W ostatnim czasie zastanawiałem się nad pewnym programem, który umożliwia alternatywną obsługę forum phpBB (przykładem takiego forum jest właśnie TO forum).
Myślę, że mógłby to być swojego rodzaju przełom, a program, z dużym prawdopodobieństwem, stałby się tak popularnym narzędziem - klientem phpBB, takim jak Outlook czy The Bat stał się dla poczty elektronicznej.
Jak działa np. Outlook, chyba pisać nie muszę. I o wygodach i usprawnieniach przy korzystaniu z programu obsługi poczty, w porównaniu z dostępem przez WWW, też chyba wspominać nie będę, bo są to rzeczy oczywiste...
Program, wyglądem mógłby przypominać typowego Outlook'a. Po skonfigurowaniu, logowałby się na forum, synchronizował wiadomości, (pobierał nowe do offline'a na dysku komputera), a także umożliwiałby łatwe redagowanie i publikowanie nowych postów.
O ułatwieniach dla osób, mających ograniczony dostęp do internetu, w takiej sytuacji nie muszę chyba nawet wspominać.
Myślę, że program mógłby okazać się hitem, i może to nawet głupie z mojej strony, że dzielę się owym pomysłem, od tak, zupełnie "bezprofitowo"
Potencjalne skutki pojawienia się podobnego programu: wzrost popularności forów phpBB i większa intensywność dyskusji, ale przede wszystkim, korzyść dla użytkownika forów phpBB - zwiększenie komfortu dyskusji, i rozwiązanie problemu z ewentualnym brakiem dostępu do sieci!
Nikt nikogo do niczego nie przekonuje (w jaki sposób ma użytkować forum), każdy dyskutuje tak jak lubi, a ponieważ pojawiają się nowe możliwości dyskusji z forum korzysta coraz więcej osób. Wzrasta popularność forów internetowych...
Marzy mi się taka aplikacja! Uruchamiasz, jak Outlooka, synchronizują się wiadomości, w "skrzynce odbiorczej" pojawiają się odpowiedzi na dyskusje w których brałeś udział, możesz wygodnie przełączać się zakładkami pomiędzy kategoriami odpowiadać na spokojnie w trybie offline, a przy połączeniu z internetem odpowiedzi zostają publikowane i wszystkie wiadomości synchronizowane.
Kurcze... Nie mogę się doczekać, aż pojawi się coś takiego...
Program powinien pracować z każdym forum phpBB, więcej powiem, powinien pracować z dowolną ilością takich forów.
Mógłby nawet scalać kilka forów, załóżmy o sadzeniu jaśminu, i łączył by je wirtualnie w jedno wielkie forum tematyczne (z punktu widzenia użytkownika).
To program troszczyłby się gdzie się zalogować, gdzie i jaki post wysłać.
A co Wy myślicie o takim programie?