"Dzwoniący" przekaźnik, stany nieustalone.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

"Dzwoniący" przekaźnik, stany nieustalone.

Post autor: timo66 » 16 mar 2010, 21:25

Witam
mam sterownik do CO w którym przekaźnik steruje przekaźnikiem a następnie jest dołączona pompka . Wszytko jest ok do czasu jak przekaźnik jest włączony, jak się wyłączy to na kablu pojawiają się prądy błądzące , wirowe, albo inna "magia" . Jak tego się pozbyć ?

Cyfrowy miernik pokazuje od 70 do 200V potencjału na cewce przekaźnika, natomiast miernik magneto elektryczny [ taki przemysłowy ] ma na tyle małą rezystancję wewnętrzną że przekaźnik cichnie, a wskaźnik się nie wychyla i jest 0V.

Dodam jeszcze że przekaźnik jest na 230V.

Awatar użytkownika
lutownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: lutownik » 16 mar 2010, 21:32

Może jakiś rezystor, albo kondensator równolegle połączony z cewką przekaźnika załatwił by sprawę :?:

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 16 mar 2010, 22:29

Rezystor nic nie zdziałał, przy wartości 120kOhm spadło do 67V i dalej dzwoni niczym transformator w rozdzielni . Problem jest też w tym że o ile wyłączony przekaźnik można "uziemić" to rozwiązanie musi być na tyle dobre by przy załączonym nic się nie robiło.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 16 mar 2010, 22:33

A masz diodę na cewkach przekaźnika?
Sam nie wiem... te zakłócenia, to nie czasem wina tego urządzenia CO(jakiekolwiek tam masz)?
Na elektrodzie ktoś kiedyś twierdził, że mu zakłóca nawet prace DSów, więc może i w cewkach przekaźników sie co indukuje?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 16 mar 2010, 22:44

Potencjał się indukuje, bo to na pewno nie jest napięcie z sieci . Diody tam niema i nie będzie bo jak już pisałem przekaźnik jest na 230V [ cewka jak i styki]. Jedynie co wiem o urządzeniu to to, że wychodzą 2 kabelki sterowane przekaźnikiem [N i L], urządzenie jest z fabryki i nie wiem co dokładnie robi robi ten przekaźnik wewnątrz- gwarancja + plomba. Z mojej strony jest tylko ten drugi przekaźnik którym steruję pompkę do CO i on dzwoni.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 17 mar 2010, 15:06

Przekaźnik steruje przekaźnikiem, czy raczej przekaźnik steruje stycznikiem :?:
Mała ale istotna różnica szczególnie jeżeli dzwoni stycznik, bo to akurat czasami jest naprawialne, bo przyczyną najczęściej jest poluzowanie czegoś w obwodzie magnetycznym.
Malutki przekaźnik w sterowniku tez może brzdąkać, szczególnie jak uszkodzony jest jego obwód sterowania (najczęściej tranzystor), który nie wyłącza go w sposób pewny, a prąd jest na pograniczu trzymania cewki.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 17 mar 2010, 17:09

nie, to są dwa przekaźniki jest to dlatego tak bo są dwa obiegi, w pierwszym jest tylko jedna pompka wykorzystywana w drugim oby dwie. Tak że jedna jest wspólna. Teraz już jestem pewny że to są zakłócenia na kablu długości około 30-40m , jest to skrętka nieekranowana. No nic chyba będzie to tak dzwonić.

ODPOWIEDZ