Kilka pytań odnośnie tyrystora TIC126N

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Rysiospec
-

Kilka pytań odnośnie tyrystora TIC126N

Post autor: Rysiospec » 04 maja 2010, 12:43

Witam.
Mam kilka pytań odnośnie tyrystora TIC126N.Miałem go zamontowanego w module zapłonowym lecz on ten moduł nie daje iskry.Posprawdzałem wszystkie elementy razem z tym tyrystorem.
Czy od bramki do katody i odwrotnie ma być przejście czy nie?U mnie jest czy to dobrze czy nie?
Po podłączeniu + prostownika 12v na anodę i katody do jednego końca żarówki a drugiego końca żarówki do - to nie świeciła się.Po podłączeniu + na bramkę żarówka zaświeciła się ale po odłączeniu zgasła-Czy to tak ma być?-myślę że nie bo po odłączeniu + od bramki żarówka powinna nadal świecić ale sam już nie wiem.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

zaba
Użytkownik

Post autor: zaba » 05 maja 2010, 19:04

Jeśli na bazie pojawia się potencjał bazy to jest możliwe, że odrazy się wyłącza, moim zdaniem problem tkwi w sterowniku tego triaka a nie samym triaku

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 maja 2010, 18:40

To jest tyrystor więc nie ma bazy a bramkę. Jak dobrze pamiętam, to bramką można tyrystor tylko włączyć, aby go wyłączyć na bramce oczywiście musi zniknąć sygnał sterujący, ale między Anodą a Katodą napięcie misi spaść do zera, aby nastąpiło wyłączenie (tgz. przejście przez zero musi nastąpić), dla tego elementy te nie bardzo nadają się do obwodów gdzie jest prąd stały, lub nie bardzo można spełnić specyficzne warunki ich pracy.
Co do sprawdzenia elementu, to nie pamiętam teraz na 100% ale między Anoda a Bramką jest dioda, więc te złącze powinno się tak zachowywać, natomiast między Anodą a Katodą powinno być nieskończoność (mierząc omomierzem).

Marian B
Użytkownik

Post autor: Marian B » 06 maja 2010, 19:35

Tu jest bardzo prosty układ do zbadania tyrystora:
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=7449
Sto procent pewności wyniku.

ODPOWIEDZ