Tanie przekaźniki 12V ze stykiem 10 do 16A 230V AC

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lip 2005, 13:02
Lokalizacja: Polanica Zdrój
Kontakt:

Tanie przekaźniki 12V ze stykiem 10 do 16A 230V AC

Post autor: mariusz_edw » 08 kwie 2010, 17:27

Witam.

Rozglądam się za przekaźnikami, które:

- zmieszczą mi się do puszek elektroinstalacyjnych wraz z gniazdami / włącznikami oświetlenia
- mają cewkę na 12V napięcia stałego i stykiem mogącym załączać urządzenia podłączane do typowych gniazd sieciowych sieci 230V AC ( ok. 2000W a więc styk 10A...16A ).
- ze względu na duże zapotrzebowanie i ograniczoną kieszeń, niedrogie.

Z góry dziękuję za podpowiedzi jakich lub gdzie konkretnie warto szukać.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 08 kwie 2010, 18:27

Małe dla 10A...16A:
- Finder seria 40: 40.51.9.012.0010, 40.61.9.012.0010 (1 styk)
- Finder seria 41: 41.61.9.012.0010 (1 styk)
- Finder seria 43: 43.41.7.012.0300, 43.61.9.012.0300 (1 styk, niski profil)
- Finder seria 45: 45.91.7.012.0310 (1 styk, +konektory)
Dystrybutorem Finder-a jest f-ma ASTAT. Na stronie znajdziesz katalogi i nawet cennik.
- Relpol RM85 (1 styk)
- Relpol RM85 faston (1 styk, +konektory)
- Relpol RM87 (1 styk)
- Relpol RM64 (2 styki!)
Relpole sprzedaje sam producent i paru pośredników.
- Zettler AZ6961-1A-12D (1 styk)
- Zettler AZ725-1A-12D (1 styk)
- Zettler AZ755-1A-12D (1 styk, 20A)
Nie pamiętam, skąd je bierzem.
Wszystkie do lutowania, albo w podstawki.
Ogólnie. Trudno o tani i mocny, i dobry (nie tania china export) przekaźnik z dwoma stykami.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 08 kwie 2010, 18:41

mariusz_edw pisze:zmieszczą mi się do puszek elektroinstalacyjnych
Z tym właśnie będzie największy problem ponieważ w płytkich puszkach już nic się nie zmieści.... A pogłębianie osadzonej puszki raczej nie wchodzi w grę.

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lip 2005, 13:02
Lokalizacja: Polanica Zdrój
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 08 kwie 2010, 20:37

Do włączników światła (pojedyncze żarówki) - na własny użytek, to jak na mój gust można wykorzystać praktycznie każdy przekaźnik z cewką 12V, który będzie miał te kilka A na styku (na allegro za 1...2 zł idzie dostać). Jak na użytek profesjonalny (układy 12V raczej nie wymagają zezwoleń, ale ingerencja w sieć 230V AC wymagałaby przynajmniej zastosowania jakiegoś certyfikowanego przekaźnika w stylu Relpol).

A propos - poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że zastosowanie certyfikowanego przekaźnika na styku nisko napięciowej elektroniki sterującej z siecią 230 V AC rozwiązuje chyba wszelkie sprawy formalne, i żadna kontrola nie będzie się mogła do tego przyczepić? W końcu to przekaźnik ma spełniać normę a nie niskonapięciowa część instalacji która nim steruje?

Ale wracając do rzeczy - włączniki świateł nie są aż tak problemowe. Problemem są gniazda sieciowe, do których domownik będzie mógł podłączać co zechce, a zatem nawet odbiorniki po 2000W (nie sądzę by podłączał większe obciążenia).

I tu rzeczywiście przydałoby się zastosować coś markowego i certyfikowanego nawet dla własnych potrzeb. Tylko, że taki przekaźnik Relpola to koszt od 8 zł w górę od sztuki, a mi by pasowało zjechać z ceną do minimum.

Stąd pytanie na forum.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 08 kwie 2010, 22:05

Popytaj w hurtowniach, czasem też w dużych zakładach gdzie często takie przekażniki pracujące w układach automatyki są zamieniane na PLC a tym samym można je dostać za darmo.
A jeżeli robisz coś w stylu inteligentny dom to zastanów się na wykorzystaniem przekaźników zasilanych wyższym napięciem mniejszy prąd= cieńsze przewody sterownicze a wymiary takie same. No i typowe gniazda P/T są na prąd 10A więc 16 amperowy przekaźnik w zupełności wystarczy.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ