Przetwornica przepustowa, pomiar prądu i zab. prądowe

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Przetwornica przepustowa, pomiar prądu i zab. prądowe

Post autor: M@ciej » 26 lut 2009, 20:06

Witam wszystkich :)

Chcę zbudować prostą przetwornicę przepustową, na razie na jakimś tranzystorze bipolarnym. Chcę do tego celu użyć PWMa z Atmegi8. Jakkolwiek podstawowa konstrukcja nie ma dla mnie większych tajemnic, to zastanawiam się, jak zrobić pomiar prądu i zabezpieczenie przeciwzwarciowe?

Pozdrawiam :)

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 28 lut 2009, 11:29

W typowych aplikacjach stosuje sie zabezpieczenie klucza "cycle by cycle" które nadzoruje prace w każdym cykli kluczowania. Wstawia się rezystor pomiarowy w kluczu i dodatkowo filtr uśredniający. I gdy napięcie na rezystorze przekroczy określona wartość klucz natychmiast jest wyłączany i tak w każdy cyklu.
Można też tak samo jak w stabilizatorach liniowych mieć dwie pętle sprzężenia zwrotnego. Jedna kontroluje napięcia a druga prąd.
I gdy prąd jest mniejszy od ILmax to układ dział jak stabilizator napięć.
A po przekroczeniu ILmax układ przechodzi w tryb stabilizacji prądu.
Obrazek

MiW
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: MiW » 28 lut 2009, 17:23

Jony130, napisz że na schemacie jest stabilizator liniowy, bo jeszcze ktoś nie wyrozumie :razz:

ODPOWIEDZ