Lampy ogrodowe
-
Merki_1988
- Użytkownik
Lampy ogrodowe
Witam. Mam pytanie. Wczoraj wymieniałem akumulatorki w lampach ogrodowych (w dzień ładują się światłem słonecznym a o zmierzchu świecą). Poprzednie akumulatorki były NiCd i miały 600 mAh. Włożyłem do nich 2500 mAh NiMH. I mam w zwiazku z tym pytanie. Czy obniży to jakoś żywotność akumulatorków jeśli mają one inną pojemność (a w związku z tym chyba ładowanie będzie innym prądem przeznaczonym dla tych 600 mAh prawda?)? Czy dotyczy to tylko sytuacji gdybym włożył aku o pojemności mniejszej niż 600 mAh (co groziłoby niebezpieczeństwem)? Dodam, że wsio działa póki co w porządku ale pytam z ciekawości 
-
Merki_1988
- Użytkownik
Aha ale czy to ma jakis wpływ na ich żywotność? No właśnie o tym też myślałem, że mogą się nie doładowywać
dziękuje za odpowiedź
Edytka:spróbuje sobie odpowiedziec sam
skoro nie będą ładowane do końca to będą miały krótszą żywotnośc. Ale moge sie mylic
(dla kazdej pojemności jest określony czas ładowania do pełnego naladowania-oczywiście przy danym rodzaju aku np. NiMH)
Edytka:spróbuje sobie odpowiedziec sam
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2009, 17:57 przez Merki_1988, łącznie zmieniany 1 raz.
Zależy jaki dałeś akumulatorek (NiMh, NiCd, Li-ion albo jakiś jeszcze inny). Niektóre z nich mają efekt pamięci i mogą się później nie ładować do pełna nawet w ładowarce - stąd kiedyś w telefonach była potrzeba tzw. formowania akumulatora. Generalnie najlepiej stosować akumulatory takie jak były fabrycznie przewidziane w urządzeniach. Poza tym samo ogniwo słoneczne jest dość marnym źródłem prądu zatem podejrzewam że będziesz miał stale niedoładowane akumulatory.
-
Merki_1988
- Użytkownik
Tak to sa NiMH (wlasnie dlatego ze maja efekt pamieci martwilem sie ze moga miec mniejsza zywotnosc). Kasy nie wydalem, zreszta 20 zl to jakos sie przeboleje jak ktos pracuje
i tak ich do niczego innego nie uzywam, No poprzednie wlasnie byly NiCd 600. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi
dobrze ze na Forum sa jeszcze tacy ludzie ^^