Strony użytkowników są bardzo dobrym pomysłem jednak mają swoje wady - otóż gdy ich ilość zrobi się duża to wyszukiwanie w nich danej informacji będzie znacząco utrudnione, a tematy stron różnych autorów prawdopodobnie będą się dublować. Dlatego proponuje Wam zrobić strony - miniportale na różne tematy np. "generatory wysokiego napiecia" i inne. Moje założenie jest takie żeby do tych miniportalów KAŻDY zarejestrowany użytkownik mógł dodawać swoją wiedze lub stworzyć własny miniportal o jakimś nowym temacie.
Wiem ze wykonanie tego może wydawać się skomplikowane, ale przy wykorzystaniu mechanizmów WikiWiki (najlepiej Mediawiki), na których jest zrealizowana chociażby Wikipedia.
Pomysł
witam,
dziękuje za tę wypowiedź, może po kolei
w kwestii wyszukiwania - strony autorskie są zarządzane przez specjalny moduł
o nazwie Content Express i on jednocześnie dostarcza mechanizmów wyszukiwania
danych - prosty test: w Elportalowej szukaczce wystarczy wpisać jakąś frazę,
ot, przykładowo "Algorytm jest prosty" - jako wynik wyskoczy strona N0003j - jej tekst
zawiera dokładnie te słowa...
jedyne drobne problemy w kontekscie wyszukiwania informacji na Elportalu są
ze zgromadzonymi tam plikami pdf (pierwotna zawartość dostarczona przez EdW),
to są niezależne pliki i tylko ich tytuły podlagają indeksacji...
ale to się za jakiś czas zmieni, mam już wizję nowej wyszukiwarki
jeżeli chodzi o samą tematykę stron autorskich - przy dużej ilość stron - rzeczywiście
istnieje ryzyko dublowania się tamatyki, ale nie konkretnych opracowań,
a każde nowe na dany temat - to jest inne podejście do tematu, inne spojrzenie,
więc przynajmniej ja nie uważam, że to źle...
problem jest faktycznie z rozproszeniem tej wiedzy (opracowań) po różnych
stronach - dlatego też dodałam do modułu OurPages ikony symbolizujące dana tematykę,
można pójść dalej i pokusić się o stworzenie swego rodzaju tematycznego katalogu stron,
ale to jeszcze nie teraz - jest ich zbyt mało
pomysł jak to nazwałeś - 'miniportali' jest bardzo dobry i paradoksalnie on został
już dawno (gdy Elportal startował) wdrożony - to są właśnie poszczególne działy portala!
to tylko kwestia przyjętej nomenklatury - czy nazwiemy to działem - czy 'miniportalem',
aktualnie wiekszością działów opiekują się 'trzy kropki' czyli one czekają aż ktoś je
przygarnie i zacznie rozwijać - nie musi to być jedna osoba, może być kilka, aby tylko
umiały się 'dogadać' i ze sobą współpracować....
póki co zagospodarowane są 'Szkoły i uczelnie' (Brzozi), CYBEROB (Michał Urbaniak)
i 'Nasze Strony' - to ja... I te działy, jako mające opiekunów, jakoś się rozwijają,
coś ciągle się tam dzieje, na innych - niestety osiada kurz...
W/g mnie problem nie jest, w nazwijmy to naukowo, braku wsparcia informatycznego,
czy jakiejś ułomności systemu na którym stoi Elportal - ale w braku wiekszego
zainteresowania ze strony zarejestrowanych userów...
iloraz zarejestrowanych-piszących do zarejestrowanych-tylko raczej nie napawa radością...