Wie ktoś jaki prąd pobiera silnik dmuchawy z Fiata 126p ?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Wie ktoś jaki prąd pobiera silnik dmuchawy z Fiata 126p ?

Post autor: kayron » 02 lip 2010, 16:14

Witam. Jak w temacie, kolega poprosił mnie o zbudowanie prostego regulatora obrotów dmuchawy nawiewu powietrza do z Fiata 126p. Chce ją wykorzystać jako nawiew do pieca CO, tylko niestety nie mam ani dmuchawy, ani malucha, więc nie wiem jaki prąd pobiera ten silnik, aby dobrać tranzystor mocy oraz bezpiecznik do sterowania nim.
Układ ma być na NE556 bo musi być generator PWM do regulacji obrotów oraz prosta czasówka która na chwilę po włączeniu puści wentylator na MAX obroty, a potem dopiero przełączy go na obroty pracy (ustawione potencjometrem).

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 02 lip 2010, 19:49

W tej chwili nie jestem na 100% pewny, ale w instalacji jest chyba 20A bezpiecznik. Pamiętaj o tym, że bezpieczniki samochodowe są zwłoczne, a silnik przy starcie pobierze o wiele większy prąd od nominalnego.

Silnik z dmuchawy ma 35W, co daje prąd 3A, ale przy włączeniu prąd ten może wynieść nawet 15 i więcej amper.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 03 lip 2010, 14:24

Hm.. czyli dobrze by było mieć przynajmniej 16A tranzystor MOSFET. No nic muszą jaki poszukać IRF może się nada gdzieś mi taki leży, bo budowałem elektroniczny zapłon do Ety kiedyś. Trafo i prostownik też będzie musiał być wydajny do takiego silniczka widzę.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 03 lip 2010, 16:47

Tak się składa, że mam tą dmuchawę z Fiata 126P. Sprawdziłem ten silnik z wentylatorem na prostowniku do ładowania akumulatorów 12V z maksymalnym prądem ładowania 10A miernikiem M890G na zakresie 20 A. Prąd rozruchu tego silnika wraz z dmuchawą wynosi około 6,08 A po czym spada do około 5,48 A. Prawdopodobnie sam silnik bez wentylatora pobiera nieco mniejszy prąd, gdyż odpadają opory obracającego się wentylatora. Jako zasilacz do tego wentylatora można zastosować zasilacz AT / ATX z komputera PC. Kupno używanego zasilacza może wyjść taniej niż nowego transformatora. Do tego mamy dostępnych kilka napięć i odpadanie budowa zasilacza do sterownika.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 04 lip 2010, 12:30

No właśnie szczegóły muszę jeszcze dogadać, jak to sobie wyobraża mój kolega zamontować i zasilać. Ale z danych kolegi wynika że trzeba by taki 100W trafo i 10A mostek do tego, no i jakaś większa bateria kondensatorów tak przynajmniej 2x4700uF. na sam obwód zasilania.

[ Dodano: 2010-07-26, 13:48 ]
Nakreśliłem w Eagle schemat, nie jest on jeszcze kompletny bo nie umiem znaleźć elektrolitów i brakuje na nim bezpiecznika, ale reszta powinna być OK.
Załączniki
Ster_sil.JPG

ODPOWIEDZ