Domofon

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Domofon

Post autor: Kulpina » 15 paź 2009, 15:49

Chciałbym dołączyć do domofonu (w bloku) układ, który otwierałby drzwi, nie łącząc z mieszkaniem, po odpowiednim wciśnięciu przycisku (np. krótki, długi, krótki). Jak podłączyć siedo domofonu? Czy jest jakieś niebezpieczeństwo, że mógłbym uszkodzić coś więcej niż tylko elektronike ze swojej słuchawki?

Emil1991
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 10 mar 2008, 12:30
Lokalizacja: Lubin
Kontakt:

Post autor: Emil1991 » 15 paź 2009, 16:27

Bardzo ciekawy pomysł z tym otwieraniem drzwi. Jest kilka sposobów na jego realizacje. Możesz np. wykonać układ z mikrofonem który po "usłyszeniu" odpowiedniej kombinacji dźwięku domofonu uruchomi przekaźnik podpięty pod przycisk otwierania drzwi. W takiej sytuacji nie ma możliwości uszkodzenia domofonu :razz:

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 15 paź 2009, 16:50

Witam
Musisz najpierw dowiedzieć się jaki to model domofonu i na ilu żyłach pracuje.
Ale najprostszym rozwiązaniem będzie zrobić jak napisał Emil ale na zasadzie licznika dzwonków po iluś tam dzwonkach otworzy drzwi a podniesienie słuchawki niech kasuje licznik dzwonków.

adi-niunio
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 04 mar 2004, 9:21
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 15 paź 2009, 17:06

Chciałbym dołączyć do domofonu (w bloku) układ, który otwierałby drzwi, nie łącząc z mieszkaniem, po odpowiednim wciśnięciu przycisku (np. krótki, długi, krótki). Jak podłączyć siedo domofonu? Czy jest jakieś niebezpieczeństwo, że mógłbym uszkodzić coś więcej niż tylko elektronike ze swojej słuchawki?
napisz po ludzku co chciałbyś osiagnąć, bo np ja nie rozumie.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 16 paź 2009, 5:54

adi-niunio pisze:
Chciałbym dołączyć do domofonu (w bloku) układ, który otwierałby drzwi, nie łącząc z mieszkaniem, po odpowiednim wciśnięciu przycisku (np. krótki, długi, krótki). Jak podłączyć siedo domofonu? Czy jest jakieś niebezpieczeństwo, że mógłbym uszkodzić coś więcej niż tylko elektronike ze swojej słuchawki?
napisz po ludzku co chciałbyś osiagnąć, bo np ja nie rozumie.
To ciekawe, bo ja rozumie... I inni chyba też rozumią...

A pomysł bardzo ciekawy, chociaż ma zastosowanie tylko do starych domofonów, bo te nowe mają otwieranie kodem. Tylko czy nie potrzeba jakiegoś zezwolenia...

Emil1991
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 10 mar 2008, 12:30
Lokalizacja: Lubin
Kontakt:

Post autor: Emil1991 » 16 paź 2009, 10:20

Olo16, myślisz ze Kulpina będzie się przejmował jakimiś zezwoleniami? :mrgreen:

Ten system otwierania drzwi nie będzie miał żadnego wpływu na innych mieszkańców bloku (jeżeli to jest domofon w bloku/wieżowcu), oni nawet nie dowiedzą się o jego istnieniu. :razz:

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 16 paź 2009, 14:23

olo16 pisze:napisz po ludzku co chciałbyś osiagnąć, bo np ja nie rozumie.
No napisałem troche nie składnie, ale jakos inaczej mi nie wyszło :mrgreen:
Chodzi mi o układ np. mikrokontroler, który będzie badał, czy ktoś na dole dzwoni domofonem i jak to robi. Jeśli przycisk będzie wciśnięty ciągle przez >1s to sygnał zostanie odtworzony u mnie w mieszkaniu, żebym został poinformowany, że ktoś obcy dzwoni. Jesli natomiast w ciagu tej jednej sekundy zarejestrowałby 3 impulsy, i nic więcej, to ma otworzyć drzwi. :mrgreen:
Do zrealizowania banał (i tak będę 2 tygodnie szukał błędu), ale nie wiem np. jak jest przekazywany sygnał, zę ktoś dzwoni? Jest to stan wysoki? i słuchawka reaguje na niego odtworzeniem zapisanej melodi? Czy raczej dzwiek jest przekazywany od razu z dołu do głosnika u mnie w mieszkaniu?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 16 paź 2009, 15:41

Prawdopodobnie generator melodii jest tylko jeden (w panelu z przyciskami).
Głośnik (piezo) jest albo podłączony do wzmacniacza audio, albo do generatora melodii (często melodie gra ten sam głośnik/piezo).

Nie wiem tylko, co zmienia przełącznik (czujnik) podniesienia słuchawki. Możliwe, że jego też będzie trzeba zastąpić przekaźnikiem. najlepiej sprawdź, czy naciśnięcie przycisku po dzwonku, lecz przed podniesieniem słuchawki, uruchomi zamek.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 16 paź 2009, 16:01

M@rek pisze:Prawdopodobnie generator melodii jest tylko jeden (w panelu z przyciskami).
Generator melodii (jeśli można to tak nazwać), jest w każdym domofonie odzielnie, a nie w panelu. Przynajmniej u mnie tak jest.
Kulpina pisze:
olo16 pisze:napisz po ludzku co chciałbyś osiagnąć, bo np ja nie rozumie.
Ja tego nie powiedziałem... Znowu problemy z selektywnym...

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 16 paź 2009, 16:09

olo16 pisze:Kulpina napisał/a:
olo16 napisał/a:
napisz po ludzku co chciałbyś osiagnąć, bo np ja nie rozumie.



Ja tego nie powiedziałem... Znowu problemy z selektywnym...
Ano faktycznie ;) Sorki

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Posty: 755
Rejestracja: 18 lip 2005, 18:33
Lokalizacja: Dublin
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 16 paź 2009, 18:31

W większości działa to tak:
Generator melodii jest jeden, Jeśli ktoś dzwoni to naciska przycisk jeden z N ten przycisk łaczy sygnał z generatora i wysyła do konkretnego numeru mieszkania, teraz jeśli słuchawka jest odłożona to sygnał z generatora idzie przez styki tego switcha pod słuchawką na głośnik.
Ale to dotyczy starych domofonów gzie na każde mieszanie był osobny przycisk.
Zaczep bramy /drzwi można zwalniać bez podnoszenia słuchawki.

W Polsce urmet jest bardzo popularna firma która produkuje domofony zobacz na:
http://www.miwiurmet.com.pl/domofony_do_pobrania.php
i na system 4+n chyba najczęściej używany

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2040
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 16 paź 2009, 18:40

U mnie jest stary domofon :mrgreen:
A dlaczego domofon działa tylko po nacisnieciu przycisku? Jak długo po nacisnieciu mozna jeszcze odebrac zeby nastapiło połączenie?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 16 paź 2009, 19:11

Kulpina pisze:A dlaczego domofon działa tylko po nacisnieciu przycisku?
Żeby nie można było podsłuchiwać tego, co się dzieje przy drzwiach/bramie i rozmowy ,,baza'' <-> inny sąsiad.
Kulpina pisze:Jak długo po nacisnieciu mozna jeszcze odebrac zeby nastapiło połączenie?
Najlepiej zastosować dodatkową drogę łączności (nie warto tel. kom., bo za drogo) i kogoś zaufanego na drugim końcu domofonu, aby to sprawdzić.

Idealnie było by znaleźć schemat konkretnego systemu i przeanalizować jak działa.

ODPOWIEDZ