kondensatory SMD

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
jadek
-
Posty: 3
Rejestracja: 29 lip 2009, 13:41
Lokalizacja: SIEDLCE

kondensatory SMD

Post autor: jadek » 29 lip 2009, 14:02

witam posiadam dwa kondensatory SMD i nie wiem co te cyfry na nich oznaczają jakiej są pojemności i na ile wolt pierwszy ma oznaczenia 476-6k-636 i drugi 16k-735. te kondensatory siedzą w regulatorze obrotów 20A

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 29 lip 2009, 14:32

Witam ,
ze zdjęciem było by łatwiej , bo albo będzie 47uF albo 63uF , ten drugi 7,3uF - i musze przyznać że pierwszy raz widzę wartość 73 w szeregu :mrgreen: . Co do napięcia to też zagatka ,literka k oznacza tolerancje 10%


edit:literówka
Ostatnio zmieniony 29 lip 2009, 18:22 przez timo66, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zenerek
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 21 lip 2006, 11:23
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: Zenerek » 29 lip 2009, 16:44

W technologii smd, zwłaszcza chodzi o te najmniejsze elementy, wartości nie koduje się "po staremu". Po prostu producent nie jest w stanie zmieścić 3 cyfr na elemencie. Wobec tego są one jakoś numerowane a wartość odczytuje się z tabeli od producenta. Szczegółów nie znam, wiem tylko że takie niestandardowe oznaczenia istnieją.

jadek
-
Posty: 3
Rejestracja: 29 lip 2009, 13:41
Lokalizacja: SIEDLCE

Post autor: jadek » 29 lip 2009, 22:33

jak się uda zrobić fotkę to wstawię je jutro

[ Dodano: 2009-07-30, 14:53 ]
dzisiaj zrobiłem fotki tego układu. tam widać te dwa condensatory
Załączniki
DSC_0318.JPG
DSC_0317.JPG

MiW
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 28 sty 2007, 11:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: MiW » 31 lip 2009, 22:38

Gdybyś w drugim kondensatorze doczytał sie pierwszej linijki (trzy cyfry, dwie pierwsze 10, 22, 47 ostatnia pewnie 5), analogicznie do pierwszego (który miał trzy "kawałki" oznaczenia), ułatwiłbyś nam zadanie. Wtedy kondensator zostałby dokładnie rozszyfrowany.
Nawet jeżeli nie, myślę, że możesz tam dać 10uF/16V (pierwszy to 47u/6.3). Takie kondensatory łatwo wydobyć z odzysku np. z dysku twardego lub jakiejś płyty głównej.

jadek
-
Posty: 3
Rejestracja: 29 lip 2009, 13:41
Lokalizacja: SIEDLCE

Post autor: jadek » 02 sie 2009, 13:12

ten drugi condensator jest troszkę spalony i nie widać tych cyfr ale jak przyjdzie mi nowy regulator to wtedy odczytam z tego dobrego i wrzucę na forum.ale pokombinuje coś z tymi co podałeś może coś wyjdzie z tego.

ODPOWIEDZ