Witam.Dłubię z radiem samochodowym i próbuje je uruchomić. Wymieniłem końcówkę mocy ale dalej nic kompletnie nie słychać. Podejrzenie padło na głowice ponieważ brak jakichkolwiek napiec na niej. Układ SC7313 ma zasilanie i raczej wygląda na sprawny.Głowica ma piny :
1GND
2LOUD
3ROUT
4SD
5MONO
6STIN
7DEVCC
8AMAF
9AFMUTE
10AF
11AGCOUT
12OSC
13nie widać
14VT
15nie widać
16ANT
Do czego służą te piny i jakie napięcia powinny na nich się znajdować ?Jaka wartość powinno mieć zasilanie tej głowicy i na jakie piny je podłączyć?GND-DEVCC?
Głowica FM
-
keruseykaryu
Łoj. Model radia by kolega nam zapodał, bo z napięciami bywa różnie. Jak radio "bez nazwy" to może choć model tej głowicy (z nalepki, wytłoczony).
Nie wiem jednak skąd ubzdurałeś sobie, że głowica jest uszkodzona. W radiach samochodowych jest jeszcze parę elementów do sprawdzenia, zwłaszcza, że końcówka mocy też się chyba nie budzi. Na 100% radio posiada jeszcze dwa napięcia 5-6V (logika sterująca) i 8-9V (zasilanie toru audio, tor radiowy), które są stabilizowane. 9V jest pewnikiem włączane przez klucze z tranzystorów w razie potrzeb. Te trzeba odnaleźć i sprawdzić. Podejrzane są też opory niskoomowe blisko nich.
Nie wiem jednak skąd ubzdurałeś sobie, że głowica jest uszkodzona. W radiach samochodowych jest jeszcze parę elementów do sprawdzenia, zwłaszcza, że końcówka mocy też się chyba nie budzi. Na 100% radio posiada jeszcze dwa napięcia 5-6V (logika sterująca) i 8-9V (zasilanie toru audio, tor radiowy), które są stabilizowane. 9V jest pewnikiem włączane przez klucze z tranzystorów w razie potrzeb. Te trzeba odnaleźć i sprawdzić. Podejrzane są też opory niskoomowe blisko nich.
Znajdź sygnał mute/stby wg danych katalogowych. Zobacz czy przy włączeniu radia stan jej się zmienia. Ewentualnie spraw by końcówka przełączyła się w stan aktywny. Potem od wejścia do przodu sprawdzasz sygnał czy tor audio pracuje. Pamiętaj o blokadach (tranzystor do masy), może trzeba będzie nieco popodnosić nóżek by to sprawdzić.kaliska5 pisze:Wymieniłem końcówkę mocy ale dalej nic kompletnie nie słychać.