Może czas zmienić nazwe forum?

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Circuit Chaos
-
Kontakt:

Re: Może czas zmienić nazwe forum?

Post autor: Circuit Chaos » 01 maja 2022, 4:05

A daj spokój, już mi się nawet strzępić klawiatury nie chce, bo i tak nic to nie zmieni.

Dostałem jakiś czas temu prenumeratę i właśnie przeglądam.

Napisałem długą i wydaje mi się, że merytoryczną odpowiedź na post pana Marciniaka na tym forum. Nie doczekała się ani odpowiedzi na forum, ani wzmianki w piśmie. Szkoda, ale domyślam się, że zadane pytania były niewygodne. Łatwiej jest silić się na niskich lotów złośliwości („Chyba jednak pan mnie przecenia” w odpowiedzi na genialny list Mariana Gabrowskiego), niż wejść w merytoryczną dyskusję.

Skrzynki porad nadal nie ma (bo i kto miałby teraz tych porad udzielać?), za to redaktor twierdzi, że przez łzy uśmiał się z inwertera heksagonalnego. I niech się śmieje, bo śmiech to zdrowie, tylko szkoda, że na śmiechu się skończyło. Przejrzałem pobieżnie artykuły. Wzmacniacz mnie nie interesuje, anteny Yagi też na razie nie buduję, ale to mnie ciekawi bardziej, dlatego pobieżnie przejrzałem artykuł, ale widząc, że reflektor został nazwany „odbłyśnikiem” dałem sobie spokój z czytaniem – ze śmiechu wypłynęły jedynie łzy, a nie jakiekolwiek wnioski, i jak widać dalej nikt kompetentny nawet nie czyta tego, co wypluje automatyczny translator.

Przepuszczanie takich kwiatków to splunięcie w twarz czytelnikom. Nie ma żadnej korekty. Dlaczego ja mam czytać tłumaczenie, którego nie przeczytał nikt w redakcji, tylko wypuścił tak jak dostał?

Idziemy dalej – czasomierz przemówień. Bardzo ambitny i odkrywczy projekt. Przydatność mniejsza nawet niż generatora szumu – w przypadku tego drugiego trzeba zainstalować aplikację na smartfonie, ten pierwszy zastąpi znany i udoskonalany od wieków wynalazek, jakim jest zegarek. Nawet stopery i timery wymyślono, gdyby ktoś nie znał się na zegarku. Za to ćwierć strony mamy zmarnowane na kod paskowy (przepraszam, „pasmowy”) rezystorów. Teraz będzie tak pod każdym projektem, który zawiera rezystor? Może to i sposób na zapełnienie stu stron.

Pięciozakresowy miernik panelowy. Zerknąłem na schemat. Procesor, wyświetlacz LCD i w zasadzie nic więcej. Bardzo ambitny projekt od strony elektronicznej, na pewno wiele można się z niego nauczyć.

Tyle dobrze, że jest jeszcze szkoła konstruktorów, a w niej zaproponowanie sposobu modyfikacji fabrycznej przetwornicy DC/DC. W końcu coś ciekawego, ambitnego, i w sumie pokrywa się z czymś, co ostatnio robiłem, a robiąc to popełniłem dwa (dla mnie nieoczywiste) błędy, przez które przetwornica nie wstawała, więc podzielę się tym, bo po to jest (przynajmniej było) czasopismo, żeby czegoś się nauczyć. Dobrze też, że są dwa (jeśli dobrze policzyłem) artykuły p. Piotra, kontynuujące przerwane w kwietniu cykle. Tylko że kilka artykułów nie uratuje czasopisma.

Dalej jeszcze nie dotarłem, ale zajrzałem na przedostatnią stronę. Sonarowy theremin MIDI. „W trybie ciągłym miejsce po prawej stronie określa wysokość dźwięku”. Ciekawe jak to zrobili – widzę, że są użyte gotowce, którymi kiedyś się bawiłem, robiąc dokładnie taki układ (choć bez kontroli głośności dźwięku i bez MIDI – jedynie kontrola wysokości impulsami z czujnika zbliżeniowego) i słabo to działało, bo te czujniki nie pracują w trybie ciągłym, tylko robią pomiary zdecydowanie zbyt wolno do takiego zastosowania. Niestety na stronie, z której jest to przedruk (https://www.instructables.com/MIDI-Sonar-Theremin/), nie znalazłem filmu, jak to działa, ale zanim ktoś poświęci czas na ten projekt, niech sobie podłączy czujnik pod oscyloskop i sam zobaczy, czy w ogóle ma to sens. Moim zdaniem nie ma.

ZygmuntD
-

Post autor: ZygmuntD » 01 maja 2022, 10:36

Przejrzałem pobieżnie artykuły. Wzmacniacz mnie nie interesuje, anteny Yagi też na razie nie buduję, ale to mnie ciekawi bardziej, dlatego pobieżnie przejrzałem artykuł, ale widząc, że reflektor został nazwany „odbłyśnikiem” dałem sobie spokój z czytaniem – ze śmiechu wypłynęły jedynie łzy, a nie jakiekolwiek wnioski, i jak widać dalej nikt kompetentny nawet nie czyta tego, co wypluje automatyczny translator.
Mam całkowicie inną opinię o EdW po zmianach. W numerze 05 zainteresowało mnie kilka artykułów, które przeczytałem prawie od deski do deski. Redakcja bardzo staranna. Zaintrygowałeś mnie "odbłyśnikiem" w artykule o antenie Yagi. Przeszukałem cały tekst i znalazłem 8 razy słowo "reflektor", wyraz "odbłyśnik" w podpisie pod zdjęciem. Zresztą, to żaden błąd. To synonim słowa "reflektor". Odnoszę wrażenie, że usilnie szukasz dziury w całym.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 01 maja 2022, 14:18

ZygmuntD pisze: ↑
01 maja 2022, 10:36
Redakcja bardzo staranna. Zaintrygowałeś mnie "odbłyśnikiem" w artykule o antenie Yagi. Przeszukałem cały tekst i znalazłem 8 razy słowo "reflektor", wyraz "odbłyśnik" w podpisie pod zdjęciem. Zresztą, to żaden błąd. To synonim słowa "reflektor".
Ciekawe jak w takim razie ma się do "starannej redakcji" wspomniany wcześniej cytat z 37 strony, będący podpisem pod rysunkiem?
"Płytka drukowana idealnie dopasowana do panelu LCD 16×2. Użycie żeńskiego złącza na płytce drukowanej oznacza, że w razie potrzeby można je usunąć"
Czy nie powinno być "Użycie żeńskiego złącza na płytce drukowanej miernika panelowego umożliwia łatwe połączenie płytek miernika i wyświetlacza"? Ale kto by sobie takimi drobiazgami zaprzątał głowę.

Kolejna ciekawostka to podpis pod drugim zdjęciem na stronie 20
Czy masz problemy z wierceniem okrągłych otworów? Lepszym rozwiązaniem
będzie wywiercenie otworów nieco poniżej rozmiaru, a następnie rozwier-
cenie ich na dokładny wymiar za pomocą rozwiertaka stożkowego. Nie masz
rozwiertaka stożkowego? Kup go – są przydatne!
Tutaj mamy akurat błąd w oryginalnym artykule, gdzie na zdjęciu faktycznie widać rozwiertak stożkowy. Użycie rozwiertaka stożkowego w kwadratowym profilu spowoduje, że otrzymamy dwa otwory o różnych średnicach, po jednym w każdej ściance. Taka jest natura stożka. Oczywiście dostępne są rozwiertaki okrągłe, nie stożkowe.

Zastanawiam się dlaczego artykuły nie są w pełni tłumaczone? Przykładem jest tabelka ze strony 24, w artykule opisującym czasomierz przemówień. Podobnie jest z rysunkami w artykułach opisujących zasilacze. Niby drobiazg, ale w ten sposób mamy "językowy miks" w "EdW", które wydawane jest w języku polskim.

01 maja 2022, 10:36
Odnoszę wrażenie, że usilnie szukasz dziury w całym.
Po prostu płacąc za egzemplarz "EdW" oczekuje się treści na pewnym poziomie jakości, której poziom mocno spadł po wprowadzonych zmianach w Redakcji "EdW". Teraz "EdW" w dużej mierze tworzona jest metodą "kopiuj - translator - wklej". Jeszcze tylko dwa numery i koniec prenumeraty "EdW" po kilkunastu latach ciągłości.

areczkas
-

Post autor: areczkas » 02 maja 2022, 22:31

witam,

dodam swoje trzy grosze odnośnie nowej EdW. Możecie mi koledzy wytłumaczyć jaki jest sens prezentowania projektów z uC bez kodów źródłowych? Dajmy za przykład projekt z majowej EdW "Pięciozakresowy miernik panelowy LCD..." - układ elektroniczny trywialny. Sens całego pomysłu opiera się przecież na napisaniu kodu dla Pica, natomiast w druku tego nie ma..jaki ma to sens w takim razie??? abym zobaczył jak banalnie połączyć uC z resztą elementów, a algorytm sobie jedynie wyobraził na bazie opisu??? Gdzie tu sens, gdzie tu logika??
Może ktoś mi to wytłumaczyć?

ZygmuntD
-

Post autor: ZygmuntD » 03 maja 2022, 0:05

Mogę być w błędzie, ale wydaje mi się, że link obok zdjęcia prowadzi do materiałów dodatkowych. Przyznaję, nie sprawdziłem jeszcze bo muszę go przepisać do przeglądarki internetowej, ale może ktoś dysponuje wersją w pdfie i będzie mógł potwierdzić, tam podobno są aktywne linki

areczkas
-

Post autor: areczkas » 03 maja 2022, 7:38

03 maja 2022, 0:05
Mogę być w błędzie, ale wydaje mi się, że link obok zdjęcia prowadzi do materiałów dodatkowych. Przyznaję, nie sprawdziłem jeszcze bo muszę go przepisać do przeglądarki internetowej, ale może ktoś dysponuje wersją w pdfie i będzie mógł potwierdzić, tam podobno są aktywne linki
link jest jedynie do pierwszej strony artykułu - nie ma dostępu do kodu źródłowego, co więcej nie ma nawet dostępu do PCB (a niby miał być) - chyba, że kupisz dostęp SiliconChip.
Ponawiam więc pytanie, po co taki projekt??? bez kodu ? Gdzie tu walor edukacyjny ?

pbu
-

Post autor: pbu » 03 maja 2022, 8:14

Majowy numer EdW widziałem tylko w darmowym podglądzie, więc nie wiem jak dokładnie wygląda sytuacja odnośnie kodów źródłowych, ale w pełni się zgodzę, że publikowanie projektu, który ma bardzo prostą część elektroniczną, a wszystko co ciekawe jest w programie miałoby sens, gdyby program był opisywany i udostępniany.
Niestety projekty właściwie czysto programistyczne nie są następstwem ostatnich zmian w EdW. Od dawna większość projektów zarówno w EP, jak i w EdW ma bardzo ubogą część sprzętową, natomiast programy w większości nie są dostępne. Przyznam, że jak dla mnie czytanie takich artykułów to strata czasu, więc przez ostatnie kilka lat zaglądam do EdW i EP sporadycznie, a kiedyś je prenumerowałem.

Natomiast zmiany które nastąpiły w EdW dają szansę na poprawę sytuacji. Chociażby wspominany projekt wzmacniacza przywraca sens czytaniu artykułów. Może nie pochodzi od polskiego autora, ale przekazuje o wiele więcej wiedzy niż kolejny opis: atmega + dioda = migajaca dioda, stm32 + banalny układ elektroniczny = miernik częstotliwości, itd. itp.

grzegorzn
-
Kontakt:

Post autor: grzegorzn » 03 maja 2022, 9:09

Kody źródłowe do tego wyświetlacza są dostępne. Nie trzeba nawet linku drukowanego w EdW, wystarczy po prostu wejść na stronę danego numeru Silicon Chip: https://www.siliconchip.com.au/Issue/2019/November
Tak czy siak czytelnik EdW jest zdany na łaskę i niełaskę zagranicznego wydawcy. Przykładowo do projektu wzmacniacza mocy https://www.siliconchip.com.au/Issue/2015/August nie ma szablonów PCB obiecywanych przez p. Marciniaka. No dobra, są, ale pod warunkiem, że kupi się ten numer Silicon Chip :lol: W przypadku projektu wyświetlacza PDF-y z płytkami akurat są dostępne za darmo. Dla wzmacniacza już nie. AVT nie ma kontroli nad tym, co drukuje ani nawet tego nie weryfikuje. Kolejny argument za tym, że lepiej sobie po prostu kupić Silicon Chip zamiast EdW.

pbu
-

Post autor: pbu » 03 maja 2022, 9:35

Popatrzyłem na te kody... i faktycznie czasem lepiej ich nie publikować, a już na pewno nie należy jeśli ma się cel edukacyjny na myśli.
Niestety, ale nie jestem wcale pewien czy programy których autorzy nawet nie chcą udostępniać są choćby odrobinę lepsze.

Może należałoby więć mniej narzekać i przestać oczekiwać profesjonalnych treści po amatorsko / hobbistycznym piśmie.
Niewielkie błędy w tłumaczeniu, czy wykorzystanie Arduino to w jednak nic złego.

grzegorzn
-
Kontakt:

Post autor: grzegorzn » 03 maja 2022, 11:16

Pismo hobbystyczne, amatorskie z definicji nie jest kierowane do profesjonalistów, to wiadomo. Ale z drugiej strony to nie oznacza, że projekty mogą być tworzone byle jak, bez staranności i rzetelności. Będą prostsze ale nie kiepskie. Oczekiwać też będziemy funkcji edukacyjnej, przekazywania dobrych wzorców. Dla amatorów, ale jednak wzorców.

Ponadto, nawet jeśli zignorujemy kwestie wymienione powyżej, to jest jeszcze obietnica pana Marciniaka, że oto teraz EdW będzie się cechować wysoką jakością, wyższą niż ta, jaką oferował pan Górecki. Jest to konkretna obietnica handlowa, której towarzyszy wzrost ceny pisma. Jeśli więc nie ma sensu oczekiwać tejże wysokie jakości, to wychodzi na to, że mamy do czynienia z wydawcą niegodnym zaufania.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 03 maja 2022, 16:33

pbu pisze: ↑
03 maja 2022, 9:35
(...)
Niewielkie błędy w tłumaczeniu, czy wykorzystanie Arduino to w jednak nic złego.(...)
Błędów powinno się unikać, a nie je tolerować! Mogą być one powodem niezrozumienia lub błędnego zrozumienia treści artykułu. Szczególnie przez początkujących i mniej zaawansowanych adeptów elektroniki. Całkowicie błędów nie da się uniknąć, ale ich tolerowanie jest moim zdaniem niedopuszczalne.

areczkas
-

Post autor: areczkas » 03 maja 2022, 20:38

grzegorzn pisze: ↑
03 maja 2022, 9:09
Kody źródłowe do tego wyświetlacza są dostępne. Nie trzeba nawet linku drukowanego w EdW, wystarczy po prostu wejść na stronę danego numeru Silicon Chip: https://www.siliconchip.com.au/Issue/2019/November
Niestety kolego ale mylisz się, kod źródłowy nie został podany - link kieruje jedynie do pierwszej strony projektu.

Odnośnie kwestii edukacyjnych, edukowanie poprzez omówienie kodu źródłowego też jest elementem edukacji. Trzeba się przestawić z lat 90-tych i przyjąć do wiadomości fakt, że elektronika się zmienia. Nie bez przyczyny powstała i świetnie się rozwija taka dziedzina elektroniki jak systemy wbudowane (embedded) - elektronika zaczęła romans z informatyką i od już pewnego czasu obie te dziedziny się przeplatają i uzupełniają. Nie oznacza to, że wartym uczenia jest jedynie omawianie tylko schematu elektrycznego ale również omawianie kodu źródłowego, będącego mózgiem niejednego projektu opartego na uC nie mówiąc już o FPGA.

grzegorzn
-
Kontakt:

Post autor: grzegorzn » 03 maja 2022, 20:56

Niestety kolego ale mylisz się, kod źródłowy został podany - link kieruje nie tylko do pierwszej strony projektu.
Obrazek

areczkas
-

Post autor: areczkas » 03 maja 2022, 21:42

faktycznie :) bardzo dziękuję. Szkoda, że w naszej EdW nikt nie spróbował choćby trochę wysilić się aby wyjaśnić istotę kodu.

grzegorzn
-
Kontakt:

Post autor: grzegorzn » 04 maja 2022, 10:29

Powód jest prosty: EdW nie posiada redakcji, oficjalnie nie ma nawet redaktora naczelnego. Dlatego również nie ma już Skrzynki porad. Efekt cięcia kosztów.

ODPOWIEDZ