Co zrobic z dyskiem od iPoda

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Co zrobic z dyskiem od iPoda

Post autor: Damian89 » 29 sie 2009, 18:16

Witam
Posiadam dysk od iPoda classic 40gb, i nie wiem jak go wykorzystać proszę o propozycje i schemat podłączenia go pod USB w kompie. :o

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Posty: 474
Rejestracja: 26 cze 2006, 17:35
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 29 sie 2009, 19:11

Zdaje się interfejs to ATA, można kupić gotowe przejściówki. Jakieś fotki oznaczeń?

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 29 sie 2009, 19:44

Hej, tez mi się tak zdaje ze to ten interfejs tylko jakiś mały??, zdjątka wrzucę później. Jakis link do przejsciówki??

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Posty: 2037
Rejestracja: 28 lip 2005, 16:57
Lokalizacja: Sanok
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 29 sie 2009, 20:34

a masz laptopa, czy kompa zwykłego? Bo jak zwyklego i tam jest ata, tylko małe, to chyba tainej i prościej będzie podłączyć pod ata na płycie głównej... :mrgreen:
A, no chyba, ze cię takie pendrajw interesuje ;)

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 29 sie 2009, 21:10

Interesuje mnie zrobienie z tego pendrive, ale czekam na inne propozycje wykorzystania. Takiego złącza nie posiadam, wiec ponaglam prośbę o link (najlepiej na allegro) lub jakiś schemat gotowej przejsciówki
czy chodzi o taka przejściówke??
http://www.allegro.pl/item721546286_ada ... _ak11.html

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1415
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 31 sie 2009, 10:51

Jeśli masz złącze ,,laptop ATA'', czyli 44 piny gęściej ułożone (z czego 40 to typowe ATA, a 4 do zasilania), to można kupić przejściówkę.
Np. ta z powyższej aukcji (podłączysz ten dysk do kompa jak zwykły dysk).
Albo przejściówkę USB (mam taką, w komputerowym to koszt poniżej 50zł). Ważne, aby miała odpowiednie złącze.
Istnieją też przejściówki z obudową, do której można włożyć dysk. Wtedy masz ładny i mały dysk przenośny.

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 31 sie 2009, 16:53

Ok, czy mógłbyś zapodać link albo namiary do tej drugiej przejściówki??
Może jakieś pomysły jak wykorzystać taki dysk??

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1415
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 01 wrz 2009, 16:36

Po pierwsze, to sprawdź, jaki masz dysk w środku. Jakie ma złącze itp.

Jeśli jest to dysk 2,5`, to możesz użyć tej przejściówki (mam podobną), lub estetycznej obudowy na dysk, z interfejsem USB.
Drugie rozwiązanie jest bardziej estetyczne, lecz pierwsze daje możliwość podpięcia także innych urządzeń.

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 01 wrz 2009, 17:13

Tak to wygląda,a pierwszy link mi nie działa
Załączniki
ipod dysk 2.jpg

Awatar użytkownika
marcing
Użytkownik
Posty: 868
Rejestracja: 14 lut 2006, 14:13
Lokalizacja: z pociągu...
Kontakt:

Post autor: marcing » 01 wrz 2009, 19:08

Hmmm... nietrudno znaleźć jakiekolwiek informacje - wystarczy chcieć.
Model dysku jest podany - MK3006GAL - pierwszy link w jakiejkolwiek wyszukiwarce (nie każdy lubi Google) prowadzi do strony producenta... dodam tylko, że dysk jest 1.8" napędem IDE.
Później wystarczy ściągnąć sobie instrukcję użytkownika dla tego dysku - podana jest tam kolejność pinów na złączu... i można sobie zrobić adapter do złącza IDE 3.5"
Oczywiście - można iść na łatwiznę i kupić odpowiedni adapter (i pewnie tak Kolega zrobi, skoro poszukać się nie chciało :( )

Powinno być ostrzeżenie za brak własnej inicjatywy (punkt 6 Regulaminu)

Awatar użytkownika
Damian89
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 29 sie 2009, 17:52
Lokalizacja: Otwock

Post autor: Damian89 » 01 wrz 2009, 19:32

Dzięki za pomoc, żeby znaleźć samemu trzeba mieć odpowiednią ilość czasu a nie każdy go ma. A na dobrą sprawę każdy omawiany tutaj temat można rozwiązać samemu szukając odpowiedzi w internecie. Po to tworzone jest takie forum, żeby pomagać sobie nawzajem i ewentualnie przekazywać swoją wiedzę.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ