Może czas zmienić nazwe forum?
Może czas zmienić nazwe forum?
Może pora zmienić nazwę z EDW na RDW (Remont Dla Wszystkich), bo tak coraz więcej tematów budowlanych na forum widuję, niż o elektronice?
Drugie pytania.
Halo leci z nami pilot?
Drugie pytania.
Halo leci z nami pilot?
Re: Może czas zmienić nazwe forum?
Smutne. Redaktor naczelny EDW przeniósł swoje życie na Facebooka. Strona "npwego" Elportalu, zamieniła się w folder reklamowy wzorowany na EP. materiały dodatkowe z EDW praktycznie nie do znaleźenia.
Chyba czas trochę nabrudzić na fejsowym kanale EDW.
Chyba czas trochę nabrudzić na fejsowym kanale EDW.
Na wszelki wypadek wspomnę, że stara strona Elportalu (ta będąca dodatkiem do EdW) jest teraz pod adresem https://edw.elportal.pl/ i tam materiały dodatkowe są dalej aktualizowane 
Natomiast przykro patrzeć, jak zanika aktywność Forum Elportalu związana z elektroniką...

Natomiast przykro patrzeć, jak zanika aktywność Forum Elportalu związana z elektroniką...
Przeniósł, bo tak chce większość. Ja też przeniosłem się do FB mimo, ze NIE NADAJE SIĘ KOMPLETNIE jako alternatywa forów! Niestety, użytkownicy GSM robią co robią, operatory GSM widzą biznes i dlatego fora upadają. Ten temat mogę rozwinąć ale większość nie lubi czytać prawdy o sobie.
To już sprawka NOWEJ ekipy. Jak naczelny EdW tak i ja wycofałem się, także po ponad 25 latach, z współpracy z AVT. Kto jest ciekaw, niech pisze na PW, wyjaśnię dlaczego podjąłem taką decyzję. Publicznie nie napiszę, bo "CENZURA" też czasem czyta to forum.
Co robi "cenzura"? Niczym na wschodzie, kasują to co dla nich niewygodne!
Czyżby AVT było drugim Putinem?
Wszystko na to wskazuje!
Klienci DO MNIE mają żal, że "jest jak jest" (temat woda). Zawsze były problemy ale od czasów S S (osoba publiczna, RODO nie obowiązuje. Swoją "szosą" gdzie on pracę znajdzie jak ponownie odejdzie z AVT? W MPO? Ja nawet tam bym go nie zatrudnił). To, że nie ma publikacji kolejnych części ZAMÓWIONYCH u mnie artykułów przez S ale w zamian za PLAGIATY z Internetu gdzie autorem jest Cichowski.
Kod Cichowskiego (czasem 50% powierzchni przeznaczonej na artykuły) z delay (a nie ma OS) a moje projekty:
http://sa-s.prv.pl/
A Cichowskiego (w cudzysłowie bo on NIC nie zbudował, to jest "specjalista" od przedruków BEZ SPARAWDZANIA czy projekt działa!
Adam Tatuś, trochę się polepszył od ostatnich moich "napadów" ale jak ktoś chce abym wykazał, że tych projektów nie da się najczęściej użyć, proszę pisać na PW.
Ja natomiast czekam na kwietniowe wydanie "Elektroniki dla Wszystkich", jak będzie ono wyglądało w wydaniu nowej Redakcji. Choć po jednym wydaniu trudno będzie ocenić zmiany wprowadzone w "Elektronice dla Wszystkich".
Jest wiele zaległych artykułów, więc pewnie zmian nie będzie. Po paru miesiącach, można spodziewać się obniżenia jakości artykułów do poziomu EP czyli Arduino z delay, bez IRQ tym bardziej DMA. Już widzę "atak" Cichowskiego i tatusia na EdW w postaci nic nie znaczących artykułów.
Pytanie rytoryczne, dlaczego EP zrezygnowało z ankiety?
To Piotr Górecki nie będzie już redaktorem naczelnym?
Dużo zależy od nowej Redakcji jakie ma koncepcje prowadzenia "Elektroniki dla Wszystkich". Zmiany mogą zostać wprowadzone od zaraz, a zaległe artykuły mogą zostać opublikowane z dalszym opóźnieniem lub w ogóle nie zostać opublikowane.
Niestety tak. Informuje o tym w marcowym wydaniu "Elektroniki dla Wszystkich".
Widzę że właśnie na Facebooku EdW pojawiły się pewne informacje odnośnie zmian w EdW. Na UlubionymKiosku można też już przejrzeć kilka próbek numeru kwietniowego (czyli pierwszego w nowej odsłonie).
Rzeczywiście wygląda na to, że EdW bardzo się zmieniła graficznie i w pewnym stopniu merytorycznie.
W tym poście na Facebooku jest też prośba o nadsyłanie ew. własnych pomysłów/uwag.
Rzeczywiście wygląda na to, że EdW bardzo się zmieniła graficznie i w pewnym stopniu merytorycznie.
W tym poście na Facebooku jest też prośba o nadsyłanie ew. własnych pomysłów/uwag.
Z tego co widzę to kwietniowy numer EDW to przedruk z archiwów Silicon chip i Everyday Practical Electronics i jakiegoś magazynu z indi.
No to to już rzeczywiście jest Koniec.
No to to już rzeczywiście jest Koniec.
Przeglądnąłem sobie dostępną wersję "demo" kwietniowego numeru EDW. Na stronie nr 6 mamy artykuł "Wyjątkowo czuły magnetometr" i... na pierwszej stronie tego artykułu na około połowie strony mamy zdjęcie autora projektu podczas testu magnetometru. Jaką wartość merytoryczną ma tego rodzaju zdjęcie? Można zrozumieć "duży" schemat magnetometru, czy rysunek płytki drukowej, ale zamiast tego mamy zdjęcie autora projektu na pół strony .
Podobnie jest na stronie nr 22 w artykule "Stroboskop dyskotekowy", gdzie nic nie wnosząca grafika zajmuje 3/4 strony. Również na stronie 28, "dziecinna" grafika - kreskówka zajmuje większość strony. Taki przykładów można przytoczyć więcej. Wygląda jakby nowa redakcja nie miała póki co pomysłu na to jak ma wyglądać EDW w nowej odsłonie i braki w postaci ciekawej treści wypełniała nic nie wnoszącą grafiką.
W marcu 2022 cena "starej" EDW wynosiła 13.90 zł, a EDW w nowej odsłonie od kwietnia 2022 kosztuje już 16,90 zł. Wiadomo inflacja, ale wyższa cena za niższą jakość? To faktycznie może być koniec, koniec EDW jaką znaliśmy do tej pory. Ja mam aktywną prenumeratę EDW, która wkrótce się zakończy i obecnie zastanawiam się czy ją przedłużyć. Nie ze względu na cenę, ale zawartość nowej EDW. Póki co mam jeszcze nieco czasu na podjęcie decyzji co do kontynuacji dalszej prenumeraty.
Do tej pory mocną stroną "starej" EDW były na wysokim poziomie artykuły Redaktora Naczelnego Piotra Góreckiego oraz projekty nadsyłane przez Czytelników i współpracowników EDW. Teraz mamy streszczenie czy też przedruki starych materiałów dostępnych w sieci. Streszczenie w mojej ocenie niekompletne, bo bez schematu, który mogę sobie teoretycznie zobaczyć w internecie. Zamiast tego zdjęcie autora projektu na pół strony. Kupować EDW po to aby dowiedzieć się, że "gdzieś" w internecie jest dostępny projekt pewnego urządzenia i tam mogę zapoznać się z jego szczegółami jak np. schemat? Czy obecnie EDW zeszła już tak nisko, że nie ma co zaprezentować Czytelnikom, tylko niepełne w treści przedruki z zagranicy? Na mnie kwietniowy numer EDW w nowej odsłonie sprawił słabe wrażenie.
Z ciekawości odnalazłem w sieci projekt opisywanego w kwietniowym numerze EDW magnetometru na stronie siliconchip.com.au, a tam niespodzianka. Dostęp do artykułu, czy też projektu płytki drukowanej jest dodatkowo płatny. Raz zapłaciłem za artykuł w EDW i drugi raz trzeba zapłacić na stronie z której projekt ten zaczerpnięto do druku jeśli chcę mieć dostęp do pełnej treści artykułu.
W mojej ocenie tego rodzaju zmiany to szybka droga jeśli nie do upadku EDW to odpływu Czytelników.
Podobnie jest na stronie nr 22 w artykule "Stroboskop dyskotekowy", gdzie nic nie wnosząca grafika zajmuje 3/4 strony. Również na stronie 28, "dziecinna" grafika - kreskówka zajmuje większość strony. Taki przykładów można przytoczyć więcej. Wygląda jakby nowa redakcja nie miała póki co pomysłu na to jak ma wyglądać EDW w nowej odsłonie i braki w postaci ciekawej treści wypełniała nic nie wnoszącą grafiką.
W marcu 2022 cena "starej" EDW wynosiła 13.90 zł, a EDW w nowej odsłonie od kwietnia 2022 kosztuje już 16,90 zł. Wiadomo inflacja, ale wyższa cena za niższą jakość? To faktycznie może być koniec, koniec EDW jaką znaliśmy do tej pory. Ja mam aktywną prenumeratę EDW, która wkrótce się zakończy i obecnie zastanawiam się czy ją przedłużyć. Nie ze względu na cenę, ale zawartość nowej EDW. Póki co mam jeszcze nieco czasu na podjęcie decyzji co do kontynuacji dalszej prenumeraty.
Do tej pory mocną stroną "starej" EDW były na wysokim poziomie artykuły Redaktora Naczelnego Piotra Góreckiego oraz projekty nadsyłane przez Czytelników i współpracowników EDW. Teraz mamy streszczenie czy też przedruki starych materiałów dostępnych w sieci. Streszczenie w mojej ocenie niekompletne, bo bez schematu, który mogę sobie teoretycznie zobaczyć w internecie. Zamiast tego zdjęcie autora projektu na pół strony. Kupować EDW po to aby dowiedzieć się, że "gdzieś" w internecie jest dostępny projekt pewnego urządzenia i tam mogę zapoznać się z jego szczegółami jak np. schemat? Czy obecnie EDW zeszła już tak nisko, że nie ma co zaprezentować Czytelnikom, tylko niepełne w treści przedruki z zagranicy? Na mnie kwietniowy numer EDW w nowej odsłonie sprawił słabe wrażenie.
Z ciekawości odnalazłem w sieci projekt opisywanego w kwietniowym numerze EDW magnetometru na stronie siliconchip.com.au, a tam niespodzianka. Dostęp do artykułu, czy też projektu płytki drukowanej jest dodatkowo płatny. Raz zapłaciłem za artykuł w EDW i drugi raz trzeba zapłacić na stronie z której projekt ten zaczerpnięto do druku jeśli chcę mieć dostęp do pełnej treści artykułu.
W mojej ocenie tego rodzaju zmiany to szybka droga jeśli nie do upadku EDW to odpływu Czytelników.
Widzę "kalkę" Ep z lat 1993-1996 czyli często banalne projekty z rozległymi opisami. To było dobre w zeszłym tysiącleciu ale nie teraz. Kto rozsądny zapłaci za jakieś starocie, niezweryfikowane w redakcji, przedrukowane z Internetu?
To jest początek końca.
EP już od dłuższego czasu tak działa! Z pełną siłą od czasu gdy D S jest redaktorem naczelnym.
Przedruki z Internetu, niesprawdzone w AVT (rodzimych autorów sprawdzają), kod programu godny pogardy (delay za dely'em itp) tak jak i konstrukcja (mały uC otoczony dużo większymi, które bez problemu zrealizowały dodatkowe zadania).
Moje zaawansowane projekty "leżą na półce" już kilka lat mimo, że były zamówione. AVT włożyło środki w PCB i elementy, ja straciłem czas, teraz to leży co nie przeszkadza publikować wątpliwej jakości przedruki.
Mimo, że mam darmową prenumeratę EP i EdW nie będę występował o jej przedłużenie bo już nie ma tam co czytać. Jak będe chciał poczytać o marnym projekcie z wykorzystaniem Arduino czy RPi, to nie muszę kupować EP czy teraz EdW.
Artykuły, których EPnie chce a chciała będą sukcesywnie publikowane na : http://elportal.keep.pl/