Zasilacz do HDD

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ptolek
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 28 sie 2005, 16:55
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ptolek » 24 kwie 2009, 18:24

Dobrze o tym wiem, że podałeś zmienne - ale zapomniałeś o spadku na diodach, spadku napięcia sieciowego i tętnieniach.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 24 kwie 2009, 19:14

Czyli w końcu jak? 13-14v. dla linii 12v. i 8v. dla linii 5v., tak?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 24 kwie 2009, 19:53

Zastanów się dobrze czy to co robisz ma sens. Jeśli chcesz użyć trafa na 50Hz to moim zdaniem taki zasilacz nie będzie ani mniejszy ani lżejszy od zasilacza ATX, a do tego ile jest jeszcze roboty...

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 24 kwie 2009, 20:18

Może taniej wyjdzie kupić zasilacz do drukarki i go przerobić? Są HPeki które mają dwa napięcia na wyjściu: 5V oraz 24. To 24 myślę że łatwo było by zmienić na 12 ;) I masz całość za parę złotych w ładnej obudowie ;)

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 24 kwie 2009, 20:44

Już sam nie wiem... Rzeczywiście, trafo to największy problem, bo jest największe.
joon pisze:To 24 myślę że łatwo było by zmienić na 12
Taaa... raczej nie dzielnikiem napięcia, więc nie wiem jak ty to "łatwo" widzisz. I proszę nie mówcie mi nic o przetwornicach imulsowych, bo tam tylko teoria wydaje się prosta.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 24 kwie 2009, 21:55

zmiana uzwojenia transformatora, a dokładnie odwiniecie połowy zwojów ;P Zazwyczaj nie ma stabilizacji na obu napięciach

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 25 kwie 2009, 7:11

Taa... Bardzo łatwe...
joon pisze:Zazwyczaj nie ma stabilizacji na obu napięciach
No to ciekawe co powie na to dysk trwardy...

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 25 kwie 2009, 17:53

Przecież w dysku napięcie 12V służy tylko i wyłącznie do napędzania silnika, więc tolerancja tego napięcia nie musi by wysoka. Bez problemu dysk ruszy nawet z odchyłką tego napięcia o 2-3V

MiW
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 28 sty 2007, 11:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: MiW » 25 kwie 2009, 19:08

Dziwię się, że układ LM2596 i pokrewne nie rozmnożyły się jeszcze "jak gwiazdy na niebie". Polecam. Taki LM317 tyle, że bez strat ;P

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 25 kwie 2009, 19:21

joon pisze:Przecież w dysku napięcie 12V służy tylko i wyłącznie do napędzania silnika, więc tolerancja tego napięcia nie musi by wysoka. Bez problemu dysk ruszy nawet z odchyłką tego napięcia o 2-3V
Nie wiedziałem... Ale wolę nie ryzykować. A ile może kosztować takie trafko z dwoma uzwojeniami wyjściowymi albo odczepem? Bo zależy mi na tanich kosztach...

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 25 kwie 2009, 20:10

Kup to: http://www.allegro.pl/item619036007.html
Małe, tanie i gotowe, czego chcieć więcej?

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 26 kwie 2009, 5:50

Taaa... Popatrz na koszta przesyłki - 13 do 16 zł.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwie 2004, 19:56
Lokalizacja: z lasu
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 26 kwie 2009, 11:35

No to co? Za 29zł łącznie masz gotowy piękny zasilacz, mały, lekki, z obudową. Nawet niby jakaś gwarancja tam jest. Grzech narzekać na taką ofertę.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 26 kwie 2009, 13:24

joon pisze:Bez problemu dysk ruszy nawet z odchyłką tego napięcia o 2-3V
Takie rzeczy potrafi zrobić zwykły CD-ROM (z nagrywarkami nie próbowałem), natomiast dysk twardy pobiera sporo prądu (czasami więcej, niż podano na obudowie) w krótkich impulsach (np. podczas rozruchu).
Jeśli elektronika wykryje spadek napięcia, to wyłączy dysk (dla bezpieczeństwa danych), więc trzeba pilnować napięć zasilających i dobrze filtrować zasilanie (kondensatory nic nie dadzą przy długich i cienkich kablach zasilających).

rezasurmar
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:59
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 27 kwie 2009, 18:24

dodam jeszcze coś od siebie. Jak już wcześniej wspomniałem da się kupić przejściówkę z zasilaczem za ok 25 plus przesyłka. Naprawdę rozumiem że najfajniej zrobić coś samemu i się z tego cieszyć , ale dysk to nie żarówka że można to zasilacz czym popadnie. Z transformatora ciężko wyfiltrować napięcia by były tolerowane przez urządzenia typu hdd. Nie mówiąc już o stratach mocy. Dysk średnio pobiera 15-30Wat przy rozruchu potrafią niektóre dyski ponad 1A pobrać. Jaki sens ładowanie się w duże jedno amperowe (przynajmniej) trafo które będzie sporo większe od zasilacza impulsowego, nie wspominając już o niezawodności. Ale raz kozie śmierć twój dysk twoja sprawa, ale ja nie polecam rozwiązań na trafie do zasilania dysku. Już nie mówiąc o sprawności takiego rozwiązania co w dobie wszędobylskiej oszczędności i ekologi trąci myszką ;).Jeżeli już koniecznie chcesz coś swojego to zawsze można okroić stary zasilacz AT dać mniejsze kondensatory mniejsze radiatory i wywalić niepotrzebne obwody zasilania ujemnego.

ODPOWIEDZ