działach, ma też prawo upomnieć osobę która swoją wypowiedzią nie wnosi nic do tematu. Jak już wspomniałem "luźne" rozmowy toczymy w dziale Hyde Park a pozostałe działy niech reprezentują swoją treścią merytoryczną nasze forum i chyba zależy nam na tym najbardziej.
Sprawa liczników: stworzyłem temat, ale oczywiście closed...
Licznik jest nadal, ale jest widoczny w profilu użytkownika - to chyba w niczym nie przeszkadza? Licznik nie jest żadną miarą oprócz tego, że liczy nam statystyki forum. Myślę, że użytkownikom jest on wręcz zbędny.
Licznik "pomógł" został wyłączony raz na zawsze ze względu na to, że nie daje on miary rzeczywistej i nie może ocenić wiedzy użytkownika.
Weźmy pod uwagę dwie ważne rzeczy:

Masz wiedzę, chcesz odpowiedzieć, ale wyprzedza Cię ktoś inny - w tym momencie wszystko zostało już powiedziane, ale Ty przecież też masz wiedzę tyle, że nie zostałeś odznaczony "pomógł" czy to sprawiedliwe? Czy trzeba "biec" kto pierwszy ten lepszy? To jest jak loteria, jeśli zdążysz to odpowiesz jeśli nie zrobi to ktoś inny. Czyli licznik daje mało adekwatne wyniki do rzeczywistości.
Proszę wziąć pod uwagę to, że tak naprawdę to ludzie oceniają sami i widzą kto na prawdę wypowiada się konkretnie i użytkownicy którzy zadomowili się "na stałe" na tym forum widzą kto jaką wiedzą prosperuje i na co go stać, więc dla nich licznik jest żadnym wyznacznikiem wiedzy.

I dalej

Nikt nikogo tutaj nie goni a zwracanie uwagi przez moderatora nie musi być odbierane jako czepianie się, wystarczy pomyśleć logicznie w czym rzecz i wszystko stanie się jasne.

Od tej pory proszę wszystkich użytkowników forum o zgłaszanie do mnie skarg i opinii na temat zachowania jak i pracy moderatorów. Najlepiej jeśli użytkownik z góry (na spokojnie) przedstawi mi sprawę która ma się do rzeczywistości i wtedy podejmiemy odpowiednie kroki.

Dziękuje za uwagę i życzę wszystkim zdrowego rozsądku w używaniu forum, zgody i wzajemnego zrozumienia.

Zablokowany