Obsługa numerycznego wyświetlacza LCD

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2037
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Obsługa numerycznego wyświetlacza LCD

Post autor: Kulpina » 30 lip 2010, 9:46

Jak steruje się numerycznym wyświetlaczem LCD?

Chodzi o coś takiego:
http://allegro.pl/item1116192879.html

Jest to LCD bez układu sterującego. Jak dotąd mam tylko niezbyt zrozumiałe tłumaczenie sprzedawcy, natomiast wszelkie wyniki poszukiwań dotyczą wyświetlaczy typu 16x2 ze sterownikiem.
To chyba nie jest nic trudnego, ale nigdy z takiego wyświetlacza nie korzystałem i nie chce go uszkodzic po 5 min...

Mateuszkat666
-
Posty: 5
Rejestracja: 14 sty 2009, 14:06
Lokalizacja: Brzeszcze
Kontakt:

Post autor: Mateuszkat666 » 30 lip 2010, 10:09

Witam, tego typu wyświetlaczem steruje się dosyć prosto, prawie tak samo jak wyświetlaczem LED 7 segmentowym. Wyprowadzone masz wszystkie segmenty każdego znaku. W najprostszy sposób wystarczy przyłożyć plus zasilania do punktu np. 1G i mase do punktu COM żeby zapalić segment G z pierwszego znaku. Ale ekonomiczniej byłoby sterować tym w sposób multipleksowy zaoszczędzisz wtedy za liczbie potrzebnych do sterowania pinów np. mikrokontrolera.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-07-30, 11:10 ]
Witam, tego typu wyświetlaczem steruje się dosyć prosto, prawie tak samo jak wyświetlaczem LED 7 segmentowym. Wyprowadzone masz wszystkie segmenty każdego znaku. W najprostszy sposób wystarczy przyłożyć plus zasilania do punktu np. 1G i mase do punktu COM żeby zapalić segment G z pierwszego znaku. Ale ekonomiczniej byłoby sterować tym w sposób multipleksowy zaoszczędzisz wtedy za liczbie potrzebnych do sterowania pinów np. mikrokontrolera.

Pozdrawiam.

pawel1991
-
Posty: 38
Rejestracja: 10 kwie 2009, 11:51
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Post autor: pawel1991 » 30 lip 2010, 10:12

W aukcji jest link do opisu. Tam jest taka tabelka gdzie są zapisane funkcje wszystkich wyprowadzeń. Pin o nazwie "com" to pewnie ujemny biegun, który jest wspólny, czyli jak na każdy inny podamy plus zasilania, to powinien zaświecić odpowiedni segment. Tylko, że nie wiem, czy nie trzeba przypadkiem ograniczać prądu poprzez jakiś rezystor. Możesz spróbować podłączyć na próbę z zerowym napięciem, a później jechać w górę, aż będzie odpowiednio mocno świecił wyświetlacz.

Mateuszkat666
-
Posty: 5
Rejestracja: 14 sty 2009, 14:06
Lokalizacja: Brzeszcze
Kontakt:

Post autor: Mateuszkat666 » 30 lip 2010, 10:22

Dokładnie tak, albo prościej na początek wziąć miernik i ustawić na test diod i sprawdzić po kolei czy i jak świeci, później ewentualnie żeby dobrać odpowiednią ostrość można się pobawić podłączając np. do zasilacza regulowanego i jechać od zera powoli do góry lub przez potencjometr.

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 30 lip 2010, 10:23

Wyświetlaczy LCD nie zasilamy prądem stałym, bo ulegnią zniszczeniu!

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Posty: 2090
Rejestracja: 21 wrz 2008, 12:53
Lokalizacja: Poland
Kontakt:

Post autor: kayron » 30 lip 2010, 10:35

A najlepiej użyć układu do sterowania takimi wyświetlaczami na SPI czy I2C podpinanego do uC, lub wybrać uC z sterownikiem LCD na pokładzie.
Tzn. da się sterować zwykłym uC, ale mały błąd w programie, zwiecha i po wyświetlaczu.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 30 lip 2010, 10:42

Adamie a ten słynny scalak co go tak dużo w zegarku użyłeś ma możliwość sterowania wyświetlaczem LCD. a jak nie chcesz to zapytaj maxima :mrgreen:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1297
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 30 lip 2010, 10:51

Zobacz sobie tutaj. Jest tam opis woltomierza na ICL7106 z takim (lub podobnym) wyświetlaczem LCD. Można z tej strony pobrać schemat tego woltomierza i zobaczyć przykładowe sterowanie tego rodzaju wyświetlacza.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2037
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 30 lip 2010, 11:50

No wlaśnie nie wiem czy się na ym slynnym scalaku nie skończy :D
Chociaż z drugiej strony chcialbym teraz postawić na minimalizacje kosztow i wszystko wysterować jednym procesorkiem.
Jako, że niektore segmenty będą na stałe wyswietlaly to samo, powinno mi starczyć pinów :mrgreen:

Problem lezy w tym, że tego wyswietlacza wlaśnie nei steruje się tak jak LED, tylko jakoś inaczej...
Wiem, że napewno nie napięciem stalym, tylko nie wiem czy jako zasilanie mam podlączyć zmienne, czy jako zasilanie podłączyć stałe i na końcówki podawać zmienny przebieg. W ogóle to jest jakas różnica? :mrgreen:

[ Dodano: 2010-07-30, 12:59 ]
W nocie układu 4543 jest coś takiego:
'For liquid crystal displays, apply a square-wave to PH.
For common cathode LED displays, select PH = LOW.
For common anode LED displays, select PH = HIGH.'
Trochę wyrwalem z kontekstu, ale PH to końcówka, ktora decyduje o stanie wszystkich pozostałych wyjść.
Czyli wychodzi z tego, że wtedy układ steruje LCD podając na jego końcowki przebieg prostokątny.
Jaką częstotliwość powinien mieć ten przebieg?
I to co mnie najbardziej intesuje: Czy nie mógłbym podawać napięcia stałego na końcowki odpowiedzialne za poszczegone segmenty, a LCD zasilać zmiennym napięciem?

jakubzz
-
Posty: 11
Rejestracja: 30 wrz 2006, 11:02

Post autor: jakubzz » 30 lip 2010, 12:08

Mateuszkat666, pawel1991 nie wprowadzajcie kolegi w błąd. Wyświetlacze LCD zasila się napięciem przemiennym o częstotliwości zdaje się kilkadziesiąt...kilkaset Hz. Z moich doświadczeń wynika ze nie jest to wartość krytyczna. Jak chcesz sterować mikroprocesorem to podłącz zarówno wyprowadzenie COM jak i wyprowadzenia segmentów bezpośrednio do portów procesora, i przełączaj wartości w następujący sposób:
COM = 1
"zapalony" segment = 0
"zgaszony" segment = 1
a następnie
COM = 0
"zapalony" segment = 1
"zgaszony" segment = 0
i z powrotem.
Po prostu zmieniasz stany wszystkich wyprowadzeń na przeciwne z częstotliwością jak pisałem wcześniej.
Pamiętaj, nigdy nie zasilaj takiego wyświetlacza LCD napięciem stałym.
Zrobiłem kiedyś sterownik podobnego wyświetlacza na ATMega8535, teraz działa jako termometr.

Awatar użytkownika
haterkmp
Użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 08 sie 2008, 11:47
Lokalizacja: Wałbrzych

Post autor: haterkmp » 30 lip 2010, 12:31

natknąłem się na coś takiego
http://www.ubasics.com/driving_static_lcds
może się przyda

[ Dodano: 2010-07-30, 13:39 ]
no a jeśli nie to maxim jeszcze wysyła ICL7106 więc korzystaj

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2037
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 30 lip 2010, 15:46

Dzięki za linka poczytam sobie :)
Narazie jutro znowu jade na wakacje, więc będę jeszcze bardziej odizolowany od projektów niż w domu (w domu padł mi dysk i jestem bez danych - raczej nieodwracalnie).
Poczytam sobie i przemyślę wszystko co i jak :)

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 11 lut 2007, 22:03
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 30 lip 2010, 17:20

ICL7106 ma wbudowane zasilanie cyfr napięciem przemiennym, kropki już nie. Trzeba samemu zbudować wtedy zasilanie napięciem przemiennym ok. 100 Hz. Takim też napięciem zasilamy inne wyświetlacze LCD, które nie mają własnego sterownika. 100 Hz wystarcza.

ODPOWIEDZ