Zmiana kierunku wirowania silnika indukcyjnego

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Merki_1988
Użytkownik

Zmiana kierunku wirowania silnika indukcyjnego

Post autor: Merki_1988 » 05 kwie 2009, 9:01

Witam :) mam takie małe pytanko. Dlaczego akurat wystarczy zamienic dwa przewody fazowe w silniku aby ten się kręcił odwrotnie? Da się to jakos prosto wytłumaczyć? Bo wiem, że jest to całe pole wirujące ale jaki to ma związek z tym że jak zmienie tylko 2 przewody to naraz całe pole odwrotnie pójdzie? Wydawało mi sie ze trzeba zmienic wszytskie fazy na odwrót (jakby od końca je podłączyć) a tu bach trzeba 2 :)

I drugie pytanie: żeby podłączyć silnik trójfazowy do sieci trzeba mieć fazy w kolejności tak jak we wtyczce racja? A jeśli mamy po drodze falownik z którego wychodzą 3 fazy to też musi być podłączone w zgodnym kierunku? Jakoś nie przypominam sobie, żebyśmy w szkole się tym przejmowali-po prostu podłączaliśmy kabelki jak leci i działało. Troszkę sie w tym pogubiłem juz :D

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 05 kwie 2009, 10:39

moment em = prąd*strumień*sinus(kąta między nimi).

dalej to jest matematyka wektorowa.

zmiania 2 faz, powoduje wytworzenie momentu em w przeciwną stronę.

A do opisów działania silników, wykorzystuje się specjalne transformaty.

[ Dodano: 2009-04-05, 11:40 ]
Merki_1988 pisze:Jakoś nie przypominam sobie, żebyśmy w szkole się tym przejmowali-po prostu podłączaliśmy kabelki jak leci i działało.
Bo nie interesował was kierunek orotów, tylko sam fakt kręcenia. W praktyce jest to ważne w ukałdach przemysłowych.

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 05 kwie 2009, 15:55

ad1. rysunek powinien rozwiać wszelkie wątpliwości
Obrazek Obrazek
imageshack.us pl.wikipedia.org

ad2. silnik nie potrafi rozpoznać która faza to L1 a która L3, liczy się wyłącznie kolejność; -1-2-3- to to samo co -2-3-1-. Przynajmniej pod tym względem prąd "ze ściany" i z falownika się nie różnią

krisgw
-

Re: Zmiana kierunku wirowania silnika indukcyjnego

Post autor: krisgw » 09 kwie 2009, 21:36

Merki_1988 pisze:I drugie pytanie: żeby podłączyć silnik trójfazowy do sieci trzeba mieć fazy w kolejności tak jak we wtyczce racja? A jeśli mamy po drodze falownik z którego wychodzą 3 fazy to też musi być podłączone w zgodnym kierunku? Jakoś nie przypominam sobie, żebyśmy w szkole się tym przejmowali-po prostu podłączaliśmy kabelki jak leci i działało. Troszkę sie w tym pogubiłem juz :D
Co do pierwszego pytanie sądzę, że rysunek powyżej wszystko wyjaśnił.

Jeżeli chodzi o falownik to jest tu o tyle prosta sprawa, że potrafi on zmieniać kolejność napięć na poszczególnych fazach. Jeżeli po podłączeniu silnika okaże się, że silnik kręci się odwrotnie to wystarczy zmienić kierunek wirowania na falowniku i nie trzeba przekładać przewodów. W przypadku falownika kolejność przewodów fazowych na silniku istotna jest w przypadku, kiedy silnik ma się kręcić zgodnie z zadanym w danej chwili kierunkiem wirowania, tzn. jeżeli falownik ma z góry zaprogramowane, że po zadaniu np. sygnału 1 na wyjściu ma być dany kierunek obrotów i silnik ma się kręcić w prawo a po zadaniu sygnału 2 kierunek obrotów ma być przeciwny to wtedy konieczna jest właściwa kolejność przewodów (aby np. po pojawieniu się na falowniku sygnału 1 silnik nie zakręcił siwę w lewo).

Pozdr

ODPOWIEDZ