Może czas zmienić nazwe forum?

Jeżeli masz propozycje dotyczące forum lub portalu - pisz śmiało. Jest to również dobre miejsce do wyrażenia swoich opinii i zgłoszenia błędów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Re: Może czas zmienić nazwe forum?

Post autor: KrzysiekK » 27 mar 2022, 18:08

Dawno nie czytałem EP. Może to celowe działanie, żeby "się nie narobić, a zarobić", kosztem jakości tych miesięczników? Czyżby taniej wychodził przedruk starszych artykułów z zagranicy i internetu, niż opłacenie należnego honorarium autorom i współpracownikom? Czy tak jest nie wiem, ale jak wcześniej pisałem, różne myśli przychodzą do głowy w takich chwilach. Jeśli upadnie EDW czy EP to co potem?

pbu
-

Post autor: pbu » 27 mar 2022, 19:56

Przyznam, że nie czytałem całego numeru EdW, jedynie fragmenty dostępne za darmo. Nowa edycja faktycznie szału nie robi, ale i poprzednio nie było najlepiej. Może warto dać nowej redakcji trochę czasu i poczekać z krytyką na kolejne numery? Moim zdaniem zmiany były konieczne, poprzenia wersja została w latach 90. ubiegłego wieku i była właściwie żywym muzeum.
Zmiany bywają bolesne, ale i potrzebne. EP czyta się teraz o wiele lepiej niż jeszcze kilka lat temu, miejmy nadzieję, że i EdW odbije się od dna i wkroczy w XXI wiek.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 27 mar 2022, 20:49

Co do krytyki to po prostu ocena dobrych i złych stron wprowadzonych zmian. Trudno na podstawie kilku piszących tu osób w tym mnie jednoznacznie powiedzieć, że jest dobrze lub źle. Każdy Czytelnik ma swoje preferencje, gust, upodobania i trudno wszystkich zadowolić. Jednak gdybym miał wybierać pomiędzy poprzednią i obecną edycją EDW to jednak wybrał bym poprzednią edycję.

Póki co to rzuca się w oczy stara i nowa szata graficzna EDW. Stara szata graficzna jest widoczna w takich działach jak "Szkoła konstruktorów", "Poczta" i "Jak to działa". Nowa szata graficzna widoczna jest w powstałej części EDW. Warto by to ujednolicić.

grzegorzn
-
Kontakt:

Post autor: grzegorzn » 27 mar 2022, 21:50

Nowej redakcji na razie nie ma, więc nie ma komu dawać szansy. Nie zdziwiłbym się, gdyby się nigdy nie pojawiła. Wszak po likwidacji czasopisma i stworzeniu tej wydmuszki, dla zmyłki pod starą nazwą, nie jest już do niczego potrzebna.

Owszem, zmiany były potrzebne. Szkoda tylko, że wybrano likwidację pisma zamiast ich wprowadzenia. I to nagle, bez żadnej zapowiedzi, w tym urywając istniejące cykle edukacyjne, np. NanoVNA. Bardzo arogancko. I widać tutaj, że zlikwidowano funkcję edukacyjną EdW. Ma być jak najtaniej. Artykuł z neta, Google Translate i do druku. Po co jakiś cykl o przetwornicach na 20 odcinków. Albo projekty czytelników? Na co to komu? Przecież, jak napisał Marciniak, wszystko jest w Internecie. Młodzież sobie wygoogla.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 27 mar 2022, 22:14

KrzysiekK pisze: ↑
27 mar 2022, 14:28
es2 pisze: ↑
25 mar 2022, 20:45
(...)
Nie ma co tego porównywać do czasopism(...) projekt zająłby 12 numerów czasopisma.
(...)
Kolejny przykład to "Prosty tester tranzystorów" w dziale DIY plus. Podobną konstrukcję testera tranzystorów opublikowano w "Młodym Techniku" 38 lat temu (...)
Dodam kolejny, niewarty uwagi artykuł, który już w tytule zawiera KŁAMSTWO! Mam na myśli "Liniowa regulacja prędkości silnika DC". W kodzie znajdziemy:

Kod: Zaznacz cały

void loop() {
  onOffSwitch = digitalRead(onOffPin);  // read the state of the on off switch value:
  // check if the on off switchn is pressed. If it is, the onOffSwitch is HIGH:
  if (onOffSwitch == HIGH) {
  analogWrite(motor, rpm); // set the rpm of pin 9:
  rpm = rpm + rpmIncrementFactor;// change the rpm for next time through the loop:
  if (rpm >= 254&onOffSwitch == HIGH){
    rpm = 255;
  }
  } else {
   analogWrite(motor, 0);
   rpm = 0;
  }
  // wait for 250 milliseconds to see the incremental effect
  delay(250);
}
Wykorzystanie delay o ogromnym czasie ćwierć sekundy w pętli głównej programu, dyskwalifikuje ten kod z dalszej analizy. Brak obsługi watchdog'a, kolejna dyskwalifikacja, bo może dojść do sytuacji, że nie będzie można zatrzymać silnika!

Zażyłem środki uspokajające i analizuję dalej. Szukam, gdzie ta liniowość? Szukam i nie znajduję! Przeanalizujmy fragment:

onOffSwitch = digitalRead(onOffPin);  // read the state of the on off switch value:
  // check if the on off switchn is pressed. If it is, the onOffSwitch is HIGH:
  if (onOffSwitch == HIGH) {
  analogWrite(motor, rpm); // set the rpm of pin 9:
Zbudowałem wiele sterowników silników DC (choćby "dekoder DCC trakcji i dźwięku do modeli lokomotyw") i silnik NIE STARTUJE od PWM =~ 0,5%! Jest to ok 20-30%! Już jest nieliniowość!
Kolejny problem, to zakres regulacji od startu silnika do max obrotów (PWM = MAX) też jest nieliniowy!
Mamy więc przykład "Jak trzeba kłamać niczym PiS aby osiągnąć wątpliwy sukces" albo "Jak nie pisać programów (delay, brak WDG)".

PS
Za jakiś czas dojdziemy do "Prosta solarna lampa dzienna oparta na słonecznym pozyskiwaniu energii". jest o czym pisać!

pbu
-

Post autor: pbu » 27 mar 2022, 22:32

Sterownik silnika faktycznie jest marny, ale trzeba patrzeć na świat optymistycznie - wreszcie zaczynają się pojawiać projekty z kodami źródłowymi programów. Bez sensu jest opisywać układ, który sprowadza się do banalnych peryferiów podpiętych do mikrokontrolera, skoro nie ma dostępu do kodu programu, przykładem niech będzie wspomniany dekoder DCC.
Jest więc bardzo dużo do poprawy, ale może zmiany z czasem będą na lepsze.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 27 mar 2022, 22:41

pbu pisze: ↑
27 mar 2022, 22:32
wreszcie zaczynają się pojawiać projekty z kodami źródłowymi programów.
W EdW prawie zawsze były kody źródłowe!

W EP też publikowałem kody źródłowe ale do czasu!
Chce kolego poznać szczegóły, proszę o kontakt via e-mail bo tu, NIE MOGĘ PISAĆ!

edwac
-

Post autor: edwac » 28 mar 2022, 0:12

Dróg dalszego rowoju EdW bez pana Piotra Góreckiego jako RN było co najmniej kilka. Póki co wygląda na to, że wydawnictwo zerwało z dotychczasową formą i już im nie zależy na publikacjach polskich autorów. Nie widać ani motywacji, ani dalszego ciągu cyklów artykułów (retro, przetwornice, radio i fale).
A EdW miało unikalną formę, ponieważ było to czasopismo współtworzone przez czytelników. Każdy, kto miał coś ciekawego do zaprezentowania miał szansę na publikację w EdW.

Wydawnictwo zrobiło ostry skręt i zaczęli publikować przedruki z zagranicy. Taka formuła mogła się sprawdzić w czasach transformacji ustrojowej, kiedy zapóźnienie technologiczne było wśród polskich hobbystów, amatorów i nie tylko, dość duże, jako konsekwencja panowania komunizmu.

Obecnie polscy konstruktorzy amatorzy i nie tylko, niczym nie ustępują reszcie świata, co można zaobserwować w wielu miejscach (projekty, konkursy, internet, itd.). Może ktoś nadal odczuwa kompleksy, mimo że PRL dawno minął?
Mało tego, obecna tendencja jest taka, aby zatrzymywać kapitał w kraju i tworzyć eksport. EdW i w ogóle AVT miało taki potencjał, widywałem projekty na zagranicznych forach a tytuł EdW był znany i rozpoznawalny.

Wydawnictwo wybrało drogę ku równi pochyłej zamiast rozwoju poprzez trzymanie obecnego kursu, czyli współtworzenia pisma wraz z czytelnikami.
Jedynie jeszcze Świat Radio pozostaje wciąż w niezmienionej formie, i trzymam kciuki żeby utrzymało się jak najdłużej.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 28 mar 2022, 16:30

Kolejny, żenujący projekt w EdW 4/2022 "Bezprzewodowy ściemniacz światła oparty na gestach dłoni".
Co w nim nie tak?
Sprzętowo:
- Bateria 9V (proponuję akumulator od Jelcza lub czołgu/autobusu, może rok wytrzyma) i stabilizator liniowy w Arduino. Ok 40% energii zamieniane jest na ciepło. To się nazywa ekologia :-) Producenci baterii będą zachwyceni! Aby było "oszczędniej" jeśli chodzi o zużycie energii to mamy niepotrzebny w tej sytuacji mostek USB-UART, który swoje pobiera. Ciekaw jestem, czy autor projektu sprawdził (redakcja EdW na 99,99999% nie sprawdziła) ile godzin wytrzyma popularna bateria 6F22?
- Nadajnik 433MHz, który nadaje na wszystkich możliwych kanałach!
- Odbiornik 433, który odbiera na wszystkich możliwych kanałach.
Coś czuję, że jak zacznę te gesty robić to otworzę sąsiadowi bramę w domu albo jak on otwiera bramę, to mój odbiornik zareaguje.

Programowo:
Tu jest wzór, jak nie pisać programów! Konkretnie, pętla główna

void loop()                                //RUN REPEATLY
{
    sense();                               // SENSING
    if (ax>30 && ax <70)                   //CHK IF UR HAND IS NOT IN PROPER POSITION THEN DATA IS NOT SEND 
    {
sendd();                                   //SEND DATA
}
}
Kto widzi usypianie mikrokontrolera celem oszczędzania energii?
Dalsza analiza wykaże dely, zużywające czas CPU a co za tym idzie energię. Zamiast delay, powinno być uśpienie mikrokontrolera, który powinien być wybudzony przez asynchroniczy timer taktowany ~32kHz.

Tak beznadziejnej konstrukcji dawno nie widziałem! Fakt, na Arduinopolska i innych niszowych forach takie kody i konstrukcje pojawiają się ale na już "Elktrozgorozie" raczej nie.
Jak można płacić zagranicznym firmom za taki chłam w sytuacji, gdy rodzimi konstruktorzy, robią dużo lepsze konstrukcje?
Tak jak kolega wcześniej napisał, równia pochyła!
Dobrze, ze z tego tonącego okrętu (AVT) w porę się ewakuowałem!

pbu
-

Post autor: pbu » 28 mar 2022, 18:14

Postanowiłem jednak zainwestować w pełną wersję najnowszego wydania EdW i dla porównania EP. Od razu muszę przeprosić za chwalenie EP, wycofuję wszystko co dobrego o nich napisałem - jakiś czas temu było widać zmiany na lepsze, ale wrócili do publikacji nudnych projektów, które nic nie wnoszą :(
Natomiast co do EdW to nastąpiła prawdziwa rewolucja i teraz jedno pismo jest podzielone na 3 części - wszystko jest opisane we wstępie. Krytykowane artykuły pochodzą z części "DIY dla wszystkich", ale ta część ma zawierać projekty robione przez amatorów, dlatego jest Arduino i rozwiązania dalekie od produkcyjnych.
Na razie ciężko jest powiedzieć czy nowy format się przyjmie, z drugiej strony najwyższy czas coś zmienić, bo zarówno EdW, jak i EP zostały w rozwoju gdzieś na etapie wczesnych lat 90. a świat bardzo się zmienił.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 28 mar 2022, 21:06

27 mar 2022, 22:32
- wreszcie zaczynają się pojawiać projekty z kodami źródłowymi programów.
W materiałach dodatkowych w Elportalu były publikowane kody źródłowe i materiały dodatkowe do publikowanych artykułów. Natomiast po "zmianach na lepsze" w nowym Elportalu dostęp do tych materiałów "wycięto" z nowego Elportalu, odcinając Czytelników od kodów źródłowych i materiałów dodatkowych uzupełniających papierowe wydania wcześniejszych numerów EDW. Więc tak naprawdę te zmiany na niby lepsze są w moim odczuciu zmianami na gorsze.
28 mar 2022, 18:14
Natomiast co do EdW to nastąpiła prawdziwa rewolucja i teraz jedno pismo jest podzielone na 3 części - wszystko jest opisane we wstępie. Krytykowane artykuły pochodzą z części "DIY dla wszystkich", ale ta część ma zawierać projekty robione przez amatorów, dlatego jest Arduino i rozwiązania dalekie od produkcyjnych.
W pozostałych działach też nie jest najlepiej. Nadmiernie "rozdmuchane" artykuły, nie wnosząca nic istotnego w treści artykułów i zajmująca dużo miejsca grafika. Wspomniany już wcześniej wzmacniacz stereo 2x5W, którego opis zajmuje cztery strony. Jakież to innowacyjne rozwiązania zastosowano w tym wzmacniaczu, że jego opis zajął tyle miejsca?

Awatar użytkownika
Circuit Chaos
-
Kontakt:

Post autor: Circuit Chaos » 28 mar 2022, 23:30

27 mar 2022, 18:08
Czyżby taniej wychodził przedruk starszych artykułów z zagranicy i internetu, niż opłacenie należnego honorarium autorom i współpracownikom?
Nie wiem, jak inni, ale ja moje trzy artykuły w EdW opublikowałem bez honorarium – zależało mi na podzieleniu się wiedzą, pomysłem i na oddaniu trochę czasopismu, z którego sam przez lata wiele się nauczyłem.

Kwietniowy numer niestety zabił wszystko to, czym było EdW. Prenumeruję EdW dla ciekawych artykułów, projektów dostosowanych do polskich realiów, artykułów na temat elektroniki retro, artykułów i projektów czytelników. Lubiłem czytać Skrzynkę Porad, która teraz wyparowała, zastanawiać się, „Jak to działa”. Czekałem na Radiową Oślą Łączkę. Projekty w zasadzie zawsze były dla mnie tylko dodatkiem do reszty czasopisma, ale i tak je przeglądałem, bo często można było wyłuskać z nich jakieś ciekawe rozwiązania konstrukcyjne.

Kwietniowe EdW tylko przejrzałem. Przeczytałem parę artykułów, ale poziom tłumaczenia jest tak żenujący, że mi się odechciało. Na pewno tłumaczyła to osoba niemająca pojęcia o elektronice, a być może wręcz automatyczny translator. Poziom przedrukowywanych projektów też jest niski, ale o tym już kolega wyżej pisał. Przede wszystkim te projekty są na siłę. Artykułów, które faktycznie by mnie zainteresowały, felietonów, historycznych opisów p. Jerzego Szymańskiego czy p. Karola Świerca, cyklu o przetwornicach, czy o wzmacniaczach klasy D, już nie znalazłem.

Zawsze było tak, że niektóre artykuły tylko przemiatałem wzrokiem albo czytałem, ale bez zainteresowania, ale nigdy nie było tak z (pomijając stare działy) praktycznie całym pismem.

Generator szumu. Spodziewałem się ciekawej konstrukcji, np. na spolaryzowanym zaporowo złączu P-N i opisu, jak to dokładnie działa (choć ja akurat wiem, jak działa), ale po co. Zresztą jakbym potrzebował szumu, to bym sobie apkę na smartfonie zainstalował. Taka jest przydatność tego projektu.

Reszty jeszcze nie przeczytałem, bo szczerze mówiąc odechciało mi się. Zawsze jestem w trakcie czytania jakiejś książki i gdy przychodzi w prenumeracie nowe EdW, to odkładam książkę, żeby czytać EdW. Teraz przejrzałem EdW i wróciłem do książki.

Miałem parę pomysłów na opisanie innych projektów, które gdzieś w międzyczasie zrobiłem i działają, ale w obecnej formie nie ma to sensu – i tak nikt tego nie wydrukuje. Może wrzucę na YT. Tylko że na YT nikt nie zagląda, tak jak nikt nie zagląda na prywatne strony innych autorów. EdW była takim hubem do dzielenia się pomysłami i wiedzą. Była.

Nie wiem, co tam dokładnie w redakcji zaszło, czy p. Piotr odszedł sam, czy został do tego zmuszony, czy jest aż tak źle, że trzeba do tego stopnia ciąć koszty (kosztem jakości), ale jeśli formuła się nie zmieni (a raczej nie zmieni, bo widać w tym konkretny plan i celowe działanie, umowy z zagranicznymi czasopismami są już podpisane, itd.) i nie wróci część starych działów, to będzie znaczyło, że EdW niestety umarła i prędzej czy później zniknie, bo nikt już nie będzie jej kupował.

Szkoda. Serio, szkoda.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 29 mar 2022, 5:45

Circuit Chaos pisze: ↑
28 mar 2022, 23:30
27 mar 2022, 18:08
Czyżby taniej wychodził przedruk starszych artykułów z zagranicy i internetu, niż opłacenie należnego honorarium autorom i współpracownikom?
Nie wiem, jak inni, ale ja moje trzy artykuły w EdW opublikowałem bez honorarium
Wiem o takich sytuacjach, ja co prawda za free nie publikowałem ale za jakieś 10% rozsądnej stawki (W PRAKTYCE ZA FREE). Nie było to wykorzystywanie, zgodziłem się na takie rozwiązanie z wielu powodów.

Circuit Chaos pisze: ↑
28 mar 2022, 23:30
Nie wiem, co tam dokładnie w redakcji zaszło, czy p. Piotr odszedł sam, czy został do tego zmuszony, czy jest aż tak źle, że trzeba do tego stopnia ciąć koszty (kosztem jakości), ale jeśli formuła się nie zmieni (a raczej nie zmieni, bo widać w tym konkretny plan i celowe działanie, umowy z zagranicznymi czasopismami są już podpisane, itd.) i nie wróci część starych działów, to będzie znaczyło, że EdW niestety umarła i prędzej czy później zniknie, bo nikt już nie będzie jej kupował.
Mawia się, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
W tym przypadku (także moim) nie chodzi tylko o pieniądze. Czemu Pan Piotr zrezygnował? Trzeba gopytać! Dlaczego ja zrezygnowałem? Chyba już to napisałem.

es2
Użytkownik

Post autor: es2 » 29 mar 2022, 15:58

Wygląda na to, że razem z Panem Piotrem, z pracy odeszło więcej Góreckich, np korekta. Były już przykłady "translatora Google", teraz kolejny:
"Kratka vs. ściana. Niektóre balkony
mają kratki, a inne ścianki. Ściany zatrzy-
mują wiatr. Dlatego też panele zamontowane
na ścianach są bezpieczne przed wiatrem."
Cóż, transalator Google jest ok ale trzeba "umiejeć" go używać.
Widać, że AVT zrezygnowało z korektorów, efekty widać. Pewnie pieniądze przeznaczone dla korektorów zainwestowano w wątpliwej jakości przedruki staroci.

Jaki jest sens artykułu "Prosta solarna lampa dzienna oparta na słonecznym pozyskiwaniu energii"?
W EdW był cykl artykułów na temat paneli solarnych. Z niego wiem, że "Obliczanie wartości rezystora" pochodzące z wspomnianego artykułu w EdW 4/2022 to chyba żart. W sumie kwiecień to "Prima aprilis" więc nawet pasuje.

Dziś przeanalizuję kolejny artykuł z "przełomowego" (tak się reklamuje AVT) wydania EdW. Przełomowe bez wątpienia jest ale w niekorzystnym kierunku.

pbu
-

Post autor: pbu » 30 mar 2022, 9:48

Czepiasz się. To kolejny projekt z działu DIY, więc odpowiednik "projektów czytelników". Nie jest i nie musi być doskonały.
Chociaż jak chodzi o jakość tłumaczenia i korekty to faktycznie dużo do nadrobienia.

A zamiast narzekania proponuję zrobić coś konstruktywnego, założyć własny portal, albo wydać własne pismo - łatwo jest marudzić jaki to cały świat jest zły. Jeśli zmiany będą faktycznie na gorsze, to nikt nie będzie EdW kupował, pismo zostanie zamknięte i będzie idealna okazja, żeby wejść na rynek z nowym produktem.

ODPOWIEDZ