Jak odróżnić Gwiazde od Trójkąta?

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
ToM28
-

Jak odróżnić Gwiazde od Trójkąta?

Post autor: ToM28 » 26 sty 2009, 22:27

Witam. Od czasu gdy zaglębiłem sie w lektóre jaką nazrucił mi mój prof. od Systemów i Urządzeń Mechatronicznych nurtuje mnie pytanie jak odróżnić Gwiazde od Trójkata na schemacie elektrycznym. Prosze o pomoc.

Oto ten schemat:

Obrazek

Awatar użytkownika
denis2k1
-

Post autor: denis2k1 » 26 sty 2009, 23:33

Proszę przeanalizować układ połączeń uzwojeń silnika...

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 sty 2009, 23:35

Różnica jest następująca: połączenie typu gwiazda to takie połączenie gdzie początki (lub końce) uzwojeń (lub impedancji ogólnie) są połączone razem, natomiast do zasilania podłączamy pozostałe wyprowadzenia. W trójkącie natomiast koniec jednego uzwojenia (impedancji, obciążenia) podłączamy z początkiem następnego.
Pokrewnym tematem jest też przełącznik gwiazda-trójkąt. W czasie rozruchu maszyna działa w konfiguracji gwiazda (zmniejszony prąd rozruchowy) natomiast w czasie pracy k konfiguracji trójkąta (maksymalna moc użyteczna).

Najlepiej przedstawić to graficznie:
Załączniki
łączenie.jpeg
(19.16 KiB) Pobrany 20895 razy
łączenie2.jpeg
(8.58 KiB) Pobrany 20897 razy
łączenie3.jpg

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 27 sty 2009, 11:15

A ja mam takie jedno pytanie :mrgreen:
Czy w trójkącie prąd płynie przez wszystkie uzwojenia? Bo chyba mógłby. I jak to wpływa na pracę silnika?

mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 27 sty 2009, 11:18

Przez wszystkie, ale pamiętaj że to jest zasilane z 3 faz. Napięcia/prądy na poszczególnych fazach są przesunięte względem siebie o 120°.

ToM28
-

Post autor: ToM28 » 27 sty 2009, 16:02

Dzieki za pomoc!!! W razie kolejnych pytań bede pisał ;)

[ Dodano: 2009-01-27, 16:37 ]
Witam. Jednak mam drobne problemy z rozróżnieniem tych dwóch skladowych jakimi niewątpliwie sa Gwiazda i Trójkat. Ja symbolika gwiazdy i trójkata znam ale nie umiem sobie tego wyobraźić na schemacie;(.

Oto schemat:
Obrazek

Czy dobrze rozumuje i te zaciski zaznaczone na czerwono sa zaciskami gwiazdy a te na niebiesko sa zaciskami trójkata?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 sty 2009, 17:22

ToM28, Mylisz pojęcia. Nie chodzi tu o zaciski lecz o połączenia styczników przy danym sterowaniu. Z tego co widzę sterownik powinien realizować następujące funkcje: obroty prawo/lewo, układ gwiazda/trójkąt.
Do trójkąta muszą być załączone: Q17 oraz Q21 lub Q22 (obroty prawo-lewo)
Do gwiazdy muszą być załączone: Q23 oraz Q21 lub Q22 (obroty prawo-lewo)
Kulpina, Prąd powinien płynąć ale nie zawsze tak jest. A nawet przy braku jednej fazy zasilającej w specyficznych warunkach silnik może nadal kręcić.

ToM28
-

Post autor: ToM28 » 27 sty 2009, 19:59

Ooooo... teraz już czaje wielkie dziex. Dobiero mam od 2 tygodni te gwiazdy i trójkaty wiec trzeba mi tłumaczyc jak krowie na rowie... :)

P.S Nie obroty prawo/lewo lecz posuw w przód/tył ;)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 sty 2009, 20:29

ToM28, Spoko, znam ludzi po technikum i to jeszcze 5-cio letniego którzy do dziś nie wiedzą jak zmienia się obroty na przeciwne :mrgreen:

Ps. dla silnika to kierunek wirowania a nie posuw przód tył :P

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 28 sty 2009, 17:16

W silnikach trójfazowych o dwóch prędkościach obrotowych w stosunku 1:2. np. 1440/2880 obr/ min, uzwojenia stojana jest wykonywane w układzie Dahlandera. Przy małej prędkości uzwojenie to jest połączone w trójkąt zaś przy dużej prędkości w podwójną gwiazdę.
Dlatego tak ciężko koledze rozgryźć schemat, bo jest na nim silnik specjalny a nie zwykły. Mając już te informacje schemat powinien już być prosty w interpretacji.
Tak po szybkim odlądnięciu to ten układ to połączenie zwykłego układu nawrotowego lewo/prawo (prawa połowa schematu stycznikowego) i układu gwiazda/trójkąt. (lewa strona schematu). W część sterowniczą nie wnikałem.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 28 sty 2009, 21:51

kayron pisze:W silnikach trójfazowych o dwóch prędkościach obrotowych w stosunku 1:2. np. 1440/2880 obr/ min, uzwojenia stojana jest wykonywane w układzie Dahlandera. Przy małej prędkości uzwojenie to jest połączone w trójkąt zaś przy dużej prędkości w podwójną gwiazdę.
Nie do końca, w układzie Dahlandera stosuje się silniki z 6 uzwojeniami które w różny sposób można połączyć. Jako że to już wyższa szkoła jazdy a dobrz enie jestem w stanie tego wytłumaczyć proponuję stronę: http://www.falowniki.com/index.php?func ... 33&pol=exe
oraz:
http://www.imne.pwr.wroc.pl/SkryptME/CW34.htm
pozdrawiam j.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 29 sty 2009, 12:26

Primo to jest cytat z książki, gdzie znajdował się podobny schemat sterowania.
A z drugiej strony gdzie tam piszą o ilości uzwojeń? :?:
Po trzecie dziś już, w dobie falowników nikt nie używa w praktyce takich silników.
Ostatnio podczas likwidacji starych maszyn, w pracy 2 silniki, 2 biegowe wyszarpaliśmy, ale i tak idą na złom, są i tak inne od tego w temacie bo to podwójna gwiazda, 720/2880 obr/min. Nawet w środku przy tabliczce zaciskowej jeszcze były oryginalne schematy i opisy (po Niemiecku) jak to łączyć. Więc widać że wszystko zależy od konkretnego typu i modelu silnika.

ODPOWIEDZ