Zasilacz do HDD

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Zasilacz do HDD

Post autor: olo16 » 23 kwie 2009, 8:09

Witam. Jest mi potrzebny zasilacz do dysku twardego Parallel ATA, 3.5", czyli musi on dawać napięcia +5 i +12 v. Jaka powinna być wydajność prądowa obu wyjść? Czy coś około 1A? Czy wystarczą do tego układy 7805 i 7812 w podstawowych aplikacjach? Jaki dać kondensatory na wyjściu? I jeszcze jedna rzecz: zasilacz musi mieć możliwość sterowania, tzn, ma mieć dodatkowe wejście sterujące, Jeśli pojawi się na nim napięcie +5v względem masy, podaje napięcie na wyjście, ale jeśli na wyjściu jest napięcie 0V lub stan wysokiej impedancji, ma odciąć napięcie na wyjściu.

Maciek_M
-
Posty: 29
Rejestracja: 21 lip 2005, 16:52

Post autor: Maciek_M » 23 kwie 2009, 8:15

Wszystkie Twoje problemy rozwiązuje używany zasilacz komputerowy - kilka - kilkanaście złotych i po problemie. Nie warto budować nic nowego, szkoda czasu i pieniędzy!


Podrawiam Maciek_M

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 23 kwie 2009, 8:27

Porzebuję czegoś mniejszego niż stary zasilacz od kompa.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 23 kwie 2009, 8:53

Witam
Na dysku powinno pisać dla jakich napięć jakie są prądy . Jeżeli jest to nowszy zasilacz to 7805 i 7812 w zupełności wystarczą , w tych starszych prąð był czasem 1,5A a nawet więcej.


I tak , są potrzebne oba napięcia :wink:

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 23 kwie 2009, 9:15

timo66 pisze:I tak , są potrzebne oba napięcia
Wiem, napisałem to w pierwszym poście :wink: .
timo66 pisze:Na dysku powinno pisać dla jakich napięć jakie są prądy . Jeżeli jest to nowszy zasilacz to 7805 i 7812 w zupełności wystarczą , w tych starszych prąd był czasem 1,5A a nawet więcej.
Prądy są poniżej 1A, ale nie wiem jaki zapas zostawić.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 23 kwie 2009, 10:35

:mrgreen:
Nie doczytałem

stabilizator 12V powinien wystarczyć , ale na 5V wydzieli się przynajmniej 5W jak nie wiecej . Zakładając prąd 1A i spadek 7V = 7W , więc porządny radiator musi być .

rezasurmar
Użytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 19 kwie 2009, 15:59
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

zasilacz do HDD

Post autor: rezasurmar » 23 kwie 2009, 11:18

na allegro chodzą fajne przejsciówki USB to IDE lub sata i jest tam też zasilacz, nie jest może wysokich lotów ale jest mały i bez problemu zasila dyski czy napędy.

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 23 kwie 2009, 14:11

rezasurmar, Wiem że jest coś takiego, ale ja potrzebuję samego zasilacz, więc nie będe kkupował urządzenia, które jest o wieeeele droższe, żeby je rozmontować na części.
timo66 pisze:stabilizator 12V powinien wystarczyć , ale na 5V wydzieli się przynajmniej 5W jak nie wiecej . Zakładając prąd 1A i spadek 7V = 7W , więc porządny radiator musi być .
A nie można temu jakoś zaradzić? Bo wydziela się dużo ciepła, i dużo mocy się marnuje.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 23 kwie 2009, 14:35

Transformator z podwójny uzwojeniem , lub lepiej dwa mniejsze i problem z głowy
:wink:

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 23 kwie 2009, 15:10

A ten transformator, to jakie powinien mieć napięcia wyjściowe (chodzi mi o zapas dla stabilizatora)? I jak zrobić ten układ sterowania wyjściem?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Posty: 2078
Rejestracja: 30 cze 2007, 22:56
Lokalizacja: Kraków, Przemyśl, Warszawa
Kontakt:

Post autor: joon » 23 kwie 2009, 18:25

Albo miniaturowy zasilacz impulsowy ;)

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 12 paź 2007, 16:37
Lokalizacja: w-wa

Post autor: olo16 » 24 kwie 2009, 7:12

joon, zależy mi na najprostszym rozwiązaniu. Jakie napięcia znamionowe powiniem mieć ten transformator? Jak zrobić to sterowanie wyjściem? Najprostszy byłby przekaźnik, ale wolałbym jakieś bardziej trwalsze i niezawodne rozwiązanie.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 24 kwie 2009, 13:50

Nie wiem jak bardzo będzie siadać to napięcie ale myślę że ~11V i ~5 lub 6V , to napięcie po odfiltrowaniu i wyprostowaniu będzie pierwiastek z 2 razy większe , zaś na stabilizator należy podać przynajmniej 1,5V większe napięcie. Transformator dobieramy tak by przy zakładanym maksymalnym obciążeniu było w około 75% obciążony :wink:

ptolek
Użytkownik
Posty: 189
Rejestracja: 28 sie 2005, 16:55
Lokalizacja: Kraków

Post autor: ptolek » 24 kwie 2009, 17:01

11V to trochę mało, stabilizatory L78xx potrzebują o 3V większego napięcia na wejściu niż na wyjściu. Do tego dochodzą tętnienia i spadek pod obciążeniem. Transformator powinien dostarczać ok. 13-14V napięcia znamionowego (czyli pod obciążeniem) dla linii 12V oraz przynajmniej 8V dla linii 5V. Mowa oczywiście o napięciu zmiennym, prosto z transformatora.
Chyba, że stabilizatory będą typu LDO, to zmienia postać rzeczy - napięcia z transformatora mogą być trochę mniejsze, o 1-1.5V

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 24 kwie 2009, 17:55

ale zauważ że podałem napięcie zmienne , wiec stałego wychodzi około 15,5V i 8,5V :smile:

ODPOWIEDZ