silnik

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
pawcios123
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 10 kwie 2007, 8:05

silnik

Post autor: pawcios123 » 25 kwie 2009, 8:33

Mam silnik SAZ-16 i nie wiem, jak go podłączyć. możecie pomóc?

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 25 kwie 2009, 8:42

Do czego?

pawcios123
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 10 kwie 2007, 8:05

Post autor: pawcios123 » 25 kwie 2009, 9:13

jest to silnik od okapu kuchennego i patrzac na niego z tylu od lewej widze 4 zaciski do podlaczenia. pierwszy zacisk jest na pewno nigdzie nie podlaczony a na 3 nastepnych widze luty . wrzuce potem zdjecie

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 25 kwie 2009, 10:46

Ale do czego chcesz go podłączyć?

pawcios123
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 10 kwie 2007, 8:05

Post autor: pawcios123 » 25 kwie 2009, 11:56

no do pradu

[ Dodano: 2009-04-25, 13:23 ]
do prądu tylko nie wiem do jakich blaszek

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 25 kwie 2009, 17:51

buhaha, rozbroił mnie ten post ;)

pawel1991
-
Posty: 38
Rejestracja: 10 kwie 2009, 11:51
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Post autor: pawel1991 » 25 kwie 2009, 19:16

Jak masz ten okap to sprawdź czy jest tam transformator. Prawdopodobnie że ma on odczepy w połowie z rużnymi napięciami, co idzie na prostownik a potem do silnika. Nigdy czegoś takiego nie rozbierałem, ale powinien to być silnik prądu stałego, z trzema wejściami i masą.
pawcios123 pisze:no do pradu

[ Dodano: 2009-04-25, 13:23 ]
do prądu tylko nie wiem do jakich blaszek
Mnie trż to rozbroiło.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 25 kwie 2009, 20:09

W okapach są silniki prądu zmiennego na 230V , tak zwane klatkowe mają 2 uzwoje = 2 biegi czyli L1 , L2 i N przy czym przym przy L1 to pierwszy bieg a L2 to drugi bieg
lub może być inaczej L,N i PE

albo może jeszcze będzie kondensator, jak to będzie inny silnik? :twisted:

pawcios123
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 10 kwie 2007, 8:05

Post autor: pawcios123 » 25 kwie 2009, 20:50

juz wiem, juz podlaczylem i dziala

ODPOWIEDZ