Pytanie o zasilacz AC.

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
czapok_1
-
Posty: 1
Rejestracja: 12 paź 2009, 20:37
Lokalizacja: Przemyśl

Pytanie o zasilacz AC.

Post autor: czapok_1 » 12 paź 2009, 20:44

Witam, mam pytanie odnośnie zasilacza miksera audio. Mikser jest zasilany zasilaczem AC 13V i 1500mA, ale nie posiadam takowego i ogólnie jest problem z kupnem takiego. Czy gdy podłącze zasilacz AC 12V i 1500mA, to czy jest szansa, że mikser zadziała? Czy coś ulegnie zniszczeniu? Jestem zupełnie zielony w sprawach elektroniki. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.

snow
Użytkownik
Posty: 794
Rejestracja: 16 sty 2007, 3:44
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Post autor: snow » 12 paź 2009, 20:45

Zadziała.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 14 paź 2009, 6:09

Nie ulegnie zniszczeniu pod wpływem niższego o 1 wolt napięcia. Tak naprawdę to w gniazdkach jest taka stabilność, że zasilacze 12v u mnie dają nieco ponad 14v, co w niczym nie przeszkadza, ponieważ to, że mikser jest zasilany napięciem zmiennym, oznazcza że w środku jest zasilacz. Pewnie jest to tak zrobione, bo mikser to precyzyjna elektronika, i nie można go zasilić byle czym, żeby sygnał był dobry, dlatego zasilacz jest w środku, a od zewnątrz trzeba podłączyć napięcie zmienne. Różnica 13v a 12v to w wyadku transformatorów nic, a jeśli chodzi o wydajność prąądową, to 1500mA na miserze oznacza, że tyle maksymalnie może pobrać, a na zasilaczu - że tyle maksymalnie może dać.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 14 paź 2009, 16:11

Napięcie pod obciążeniem może się trosze obniżać, więc lepiej dać transformator o nieco większym prądzie maksymalnym.

Możliwe, że w mikserze jest zastosowany mnożnik napięcia w celu otrzymania napięcia (ok. 40V) do zasilania mikrofonów typu phantom (nie wiem, czy dobrze napisałem). Przy obniżonym zasilaniu to napięcie może ulec zmianie i nie być stabilne.

ODPOWIEDZ