Serdecznie witam wszystkich na Forum -
Pisząc posty i umieszczając fotograficzne materiały poglądowe, zauważyłem, że choć są one pod zmniejszoną postacią (Ikonek), zajmują tylko miejsce po lewej strony postu. Przy większej ilości materiałów, post bardzo wydłuża się, a po prawej stronie widnieje puste miejsce.
Mam zapytanie do koleżanek i kolegów, czy jest możliwość usytuowania materiałów fotograficznych tak, aby zajmowały całą powierzchnie postu, od lewej do prawej strony.
Więcej materiału zmieściło by się na mniejszej powierzchni postu, - no i wyglądało by także bardziej estetycznie.
Bardzo serdecznie wszystkich pozdrawiam
Tadeusz.
Umieszczanie fotografii w poście.
- Swadzyniak
- -
Umieszczanie fotografii w poście.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, 13:38 przez Swadzyniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj,
W przypadku zdjęć lub rysunków pisząc posta używamy tagów
Jest więc możliwość układania obrazków, manipulując treścią posta:
w jednej linii:

fragment treści posta:
w jednej linii z odstępami

fragment treści:
pionowo:

pozdrawiam,
Natasza
Teoretycznie tak, choć wymaga to nieco wprawy.Swadzyniak pisze:czy jest możliwość usytuowania materiałów fotograficznych tak, aby zajmowały całą powierzchnie postu, od lewej do prawej strony.
W przypadku zdjęć lub rysunków pisząc posta używamy tagów
Kod: Zaznacz cały
[img]http://lokalizacja[/img]w jednej linii:
fragment treści posta:
[img]http://elportal.pl/tasza/vfd-clk/sIMG_0437.JPG[/img][img]http://elportal.pl/tasza/vfd-clk/sIMG_0464.JPG[/img][img]http://elportal.pl/tasza/vfd-clk/sIMG_0530.JPG[/img]fragment treści:
[img]http://elportal.pl/tasza/vfd-clk/sIMG_0437.JPG[/img] [img]http://elportal.pl/tasza/vfd-clk/sIMG_0464.JPG[/img] [img]http://elportal.pl/tasza/vfd-clk/sIMG_0530.JPG[/img]Kod: Zaznacz cały
[img]http://elportal.pl/tasza/rs2ow/sIMG_0215.JPG[/img]
[img]http://elportal.pl/tasza/rs2ow/sIMG_1474.JPG[/img]
[img]http://elportal.pl/tasza/rs2ow/sIMG_1484.JPG[/img]
Natasza
- Swadzyniak
- -
Umieszczenie fotografii w poście.
Serdecznie witam - Nataszo -
Bardzo dziękuję za szybką i szczegółową odpowiedź. Teraz kiedy to wszystko analizuję, jakże wydaje się proste.
Mogę wykonać materiały próbne i "przećwiczyć" na podglądzie, nie wysyłając ich. Niemniej jednak Twój post z materiałami, wniósł nowe spojrzenie na wstawianie fotografii do postu.Skopiuję go do archiwum.
Bardzo serdecznie pozdrawiam Ciebie wraz z bliskimi.
Wszystkiego dobrego.
Tadeusz.
Bardzo dziękuję za szybką i szczegółową odpowiedź. Teraz kiedy to wszystko analizuję, jakże wydaje się proste.
Mogę wykonać materiały próbne i "przećwiczyć" na podglądzie, nie wysyłając ich. Niemniej jednak Twój post z materiałami, wniósł nowe spojrzenie na wstawianie fotografii do postu.Skopiuję go do archiwum.
Bardzo serdecznie pozdrawiam Ciebie wraz z bliskimi.
Wszystkiego dobrego.
Tadeusz.
- Swadzyniak
- -
Umieszczenie fotografi w poście.
Serdecznie witam Marcinie -
Cieszę się że czuwasz nad postami, to bardzo miłe. Ty, jak i koledzy Moderatorzy równi rangą, tworzycie specyficzną atmosferę na tym Forum, której nie ma na innych. Dlatego osiadłem tu na stałe.
Zapewne temat jest interesujący i co zauważyłem, materiały poglądowe w postaci grafiki czy fotografii cieszą się dużym zainteresowaniem. Post jest bardziej obrazowy. I jeśli już staram się na przekazanie odpowiedzi userowi, chciałbym, aby z niej jak najwięcej skorzystał.
Ilustracje, grafiki czy fotografie mogą być załączane według wskazówek kodów podanych przez Taszę, ale tylko te, które już istnieją w internecie. Wtedy ustawianie ich w różnej konfiguracji jest możliwe. Po wykonanych testach, ta forma jest bardzo wygodna w tworzeniu postu. Natomiast nie jest możliwe pobierane z komputera osobistego, z którego materiały graficzne mogą być wstawiane tylko w formie załącznika do postu.
Z wykonanych prób na wstawianiu grafiki z komputera, można połączyć dwie grafiki obok siebie, i zapisać je jako jedną. Zostaną zapisane w poście w zmniejszonej formie, ale po "kliknięciu" na nie, ukażą się w następnym oknie, w wielkości całego ekranu. Tyle można zrobić z materiałami pobieranymi z osobistego komputera.
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam wszystkich
Tadeusz.
Cieszę się że czuwasz nad postami, to bardzo miłe. Ty, jak i koledzy Moderatorzy równi rangą, tworzycie specyficzną atmosferę na tym Forum, której nie ma na innych. Dlatego osiadłem tu na stałe.
Zapewne temat jest interesujący i co zauważyłem, materiały poglądowe w postaci grafiki czy fotografii cieszą się dużym zainteresowaniem. Post jest bardziej obrazowy. I jeśli już staram się na przekazanie odpowiedzi userowi, chciałbym, aby z niej jak najwięcej skorzystał.
Ilustracje, grafiki czy fotografie mogą być załączane według wskazówek kodów podanych przez Taszę, ale tylko te, które już istnieją w internecie. Wtedy ustawianie ich w różnej konfiguracji jest możliwe. Po wykonanych testach, ta forma jest bardzo wygodna w tworzeniu postu. Natomiast nie jest możliwe pobierane z komputera osobistego, z którego materiały graficzne mogą być wstawiane tylko w formie załącznika do postu.
Z wykonanych prób na wstawianiu grafiki z komputera, można połączyć dwie grafiki obok siebie, i zapisać je jako jedną. Zostaną zapisane w poście w zmniejszonej formie, ale po "kliknięciu" na nie, ukażą się w następnym oknie, w wielkości całego ekranu. Tyle można zrobić z materiałami pobieranymi z osobistego komputera.
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam wszystkich
Tadeusz.
Witam,
do tekstu wiadomości użytkownik może dodać załączniki - to zdjęcia w formacie png/jpg/gif
lub pliki *.zip, w których kompresujemy większe objętościowo materiały.
Tak dodane załączniki mają jedną cechę (przez niektórych postrzeganą jako wadę) - są widoczne
tylko dla zalogowanych użytkowników forum (automatycznie: nie są widoczne dla gości),
ponieważ taka jest aktualna konfiguracja Forum.
Nad położeniem załączników na stronie (układem) użytkownik piszący wiadomość
nie ma kontroli, jedyne co może pewnym wysiłkiem zrobić - to wymusić ich kolejność.
Zdjęcia dodawane linkiem ( tagi [ img ] [ /img ] ) mają to do siebie że:
1) są widoczne zarówno dla gości jak i dla użytkowników forum
2) mamy w miarę dobrą kontrolę nad ich rozmieszczeniem w treści wiadomości,
co automatycznie rzutuje na estetykę naszej wiadomości.
Rozwiązanie jest więc proste, ale wymaga nieco wysiłku - należy założyć sobie własną
prywatną stronkę www, można wybrać dowolny darmowy hosting np.: Wirtualna Polska, Republika.pl,
Google Pages, etc. Tam, w specjalnie oddelegowany do tego celu katalog można wgrywać
zdjęcia lub rysunki i podawać w postach do nich odwołania. Tu mała uwaga: czasm oznacza to
nauszenie regulaminu danego hostingu (ponieważ jest to tzw. hotlink), ale z reguły nie wiążą
się z tym jakieś straszne konsekwencje...
To rozwiązanie ma natomiast inne cechy (i podobnie j/w: czasem to wady):
1) wymaga nieco więcej pracy z publikacją fotografii lub rysunków
2) systematycznie ubywa nam miejsca na własnej stronce (Republika - 30MB, Google - 100MB)
3) jeżeli użytkownik w ten sposób wstawiający zdjęcia/rysunki zlikwiduje swoja stronkę,
jego posty zostaną boleśnie okaleczone, w skrajnym przypadku zupełnie tracąc sens.
Użyte w mojej pierwszej odpowiedzi zdjęcia rzeczywiście znajdują się 'w internecie',
a mianowicie na mojej stronie domowej na Elportal.pl, stąd możliwość takich do nich odwołań.
Kończąc ten przydługi elaborat, proponuję takie podejście:
aby załączniki (bez względu na format) dodawać mechanizmami dostępnymi na Forum,
w polu opisu - opatrzyć dany plik odpowiednim komentarzem lub symboliczną nazwą
(Rysunek 1, Schemat 2, etc..) i do tak dostawionych plików odwoływać się w treści wiadomości.
Wtedy post i materiały dodatkowe stanowią integralną całość.
Ile plików dodaliśmy i jaka jest ich całkowita objętość możemy zweryfikować
oglądając swój profil, przykładowo u mnie:
admini forum (Alek,EDKa,Wojtek)...wystarczy tylko z nimi taką potrzebę skonsultować.
Lista plików jest dostępna via "Panel kontrolny załączników", także widoczny w profilu.
pozdrawiam,
Natasza
Powyższe zdania są w tym zagadnieniu kluczowe. Ale może najpierw kilka słów wyjaśnienia:Swadzyniak pisze:Ilustracje, grafiki czy fotografie mogą być załączane według wskazówek
kodów podanych przez Taszę, ale tylko te, które już istnieją w internecie.
Wtedy ustawianie ich w różnej konfiguracji jest możliwe.
do tekstu wiadomości użytkownik może dodać załączniki - to zdjęcia w formacie png/jpg/gif
lub pliki *.zip, w których kompresujemy większe objętościowo materiały.
Tak dodane załączniki mają jedną cechę (przez niektórych postrzeganą jako wadę) - są widoczne
tylko dla zalogowanych użytkowników forum (automatycznie: nie są widoczne dla gości),
ponieważ taka jest aktualna konfiguracja Forum.
Nad położeniem załączników na stronie (układem) użytkownik piszący wiadomość
nie ma kontroli, jedyne co może pewnym wysiłkiem zrobić - to wymusić ich kolejność.
Zdjęcia dodawane linkiem ( tagi [ img ] [ /img ] ) mają to do siebie że:
1) są widoczne zarówno dla gości jak i dla użytkowników forum
2) mamy w miarę dobrą kontrolę nad ich rozmieszczeniem w treści wiadomości,
co automatycznie rzutuje na estetykę naszej wiadomości.
Rozwiązanie jest więc proste, ale wymaga nieco wysiłku - należy założyć sobie własną
prywatną stronkę www, można wybrać dowolny darmowy hosting np.: Wirtualna Polska, Republika.pl,
Google Pages, etc. Tam, w specjalnie oddelegowany do tego celu katalog można wgrywać
zdjęcia lub rysunki i podawać w postach do nich odwołania. Tu mała uwaga: czasm oznacza to
nauszenie regulaminu danego hostingu (ponieważ jest to tzw. hotlink), ale z reguły nie wiążą
się z tym jakieś straszne konsekwencje...
To rozwiązanie ma natomiast inne cechy (i podobnie j/w: czasem to wady):
1) wymaga nieco więcej pracy z publikacją fotografii lub rysunków
2) systematycznie ubywa nam miejsca na własnej stronce (Republika - 30MB, Google - 100MB)
3) jeżeli użytkownik w ten sposób wstawiający zdjęcia/rysunki zlikwiduje swoja stronkę,
jego posty zostaną boleśnie okaleczone, w skrajnym przypadku zupełnie tracąc sens.
Użyte w mojej pierwszej odpowiedzi zdjęcia rzeczywiście znajdują się 'w internecie',
a mianowicie na mojej stronie domowej na Elportal.pl, stąd możliwość takich do nich odwołań.
Kończąc ten przydługi elaborat, proponuję takie podejście:
aby załączniki (bez względu na format) dodawać mechanizmami dostępnymi na Forum,
w polu opisu - opatrzyć dany plik odpowiednim komentarzem lub symboliczną nazwą
(Rysunek 1, Schemat 2, etc..) i do tak dostawionych plików odwoływać się w treści wiadomości.
Wtedy post i materiały dodatkowe stanowią integralną całość.
Ile plików dodaliśmy i jaka jest ich całkowita objętość możemy zweryfikować
oglądając swój profil, przykładowo u mnie:
Quota - to maksymalny, przydzielony nam obszar na pliki, tę wartość mogą zmienić[Upload całkowity: 1,29 MB / Quota: 5 MB / 26% całości]
admini forum (Alek,EDKa,Wojtek)...wystarczy tylko z nimi taką potrzebę skonsultować.
Lista plików jest dostępna via "Panel kontrolny załączników", także widoczny w profilu.
pozdrawiam,
Natasza
- Swadzyniak
- -
Umieszczenie fotografii w poście.
Serdecznie witam Nataszo -
Dziękuję za bardzo dokładne objaśnienie tematu, krótko mówiąc, jestem pod wrażeniem. Całość dopracowana w najdrobniejszych szczegółach.
Wykonując próby z tagami, pomocna była, Twoja Nataszo prywatna strona, która dała mi wskazówki, o pobieraniu własnych materiałów z internetu.
Dziś opisałaś to bardzo dokładnie, wypada mi tylko za całość profesjonalnie opracowanych materiałów podziękować.
Serdecznie pozdrawiam
Wszystkiego najlepszego
Tadeusz.
Dziękuję za bardzo dokładne objaśnienie tematu, krótko mówiąc, jestem pod wrażeniem. Całość dopracowana w najdrobniejszych szczegółach.
Wykonując próby z tagami, pomocna była, Twoja Nataszo prywatna strona, która dała mi wskazówki, o pobieraniu własnych materiałów z internetu.
Dziś opisałaś to bardzo dokładnie, wypada mi tylko za całość profesjonalnie opracowanych materiałów podziękować.
Serdecznie pozdrawiam
Wszystkiego najlepszego
Tadeusz.