AVT 730 Problem z odpaleniem.
-
apajak1988
- -
AVT 730 Problem z odpaleniem.
Witam
Problem wygląda następująco.
Układ nie chciał działać od początku. Tak więc miernik w dłoń i pomierzyłem co nie co.
Na wyjściu układu U2 Fwy powinna mieć ok 36kHz, zmierzona nie całe 1kHz.
Wypiąłem U1 z podstawki zwarłem 5pin U2 z +Ucc żeby go uruchomić na stałe.
Fwy 36kHz. Czyli generator pracuje poprawnie.
To samo zrobiłem z U1 - Fwy 47Hz.
Po wpięciu obu układów w pcb ( i usunięciu zwory z 5pin) U1 działa poprawnie Fwy 47hz, za to na U2 Fwy-ok.1kHz ,tak jak napisałem na początku postu.
Moje pytanko brzmi: co może być nie tak?
Może ktoś składał ten kit i miał podobny problem?
Pozdrawiam
Problem wygląda następująco.
Układ nie chciał działać od początku. Tak więc miernik w dłoń i pomierzyłem co nie co.
Na wyjściu układu U2 Fwy powinna mieć ok 36kHz, zmierzona nie całe 1kHz.
Wypiąłem U1 z podstawki zwarłem 5pin U2 z +Ucc żeby go uruchomić na stałe.
Fwy 36kHz. Czyli generator pracuje poprawnie.
To samo zrobiłem z U1 - Fwy 47Hz.
Po wpięciu obu układów w pcb ( i usunięciu zwory z 5pin) U1 działa poprawnie Fwy 47hz, za to na U2 Fwy-ok.1kHz ,tak jak napisałem na początku postu.
Moje pytanko brzmi: co może być nie tak?
Może ktoś składał ten kit i miał podobny problem?
Pozdrawiam
-
apajak1988
- -
-
apajak1988
- -
-
apajak1988
- -
-
apajak1988
- -
A może kolega napisać konkretnie co nie działa? Tzn. czy kit wcale nie chce działać czy działa niestabilnie ? Bo na razie skupiacie się na pomiarach, a może się okazać że np. masz odwrotnie wlutowaną diodę nadawcza, czy tranzystor i układ nie będzie działać mimo że generatory działają prawidłowo.
Inna sprawa że w odbiorniku jest scalony demodulator TSOP i np. mógł ci się w kicie omyłkowo trafić taki na np. 40KHz a nie 36KHz i też nie będzie ci to działać.
Nadajnik można tak na żywca sprawdzić telefonem komórkowym z kamerką, wystarczy ja skierować na diodę nadawcza i jak ta świeci to znaczy że coś tam układ nadaje, choć pewność dał by dopiero oscyloskop, bo równie dobrze dioda może być zwarta i świecić ciągle.
Inna sprawa że w odbiorniku jest scalony demodulator TSOP i np. mógł ci się w kicie omyłkowo trafić taki na np. 40KHz a nie 36KHz i też nie będzie ci to działać.
Nadajnik można tak na żywca sprawdzić telefonem komórkowym z kamerką, wystarczy ja skierować na diodę nadawcza i jak ta świeci to znaczy że coś tam układ nadaje, choć pewność dał by dopiero oscyloskop, bo równie dobrze dioda może być zwarta i świecić ciągle.
-
apajak1988
- -