Detekcja obecności napięcia sieci 230V AC

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lip 2005, 13:02
Lokalizacja: Polanica Zdrój
Kontakt:

Detekcja obecności napięcia sieci 230V AC

Post autor: mariusz_edw » 27 gru 2009, 13:29

Witam.

Problem z tematu (detekcja obecności napięcia sieci 230V AC) chciałbym rozwiązać w taki sposób, aby zabierał jak najmniej miejsca na PCB, a z drugiej strony separował galwanicznie elektronikę z uP.

Najprostszym i chyba najlepszym rozwiązaniem były by miniaturowe przekaźniki z cewką na 230 V AC. Wszystko wskazuje jednak, że takich po prostu nie ma na rynku.

Ciekawym rozwiązaniem jest to które zaprezentował Logi na elektrodzie:

Obrazek

Jednak, odnosząc się do artykułu Zasilacz beztransformatorowy można zauważyć, że rezystor 27k powinien mieć przynajmniej 0,5W mocy, poza tym ten 22 nF wydaje się być trochę mały (zgodnie z treścią artykułu, dla 20 mA należałoby wykorzystać kondensator 470 nF). A to już niesie ze sobą spore gabaryty.

Ktoś stosuje może, i chciałby polecić inną metodę detekcji obecności / braku obecności napięcia 230 V AC na pojedynczej fazie?

Jony130
Moderator
Posty: 3157
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 27 gru 2009, 14:51

A ten układ na uP to będzie zasilany z baterii czy tradycyjnie z transformatora?
I jak dałeś już 470nF to rezystor 27K zmniejsz do 1K.

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lip 2005, 13:02
Lokalizacja: Polanica Zdrój
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 27 gru 2009, 15:06

Jony130 pisze:A ten układ na uP to będzie zasilany z baterii czy tradycyjnie z transformatora?
Oczywiście (skoro mowa o separacji galwanicznej) ma swoje zupełnie niezależne zasilanie (zasilacz transformatorowy). Detekcja ma następować na innych niezależnych fazach.

Powyższe rozwiązanie niezbyt podoba mi się ze względu na gabaryty użytych elementów (w tym kondensator 470u/630). Dlatego pytam i inne rozwiązania o ile istnieją.

Jony130
Moderator
Posty: 3157
Rejestracja: 11 sie 2005, 16:33
Lokalizacja: wrocław

Post autor: Jony130 » 27 gru 2009, 15:22

No to nie pozostaje nic innego jak zmniejszy prąd diody nawet do 5mA.
Czyli musisz przeprowadzić praktyczne próby z kondensatorem 47nF i 68nF.
Albo wykorzystaj dekoder przejścia przez zero
http://www.edn-europe.com/cmsimages/0208/46f1.jpg
http://archive.electronicdesign.com/fil ... ure_01.gif
http://www.avrfreaks.net/modules/Freaks ... oc2508.pdf

Marian B
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 03 lip 2008, 23:04
Lokalizacja: Szczecinek

Post autor: Marian B » 27 gru 2009, 17:04


rapelc
-
Posty: 8
Rejestracja: 31 sty 2009, 9:08
Lokalizacja: Świdnica

Post autor: rapelc » 28 gru 2009, 11:36

Pomiar prądu ze scalonym SMD czujnikiem Halla ACS706TELC-20A. Jesli by były trudności z zakupem to kilka szt mogę odsprzedać.

http://www.allegromicro.com/en/Products ... bers/0706/

Eeee... bzdury popisałem. Ten scalak przecież nie zidentyfikuje napięcia, mierzy tylko prąd.

Awatar użytkownika
mariusz_edw
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lip 2005, 13:02
Lokalizacja: Polanica Zdrój
Kontakt:

Post autor: mariusz_edw » 28 gru 2009, 12:27

Pomysł Mariana B bardzo mi się spodobał. Bardzo oryginalny :). I jakbym go wykorzystał w jednym z projektów do EP to pewnie by mnie Marian ukatrupił ;)

Trochę nietypowe i niestandardowe w wykonaniu, ale parametry elektryczne całkiem niezłe (trzeba by było wykonać praktyczne testy jak fotorezystor będzie reagował na światło neonówki), i gabarytowo też chyba mniejsze dało by się to zrobić niż 470n/630V.

rapelc
-
Posty: 8
Rejestracja: 31 sty 2009, 9:08
Lokalizacja: Świdnica

Post autor: rapelc » 28 gru 2009, 12:53

Może się przyda. Izolacja magnetyczna, przenosi również napięcia stałe (tak jak optyczna).

http://www.analog.com/static/imported-f ... UM1100.pdf

Można zamówić sample.

ODPOWIEDZ