Wyważarka

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Wyważarka

Post autor: kaliska5 » 19 paź 2009, 20:45

Witam.Szukam sposobu na wykonanie amatorskiej wyważarki .Chciałbym zastosować ja do wyważenia wirnika.Czy spotkał się ktoś z projektem lub posiada wiedzę jak taka wyważarka jest zbudowana?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 20 paź 2009, 14:12

Witam
nie wiem jak to jest w oryginale wykonane , ale ja to widzę tak:
napęd z możliwością regulacji obrotów + przesłona która powiedzmy dzieli jeden obrót na 360 impulsów ,
na końcu osi za montowane tensometry które badały by w którą stronę bije wyważany element . Miejsce bicia można określi za pomącą licznika impulsów przyrównując do miejsca największej siły . Trochę kombinując zamiast tensometru można by zastosować potencjometry, albo halotrony :wink:

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 20 paź 2009, 18:33

timo66 pisze:Trochę kombinując zamiast tensometru można by zastosować potencjometry, albo halotrony :wink:
Hmm, chyba zamiast przesłony ... ? Tensometrów raczej się nie ominie. Oś raczej musi być sztywna tka żeby się nie odkształcała, więc innej możliwości niż tensometry nie widzę.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 21 paź 2009, 11:00

Nie, jeśli by zastosować system podobny jak jest w pralkach automatycznych , to halotron tez by się :razz: nadał . W nowszych modelach są jakieś czujniki które kontrolują czy pranie jest dobrze ułożone - funkcja zwana układanie prania czy jakoś tak :mrgreen: , ale czy na takie podstawie można określić "miejsce" nierównowagi :?:
Co do przesłony podzielonej na 360 stopni, to moim zdania jest idealna do tego zadania , gdyż można precyzyjnie znaleźć "ręcznie" punkt bicia

ps: moje idee opieram na automatach do wyważania kół samochodowych :cool:

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 09 lut 2010, 15:16

Dzieki ale profesjonalna wyważarka kosztuje więcej niż moje wyposażenie warsztatu razem wzięte wiec nie skorzystam :mrgreen: . Szukam raczej czegoś amatorskiego i taniego w budowie .

ODPOWIEDZ