Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
-
oneat
- Użytkownik
mam taki drut:
http://sklep.avt.pl/p/pl/483209/drut+na ... +0-20.html
Oskrobałem dwie końcówki (z izolacji) i bez wyciągania drutu z Plastikowego "nawijeczka" Podłączyłem do zasilacza ok 1A. I nic. Nie przyciągał niczego i tutaj pytanie. Czy plastik powstrzymuje fale elektromagnetyczne czy po prostu potrzebuje ferromagnetycznego rdzenia?
-
joon
- Użytkownik
-
Kontakt:
A sprawdzałeś jaki płynie prąd w obwodzie? No i bez rdzenia to troszkę słaby ten elektromagnes wyjdzie...
-
c4r0
- Moderator
-
Kontakt:
A jakie napięcie ten zasilacz dawał? Tyle drutu pewnie ma już sporą rezystancję więc może nie popłynął tam 1A. No i upewnij się czy ten prąd w ogóle jakiś płynie bo może jest gdzieś jakaś przerwa. Rdzeń bardzo dużo daje w przypadku elektromagnesu. Musi też być z odpowiedniego żelaza, takiego które się nie magnesuje (jakoś to się nazywało).
-
olo16
- Użytkownik
oneat pisze:Czy plastik powstrzymuje fale elektromagnetyczne czy po prostu potrzebuje ferromagnetycznego rdzenia?
Spało się na lekcjach fizyki? Tylko metale mogą powstrzymywać pole elektromegnetyczne. A rdzeń nie ferromagnetyczny, tylko paramagnetyczny.
-
c4r0
- Moderator
-
Kontakt:
olo16 pisze:oneat pisze:Czy plastik powstrzymuje fale elektromagnetyczne czy po prostu potrzebuje ferromagnetycznego rdzenia?
Spało się na lekcjach fizyki? Tylko metale mogą powstrzymywać pole elektromegnetyczne.
Spało się na lekcjach fizyki?

Nie ma pola elektromagnetycznego. Jest pole elektryczne i magnetyczne, a elektromagnetyczne jest promieniowanie lub fala. Falę taką zatrzymują przewodniki, czyli wcale nie tylko metale.
-
MiW
- Użytkownik
-
Kontakt:
A odepnij kabelki od zasilacza i sprawdź omomierzem opór cewki (razem z kablami). Możliwe, że po prostu nie styka. Jeżeli styka, podaj ten opór. Czy iskrzy jak podłączasz/odłączasz kabelki?
-
olo16
- Użytkownik
c4r0 pisze:olo16 pisze:oneat pisze:Czy plastik powstrzymuje fale elektromagnetyczne czy po prostu potrzebuje ferromagnetycznego rdzenia?
Spało się na lekcjach fizyki? Tylko metale mogą powstrzymywać pole elektromegnetyczne.
Spało się na lekcjach fizyki?

Nie ma pola elektromagnetycznego. Jest pole elektryczne i magnetyczne, a elektromagnetyczne jest promieniowanie lub fala. Falę taką zatrzymują przewodniki, czyli wcale nie tylko metale.

No to się dałem złapać na tych polach. A z tymi metalami to rzecziwiście zbytnio uprościłem...