Ciekawa Propozycja...

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
ODPOWIEDZ
DiDA
-
Kontakt:

Ciekawa Propozycja...

Post autor: DiDA » 13 gru 2006, 16:28

Witam serdecznie...

Często odwiedzam forum i z przyjemnością czyta mi się niektóre posty. Dlaczego tylko niektóre? Bo w większości nie wiem o co chodzi. Stąd też moja propozycja: Jeżeli ktoś zaczyna jakiś wątek (chodzi mi głównie o posty w dziale Elektronika - Dyskusje Ogólne) to niech rozwinie go juz na samym początku, napisze więcej informacji o problemie, urządzeniu, które je sprawia, jak działa, do czego służy, aby większość początkujących mogła więcej odnieść z takiego tematu. Nie dotyczy to oczywiście takich prostych rzeczy, układów jak Dopasowanie rezystora do diody LED. Forum stałoby się wtedy o wiele ciekawsze...

Proszę o wypowiedzi na ten temat.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, 13:36 przez DiDA, łącznie zmieniany 1 raz.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 13 gru 2006, 17:03

Wiesz...jak na mój gust to powiedziałeś już wszystko...
teraz pozostaje tylko podczepić Twój post jako 'przyklejony' do kilku działów forum
i mieć nadzieję, że ktoś to sobie jednak weźmie do serca...

Przecież to jest w interesie osoby pytającej tak napisać post, aby uzyskać jakieś
użyteczne dla siebie informacje, no tak? Ale jak trzeba ciągnąć za język aby cokolwiek
z takiego ludka wydusić to jest momentami zwyczajnie męczące i wprost prowadzi
do pytania: odpisywać? czy dać sobie spokój?

No, to sobie pomarudziłam.
ale pozdrawiam,
tasza

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcing » 13 gru 2006, 18:12

Na razie przykleiłem temat w "Opiniach o Forum PPEdW"...

Zakładający temat zawsze powinien napisac jak najwięcej od siebie.
Jak pisze tasza, czasem trzeba "wydusić" o co właściwie chodzi.
Odpowiednie zapisy są w regulaminie:
- należy w miarę możliwości w temacie wiadomości zawrzeć całą istotę lub najważniejszy fragment wiadomości, gdyż bardzo ułatwi to przeglądanie forum; jeżeli przedmiotem problemu bądź poszukiwań jest schemat urządzenia, typ elementu itp, najlepiej umieścić go w temacie wiadomości,
- w treści wiadomości należy w sposób zwięzły i jednoznaczny przedstawić poruszany problem,
Nie zawsze jest to respektowane jednak, co mnie osobiście smuci...

DiDA
-
Kontakt:

Post autor: DiDA » 14 gru 2006, 15:09

tasza pisze: Przecież to jest w interesie osoby pytającej tak napisać post, aby uzyskać jakieś
użyteczne dla siebie informacje, no tak? Ale jak trzeba ciągnąć za język aby cokolwiek
z takiego ludka wydusić to jest momentami zwyczajnie męczące i wprost prowadzi
do pytania: odpisywać? czy dać sobie spokój?
Dla siebie tak, ale inni też mogą na nim skorzystać. Chodzi przecież o podstawy, nie o rozpisywanie 4 stronnicowego referatu na dany temat. A jeżeli chodzi o ciągnięcie za język.. No cóż: Jak ktoś nie napisze potrzebnych do rozwiązania problemu informacji, to wiadomo, że pomocy nie otrzyma...
marcing pisze:Odpowiednie zapisy są w regulaminie:
Cytat:

- należy w miarę możliwości w temacie wiadomości zawrzeć całą istotę lub najważniejszy fragment wiadomości, gdyż bardzo ułatwi to przeglądanie forum; jeżeli przedmiotem problemu bądź poszukiwań jest schemat urządzenia, typ elementu itp, najlepiej umieścić go w temacie wiadomości,
- w treści wiadomości należy w sposób zwięzły i jednoznaczny przedstawić poruszany problem,

Nie zawsze jest to respektowane jednak, co mnie osobiście smuci...
Miejmy więc nadzieję, że będzie lepiej :grin:

Pozdrawiam,
Gedeon

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 14 gru 2006, 20:58

Gedeon pisze:Miejmy więc nadzieję, że będzie lepiej
Nie bedzie lepiej bo ten zapis mniej wiecej tak wygląda od poczatku istnienia forum :???:

ODPOWIEDZ